Georges Rouault

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Georges Rouault:

<< Georges Henri Rouault (francez: născut pe 27 mai 1871, Paris – decedat pe 13 februarie 1958, Paris). Cunoscut cel mai adesea ca pictor și artist grafic francez, Georges Rouault a adus în mod interesant teme profund religioase mișcării de artă modernă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Copilăria și educația:

Rouault s-a născut la Paris într-o familie săracă. S-a născut într-o pivniță pariziană după ce casa familiei sale a fost distrusă în insurecția de la Paris din 1871. Mama sa i-a încurajat dragostea pentru arte, iar în 1885, Rouault, în vârstă de paisprezece ani, a început o ucenicie ca pictor și restaurator de sticlă, care a durat până în 1890.

Opera sa a fost văzută în toată lumea și, cu o idee modestă despre ceea ce ar trebui să fie lumea, s-a exprimat prin artă.

Rouault a fost instruit în vitralii și a fost un maestru al artei.

Rouault s-a născut într-o familie cu înclinații artistice. Între 1885 și 1890 a lucrat ca ucenic de vitralii și a restaurat ferestrele medievale. Seara, a participat la Ecole des Arts Decoratifs și ulterior a studiat la Ecole des Beaux-Arts. Experiența sa cu vitraliile a influențat o mare parte din pictura sa, deoarece își contura adesea subiectele în negru, ceea ce îi conferea operei o senzație de vitraliu. Puteți vedea stilul său de semnătură în piese precum Passion Suite: Christ aux Portes de la Ville, La Parade și Paysage aux Grands Arbres (Bord de Mer).

La un moment dat, între 1895 și 1898, Rouault a devenit devotat romano-catolic după o criză emoțională. Vitraliile sunt adesea asociate cu spații religioase, în special cu catedrale catolice. Lui Rouault îi plăcea să lucreze cu vitralii și unii pot spune că a fost prima lui dragoste ca artist. Poate că această legătură l-a atras către romano-catolicism după ce a trecut printr-o perioadă grea din viața sa.

Opera sa de atunci a fost mult mai moralistă și mai religioasă decât în ​​picturile sale anterioare, multe dintre ele fiind un comentariu la „defectele” pe care le-a văzut în viața pariziană. Restul carierei sale va produce tablouri disprețuitoare ale prostituatelor și ale clovnilor, în timp ce revine continuu la subiectul lui Hristos însuși.

Rouault a criticat cu pasiune ipocrizia, păcatul și războiul, cu convingeri puternice despre cum să ducem o viață „bună”. Disprețul său față de unele dintre subiectele pe care le-a pictat este evident nu numai la subiectele pe care le-a ales, ci și la pentrăturile și paleta de culori.


Piesa sa Prostitute before Her Mirror descrie o femeie într-un mod urât și revoltător, asemănător modului respingător pe care l-a pictat Clown Traguique, al cărui nume își spune cuvântul. Deși considerat a face parte atât din fauvism, cât și din expresionism, Rouault nu se încadrează deloc în niciuna dintre aceste tabere.


În timpul studiilor sale la Ecole des Beaux-Arts, Rouault a devenit studentul preferat al lui Gustave Moreau, iar colegii săi de la școală erau Henri Matisse și Albert Marquet. A participat la Salonul de Automne original cu Matisse și Marquet și a expus cu Fauves în 1905, dar nu a aparținut cu adevărat acestui grup sau niciunei alte persoane. Pictează în comunitățile care experimentau fauvismul și expresionismul, dar din moment ce nu s-a lipit de portrete, peisaje, acuarelă sau picturi în ulei, este dificil să-l clasifici drept un fel de artist. Cu toate acestea, prin apăsările sale sălbatice și utilizarea culorilor non-naturale, puteți vedea de ce oamenii l-ar considera un fauvist. În plus, cu expresiile sale profund personale prin picturile sale despre cum a văzut lumea, este ușor să-l vezi și ca o parte a expresionismului.

Pe lângă pictură, Rouault a scris și proză și poezie.

În afară de pictură, Rouault era, de asemenea, priceput în diferite genuri. Dealerul său Ambroise Vollard l-a comandat pentru ilustrații de carte datorită muncii sale grafice calificate, experimentând în același timp gravarea, gravarea lemnului, tapiserii, emailuri și litografii color. A publicat mai multe cărți autobiografice precum Souvenirs intimes și Stella Vespertina și a continuat să lucreze cu vitralii până târziu în viață.

Împreună cu mulți alți artiști prolifici de la începutul secolului al XX-lea, lui Rouault i s-a cerut, de asemenea, să proiecteze un balet. Fiul risipitor pentru baletul rus de dansatorul și coregraful Sergei Diaghilev a fost proiectat de Rouault. În 1948, Rouault a publicat seria sa numită Miserere, care a fost considerată una dintre cele mai mari realizări în tipografia modernă și, deși a continuat să picteze clovni și figuri religioase până la moartea sa, acestea au devenit din ce în ce mai puțin satirice.


Rouault a murit la Paris pe 13 februarie 1958, la vârsta de 86 de ani și a primit o înmormântare de stat. Astăzi, puteți vedea lucrările sale în colecții de la Carnegie Museum of Art, Tate Gallery din Londra, Musee d’Orsay din Paris și din alte părți. >>


surse: https://www.monden.ro/

https://en.wikipedia.org/