Sari la conținut

George Green

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
George Green
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Nottingham, Anglia, Regatul Marii Britanii Modificați la Wikidata
Decedat (47 de ani)[4][3] Modificați la Wikidata
Nottingham, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei
 Regatul Marii Britanii (–) Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
fizician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[5][6] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Cambridge
Gonville and Caius College[*][[Gonville and Caius College (college of the University of Cambridge)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieGonville and Caius College[*][[Gonville and Caius College (college of the University of Cambridge)|​]]  Modificați la Wikidata

George Green (n. 14 iulie 1793 – d. 31 mai 1841) a fost un matematician și fizician englez. Este cunoscut pentru contribuțiile pe care le-a adus în domeniul teoriei electromagnetismului.

A studiat matematica încă din tinerețe ca autodidact, iar la 40 de ani s-a înscris la Universitatea din Cambridge pe care a absolvit-o în 1838, devenind profesor la Colegiul Caius din Cambridge.

A lucrat în domeniul calcului diferențial și integral, a stabilit integralele de suprafață și volum, legătura dintre integrala curbilinie și cea dublă, ulterior utilizate în fizica matematică. A introdus noțiunea de potențial.

A aplicat analiza matematică în domeniul teoriei electricității. Astfel, cea mai însemnată lucrarea a sa este An Essay on the Application of Mathematical Analysis to the Theories of Electricity and Magnetism (Un eseu asupra aplicării analizei matematice la teoria electricității și a magnetismului) pe care a publicat-o în 1828. Aici, pentru rezolvarea ecuațiilor diferențiale, introduce conceptul de câmp de potențiale și ceea ce ulterior va fi denumit funcția lui Green.

Green a mai scris câteva lucrări privind aplicațiile analizei matematice în domenii ale fizicii ca: optică, acustică, dinamica fluidelor.

Concepte matematice ca: teorema lui Green (de la teoria integralelor duble), funcția lui Green (a unui operator diferențial), matricea lui Green (pentru ecuațiile diferențiale ordinare) îi poartă numele.

  1. ^ George Green, Opća i nacionalna enciklopedija 
  2. ^ George Green, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ a b George Green, Hrvatska enciklopedija[*][[Hrvatska enciklopedija (Croatian national encyclopedia)|​]] 
  4. ^ MacTutor History of Mathematics archive, accesat în  
  5. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  6. ^ Autoritatea BnF, accesat în