George T. Haber

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
George T. Haber
Date personale
Născut1954 (70 de ani) Modificați la Wikidata
Oradea, România[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie România
 Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Etnieevreii din România[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieom de afaceri Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Avere100.000.000 de dolar americani[1] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuLos Altos Hills[*][[Los Altos Hills (city in Santa Clara County, California, United States)|​]][2]  Modificați la Wikidata
Alma materTechnion[1]  Modificați la Wikidata

George T. Haber, născut în 1954, la Oradea, într-o familie de evrei, este cel mai bogat român din Statele Unite, cu o avere estimată la 100 milioane dolari.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În liceu, a înființat o discotecă, pe care a încropit-o cu magnetofonul și benzile aduse de acasă. Pe atunci era elev în clasa a XI-a și cânta, alături de câțiva prieteni, printre care și actorul Adrian Pintea, într-o trupă de rock.[3] Când membrii trupei s-au risipit, a pus pe picioare prima discotecă din Oradea, care l-a transformat, în scurt timp, într-un adevarat star al orașului. După terminarea liceului, a emigrat în Israel.

În 1988 a terminat facultatea de electronică de la universitatea Technion din Haifa și a plecat în California să lucreze în Silicon Valley. După câțiva ani de lucru la Daisy Systems, Sun Microsystems și SGI, a început prima sa afacere: compania „CompCore Multimedia”, care se ocupa cu rularea de filme în format DVD pe calculator. La sfârșitul anilor '90, compania a fost cumpărată de Zoran, un important furnizor de tehnologie pentru divertismentul digital, cu 80 milioane de dolari.

A doua afacere înființată a fost GigaPixel, pe care a început-o cu șase milioane de dolari obținuți de partenerii de la Silicon Graphics (SGI). Și această companie a vândut-o, pentru 180 milioane dolari, companiei 3DFx, preluată apoi de Nvidia.

Și pe următorul start-up, Mobilygen, l-a vândut după numai cinci ani de activitate, în octombrie 2008, pentru 33 milioane dolari. În aprilie 2009 era implicat în CrestaTech, care a lansat în 2008 CrestaTV Universal Broadband Receiver - un tuner radio și tv pentru laptopuri.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c https://ro.wikipedia.org/wiki/George_T._Haber  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/mandru-de-oradea-singurul-milionar-oradean-din-silicon-valley-george-haber-admira-progresul-orasului-144865.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Orădeanul care a intrat în afaceri cu o discotecă improvizată, a inventat DVD-ul și a devenit unul dintre cei mai bogați români din Silicon Valley, 4 ianuarie 2016, Ioana Matei, Business Magazin, accesat la 6 ianuarie 2016

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legatură externă[modificare | modificare sursă]