Georgiana Cavendish, Ducesă de Devonshire

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Georgiana Cavendish
Joshua Reynolds - Georgiana, Duchess of Devonshire.jpg
Date personale
Născută [1][2][3] Modificați la Wikidata
Althorp, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedată (48 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Părinți John Spencer, 1st Earl Spencer[*]
Georgiana Spencer[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Henrietta Ponsonby, Countess of Bessborough[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cu William Cavendish
William Cavendish, 5th Duke of Devonshire[*] ()
Charles Grey Modificați la Wikidata
Copii Eliza Courtney[*]
Georgiana Howard[*]
William Cavendish, 6th Duke of Devonshire[*]
Harriet Leveson-Gower, Countess Granville[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupație salonnière[*]
romancieră[*]
socialite[*]
scriitoare Modificați la Wikidata
Portret al Ducesei de Devonshire de Thomas Gainsborough.

Georgiana Cavendish, Ducesă de Devonshire (născută Spencer; 7 iunie 175730 martie 1806) a fost prima soție a lui William Cavendish, al 5-lea Duce de Devonshire și mama celui de-al 6-lea Duce de Devonshire. Tatăl ei, Primul Conte Spencer, a fost strănepot al Primului Duce de Marlborough. Nepoata ei a fost Lady Caroline Lamb. Ea a fost stră-stră-stră-strămătușa Dianei, Prințesă de Wales și în timpul perioadei ei a atins o mare faimă.[4][5][6]

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Lady Georgiana Spencer s-a născut la 7 iunie 1757 și a fost fiica lui John Spencer și a soției acestuia, Margaret Georgiana Poyntz.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Lady Georgiana Spencer s-a căsătorit cu Ducele de Devonshire în ziua când a împlinit 17 ani, la 7 iunie 1774.[7] El era unul dintre cei mai doriți burlaci ai vremii.[8]

Georgiana a avut câteva avorturi înainte de a naște patru copii: trei cu soțul ei și unul nelegitim cu Charles Grey, al 2-lea Conte Grey (viitor prim-ministru). De asemenea, ea a crescut fiica nelegitimă a Ducelui, Charlotte.

  • Georgiana Howard, Contesă de Carlisle (născută Lady Georgiana Dorothy Cavendish; numită "Little G"; 12 iulie 1783 – 8 august 1858), căsătorită cu George Howard, al 6-lea Conte de Carlisle, a avut copii.
  • Harriet Leveson-Gower, Contesă Granville (născută Lady Harriet Elizabeth Cavendish; numită "Harryo"; 29 august 1785 – 25 noiembrie 1862), căsătorită cu Granville Leveson-Gower, I Conte Granville, a avut copii.
  • William Cavendish, al 6-lea Duce de Devonshire, marchiz de Hartington (William George Spencer Cavendish; numit "Hart"; 21 mai 1790 – 18 ianuarie 1858), nu s-a căsătorit niciodată.
  • Eliza Courtney (20 februarie 1792 – 2 mai 1859), fiica nelegitimă cu Charles Grey, al 2-lea Conte Grey. Georgiana a fost obligată să dea copilul părinților lui Grey. Eliza s-a căsătorit cu colonel-locotenentul Robert Ellice și și-a numit fiica cea mare Georgiana.

Ducesa i-a făcut cunoștință soțului ei cu cea mai bună prietenă, Lady Elizabeth Foster (Bess), care a devenit metresa Ducelui. Cei trei au trăit într-un ménage à trois timp de 25 de ani. Lady Elizabeth a avut doi copii nelegitimi cu Ducele: un fiu Augustus Clifford, și o fiică, Caroline Rosalie.

După decesul Georgianei, Ducele s-a căsătorit cu Lady Elizabeth Foster.

Viața politică, socială și culturală[modificare | modificare sursă]

Georgiana a fost o frumusețe celebră și o femeie de lume care a ținut un salon unde se reuneau personalități literare și politice. De asemenea, ea a fost o militantă activă cu un secol înaintea sufragetelor.

Note[modificare | modificare sursă]