Ghena Dimitrova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ghena Dimitrova
Date personale
Născută[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Beglej, Comuna Plevna, Plevna, Plevna, Bulgaria Modificați la Wikidata
Decedată (64 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Milano, Italia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Central din Sofia[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer) Modificați la Wikidata
Cetățenie Bulgaria Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață de operă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba bulgară Modificați la Wikidata
Activitate
Studii Naționalna muzikalna akademia[*][[Naționalna muzikalna akademia (Bulgarian music academy)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicaloperă  Modificați la Wikidata
Tipul de vocesoprană  Modificați la Wikidata
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Stara Planina[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Ghena Dimitrova (în bulgară Гeна Димитpова; n. , Beglej, Comuna Plevna, Plevna, Plevna, Bulgaria – d. , Milano, Italia) a fost o soprană bulgară.[5] Vocea ei a fost cunoscută pentru puterea sa și ambitusul utilizate în roluri de operă, cum ar fi Turandot, într-o carieră care se întinde pe patru decenii.[6][7]

Începutul carierei[modificare | modificare sursă]

Ghena Dimitrova s-a născut în satul bulgar Beglezh, situat la aproximativ 25 de km de Plevna, în 1941. Ea a început să cânte în corul școlii și vocea sa puternică a dus-o la Sofia. Studiază conservatorul cu Christo Brambarov între 1959 și 1964. În timp ce ea a fost inițial clasificată ca o mezzo-soprană, din al doilea an a fost recunoscută ca soprană.

După ce a terminat studiile la Conservatorul din Sofia⁠(d), a început să predea lecții de canto. Descoperirea ei a venit în 1967, când a interpretat rolul Abigaille într-un spectacol al Operei Naționale Bulgare⁠(d) cu Nabucco de Giuseppe Verdi. După o serie de alte roluri de soprană, a renunțat.

Cariera internațională[modificare | modificare sursă]

Dimitrova a câștigat Concursul internațional de interpretare de la Sofia în 1970, premiul incluzând un curs de studiu la Scuola di Perfezionamento de la Teatro alla Scala din Milano.

Ea și-a făcut debutul italian în Treviso cu Turandot în 1975. A interpretat același rol în 1983 la debutul de La Scala, cântând alături de tenorul Plácido Domingo în producția generoasă a lui Franco Zeffirelli. Rolul ei în Turandot este, de asemenea, păstrat într-o producție video de la Arena di Verona din 1983, cu Nicola Martinucci⁠(d) și Cecilia Gasdia⁠(d). În 1988, și-a făcut debutul la Metropolitan Opera din New York, interpretând același rol.

Dimitrova a spus odată despre rol: „Turandot nu poate fi partea mea preferată, dar prrezintă un mare avantaj pentru voce. La modul în care este scrisă muzica, ai nevoie de o voce ca o trompetă pentru a o interpreta perfect.

Debutul în Statele Unite ale Americii a fost făcut în 1981, interpretând rolul Elvira în Ernani. Ea a cântat la Centrul Artelor Barbican în La Gioconda de Ponchielli, în 1983, înainte de a-și face debutul la Royal Opera House|Covent Garden în același an. Debutul ei relativ întârziat a fost pus mai târziu, pur și simplu, pe seama „politicilor”.

După retragerea de pe scenă din 2001, Dimitrova a rămas activă, instruind tinerii cântăreți. Unul dintre cei mai buni studenți ai ei este soprana Elena Baramova⁠(d).

Dimitrova a murit în Milano pe 11 iunie 2005. După moartea ei, guvernul bulgar a anunțat că va stabili un fond în numele ei pentru tineri cântăreți promițători.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d Ghena Dimitrova, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b c d Ghena Dimitrova, Discogs, accesat în  
  4. ^ a b c d Ghena Dimitrowa, FemBio-Datenbank[*][[FemBio-Datenbank (database of women's biographies)|​]] 
  5. ^ Blyth, Alan (). „Obituary: Ghena Dimitrova”. the Guardian. 
  6. ^ „Ghena Dimitrova”. – via www.telegraph.co.uk. 
  7. ^ Press, The Associated (). „Ghena Dimitrova, 64, Soprano Known for Powerful Voice, Is Dead” – via NYTimes.com. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]