George T. Haber

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
George T. Haber
Date personale
Născut (64 de ani) Modificați la Wikidata

George T. Haber, născut în 1954, la Oradea, într-o familie de evrei, este cel mai bogat român din Statele Unite, cu o avere estimată la 100 milioane USD. În liceu, a înființat o discotecă, pe care a încropit-o cu magnetofonul și benzile aduse de acasă. Pe atunci era elev în clasa a XI-a și cânta, alături de câțiva prieteni, printre care și actorul Adrian Pintea, într-o trupă de rock.[1] Când membrii trupei s-au risipit, a pus pe picioare prima discotecă din Oradea, care l-a transformat, în scurt timp, într-un adevarat star al orașului. După terminarea liceului, a emigrat în Israel.

În 1988 a terminat facultatea de Electronică Technion din Haifa și a plecat în California să lucreze în Silicon Valley. După câțiva ani de lucru la Daisy Systems, Sun Microsystems și SGI, a început prima sa afacere: compania „CompCore Multimedia”, care se ocupa cu rularea de filme în format DVD pe calculator. La sfârșitul anilor '90, compania a fost cumpărată de Zoran, un important furnizor de tehnologie pentru divertismentul digital, cu 80 milioane de dolari.

A doua afacere înființată a fost GigaPixel, pe care a început-o cu șase milioane de dolari obținuți de partenerii de la Silicon Graphics (SGI). Și această companie a vândut-o, pentru 180 milioane dolari companiei 3DFx, preluată apoi de Nvidia.

Și pe următorul start-up, Mobilygen, l-a vândut după numai cinci ani de activitate, în octombrie 2008, pentru 33 milioane dolari. În aprilie 2009 era implicat în CrestaTech care a lansat în 2008 CrestaTV Universal Broadband Receiver - un tuner radio și tv pentru laptopuri.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legatură externă[modificare | modificare sursă]