Sari la conținut

Ghena Dimitrova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ghena Dimitrova
Date personale
Născută[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Beglej, Pleven, Plevna, Bulgaria Modificați la Wikidata
Decedată (64 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Milano, Italia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Central din Sofia[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer) Modificați la Wikidata
Cetățenie Bulgaria Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață de operă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba bulgară[5] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiNaționalna muzikalna akademia[*][[Naționalna muzikalna akademia (Bulgarian music academy)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicaloperă  Modificați la Wikidata
Tipul de vocesoprană  Modificați la Wikidata
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Stara Planina[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Ghena Dimitrova (în bulgară Гeна Димитpова; n. , Beglej, Pleven, Plevna, Bulgaria – d. , Milano, Italia) a fost o soprană bulgară.[6] Vocea ei a fost cunoscută pentru puterea sa și ambitusul utilizate în roluri de operă, cum ar fi Turandot, într-o carieră care se întinde pe patru decenii.[7][8]

Începutul carierei

[modificare | modificare sursă]

Ghena Dimitrova s-a născut în satul bulgar Beglezh, situat la aproximativ 25 de km de Plevna, în 1941. Ea a început să cânte în corul școlii și vocea sa puternică a dus-o la Sofia. Studiază conservatorul cu Christo Brambarov între 1959 și 1964. În timp ce ea a fost inițial clasificată ca o mezzo-soprană, din al doilea an a fost recunoscută ca soprană.

După ce a terminat studiile la Conservatorul din Sofia⁠(d), a început să predea lecții de canto. Descoperirea ei a venit în 1967, când a interpretat rolul Abigaille într-un spectacol al Operei Naționale Bulgare⁠(d) cu Nabucco de Giuseppe Verdi. După o serie de alte roluri de soprană, a renunțat.

Cariera internațională

[modificare | modificare sursă]

Dimitrova a câștigat Concursul internațional de interpretare de la Sofia în 1970, premiul incluzând un curs de studiu la Scuola di Perfezionamento de la Teatro alla Scala din Milano.

Ea și-a făcut debutul italian în Treviso cu Turandot în 1975. A interpretat același rol în 1983 la debutul de La Scala, cântând alături de tenorul Plácido Domingo în producția generoasă a lui Franco Zeffirelli. Rolul ei în Turandot este, de asemenea, păstrat într-o producție video de la Arena di Verona din 1983, cu Nicola Martinucci⁠(d) și Cecilia Gasdia⁠(d). În 1988, și-a făcut debutul la Metropolitan Opera din New York, interpretând același rol.

Dimitrova a spus odată despre rol: „Turandot nu poate fi partea mea preferată, dar prrezintă un mare avantaj pentru voce. La modul în care este scrisă muzica, ai nevoie de o voce ca o trompetă pentru a o interpreta perfect.

Debutul în Statele Unite ale Americii a fost făcut în 1981, interpretând rolul Elvira în Ernani. Ea a cântat la Centrul Artelor Barbican în La Gioconda de Ponchielli, în 1983, înainte de a-și face debutul la Royal Opera House|Covent Garden în același an. Debutul ei relativ întârziat a fost pus mai târziu, pur și simplu, pe seama „politicilor”.

După retragerea de pe scenă din 2001, Dimitrova a rămas activă, instruind tinerii cântăreți. Unul dintre cei mai buni studenți ai ei este soprana Elena Baramova⁠(d).

Dimitrova a murit în Milano pe 11 iunie 2005. După moartea ei, guvernul bulgar a anunțat că va stabili un fond în numele ei pentru tineri cântăreți promițători.

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d Ghena Dimitrova, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b c d Ghena Dimitrova, Discogs, accesat în  
  4. ^ a b c d Ghena Dimitrowa, FemBio-Datenbank[*][[FemBio-Datenbank (database of women's biographies)|​]] 
  5. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ Blyth, Alan (). „Obituary: Ghena Dimitrova”. the Guardian. 
  7. ^ „Ghena Dimitrova”. – via www.telegraph.co.uk. 
  8. ^ Press, The Associated (). „Ghena Dimitrova, 64, Soprano Known for Powerful Voice, Is Dead” – via NYTimes.com. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]