George T. Haber

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
George T. Haber
Date personale
Născut (65 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațieom de afaceri Modificați la Wikidata

George T. Haber, născut în 1954, la Oradea, într-o familie de evrei, este cel mai bogat român din Statele Unite, cu o avere estimată la 100 milioane USD. În liceu, a înființat o discotecă, pe care a încropit-o cu magnetofonul și benzile aduse de acasă. Pe atunci era elev în clasa a XI-a și cânta, alături de câțiva prieteni, printre care și actorul Adrian Pintea, într-o trupă de rock.[1] Când membrii trupei s-au risipit, a pus pe picioare prima discotecă din Oradea, care l-a transformat, în scurt timp, într-un adevarat star al orașului. După terminarea liceului, a emigrat în Israel.

În 1988 a terminat facultatea de Electronică Technion din Haifa și a plecat în California să lucreze în Silicon Valley. După câțiva ani de lucru la Daisy Systems, Sun Microsystems și SGI, a început prima sa afacere: compania „CompCore Multimedia”, care se ocupa cu rularea de filme în format DVD pe calculator. La sfârșitul anilor '90, compania a fost cumpărată de Zoran, un important furnizor de tehnologie pentru divertismentul digital, cu 80 milioane de dolari.

A doua afacere înființată a fost GigaPixel, pe care a început-o cu șase milioane de dolari obținuți de partenerii de la Silicon Graphics (SGI). Și această companie a vândut-o, pentru 180 milioane dolari companiei 3DFx, preluată apoi de Nvidia.

Și pe următorul start-up, Mobilygen, l-a vândut după numai cinci ani de activitate, în octombrie 2008, pentru 33 milioane dolari. În aprilie 2009 era implicat în CrestaTech care a lansat în 2008 CrestaTV Universal Broadband Receiver - un tuner radio și tv pentru laptopuri.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legatură externă[modificare | modificare sursă]