George Muntean

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
George Muntean
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

George Muntean (n. 17 noiembrie 1932, comuna Bilca, județul Suceava – d. 1 iunie 2004) a fost un scriitor și om politic român, care a candidat la președinția României în anul 1996, din partea Partidului Pensionarilor.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut din părinți țărani, a căror gospodărie străveche a completat-o și organizat-o muzeal, împreună cu soția, donând-o la 1 iunie 2000, Muzeului Etnografic al Bucovinei, având denumirea de Casa-muzeu Bilca.[1]

A absolvit cursuri la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți (1953) și apoi la Facultatea de Litere a Universității din București (1959). În anul 1959 a devenit cercetător principal la Institutul de Istorie și Teorie Literară "G. Călinescu" al Academiei Române (1960-1996). A lucrat ca redactor la Contemporanul (1959-1968), redactor șef al „Revistei de Istorie și Teorie Literară” a Academiei Române (1974-1979), membru al Uniunii Scriitorilor și al altor asociații, fundații și societăți printre care: Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina (a cărei reactivare și dezvoltare a inițiat-o în vara anului 1989); Asociația Culturală „Pro Basarabia și Bucovina” (prim-vicepreședinte între anii 1999-2000); Asociația de Istorie „Nicolae Iorga”; Asociația Transilvană pentru Literatura și Cultura Poporului Român „Astra” (prim-vicepreședinte).

Din martie 1990 a luat parte la reactivarea masoneriei românești. A primit inițierea de la Marele Maestru Nicolae Filip, în prezența R.F. Vladimir Boantă, Nicolae Simedrea, Nicolae Cercel și a altora. A fost Venerabil al Lojii „Nicolae Bălcescu” (1996-1998) și ad vitam al acestei loji, Prim-Mare Supraveghetor al M.L.N.R. Din 1991, a ținut la Universitatea Populară din București, cursul „Existență și spiritualitate românească”, abordând și diverse aspecte ale Masoneriei.

Ca om politic a fondat în 1992, Partidul Democrat de Centru, care în 1996 a fuzionat cu Partidul Pensionarilor din România. A îndeplinit funcția de președinte de onoare al Partidul Pensionarilor din România (2000-2001).

Este deținător al mai multor premii și diplome printre care: Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române (1977) pentru lucrarea colectivă „Independența României”; Premiul pentru critică literară al revistei „Literatura și Arta” Chișinău (1993); Medalia Națională Eminescu (2000); Diploma de Excelență și Premiul Mihai Eminescu „Teiul de Aur” Botoșani-Ipotești (2002).

Căsătorit, din 8 martie 1956, cu poeta Adela Popescu, absolventă a Facultății de Litere din București, membră a Uniunii Scriitorilor și a altor asociații și societăți, autoare a volumului de versuri „Între noi timpul” publicat in cinci ediții și anume: Paris,1975, 15 poeme(Franceză-Română); Washington,D.C.,1992,25 poeme(8 limbi);București(editura Eminescu),1998,53 poeme; Tokio,2003,72 poeme (Japoneză-Română); iar cel din urmă apărut in București la editura Anima,2010, cuprinde 99 de poeme, volumul fiind bilingv(Română-Franceză).

În anul 2008, a apărut la București (Editura Palimpsest) și imprimată la Tipografia Ria din Botoșani, cartea portret „A Fost Odată George Muntean”, coordonată și cu cheltuiala integrală a poetei Adela Popescu, soția sa. Cartea cuprinde o suită de 115 texte-remember semnate de academicieni, profesori universitari, colegi de liceu și de facultate, de redacție, de institut, medici, ingineri, prieteni etc, care i-au cunoscut viața și activitatea de istoric și critic literar, civică și politică, toate împletite cu facsimile, cu 77 fotografii color și 52 fotografii alb-negru, precum și cu 22 scrieri semnificative ale sale (între care 5 proze absurde și 5 poezii inedite) și se încheie cu un CD încorporat copertei, reproducând vocea lui rostindu-se, în 19 decembrie 1993 la Cercul Militar Național împlinirea a 75 de ani de la Marea Unire. Ediția a fost trasă în 600 de exemplare și se află în toate principalele biblioteci din capitală, județene, municipale și orășenești din țară.[2]

Opere publicate (selecție)[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bucovinei, Muzeul. „CASA MUZEU BILCA”. 
  2. ^ „George Muntean - biografia lui George Muntean referate”. www.referatele.com. 
  3. ^ Muntean, George (). „Proverbe românești”. Editura pentru Literatură – via Google Books. 
  4. ^ Muntean, George; Muntean, Varvara; Casa regională a creației populare (Dobrogea, Roumanie) (). „Folclor din Suceava: culeș de George Muntean de la Varvara Muntean”. Editura de Stat pentru literatură și artă – via Open WorldCat. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]