George Green

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
George Green
Date personale
Născut [1] Modificați la Wikidata
Nottingham, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (47 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Nottingham, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupație matematician
fizician Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Universitatea Cambridge
Gonville and Caius College[*]  Modificați la Wikidata

George Green (n. 14 iulie 1793 - d. 31 mai 1841) a fost un matematician și fizician englez. Este cunoscut pentru contribuțiile pe care le-a adus în domeniul teoriei electromagnetismului.

A studiat matematica încă din tinerețe ca autodidact, iar la 40 de ani s-a înscris la Universitatea din Cambridge pe care a absolvit-o în 1838, devenind profesor la Colegiul Caius din Cambridge.

Contribuții[modificare | modificare sursă]

A lucrat în domeniul calcului diferențial și integral, a stabilit integralele de suprafață și volum, utilizate ulterior în fizica matematică. A introdus noțiunea de potențial.

A aplicat analiza matematică în domeniul teoriei electricității. Astfel, cea mai însemnată lucrarea a sa este An Essay on the Application of Mathematical Analysis to the Theories of Electricity and Magnetism (Un eseu asupra aplicării analizei matematice la teoria electricității și a megnetismului) pe care a publicat-o în 1828. Aici, pentru rezolvarea ecuațiilor diferențiale, introduce conceptul de câmp de potențiale și ceea ce ulterior va fi denumit funcția lui Green.

Green a mai scris câteva lucrări privind aplicațiile analizei matematice în domenii ale fizicii ca: optică, acustică, dinamica fluidelor.

Concepte matematice ca: teorema lui Green (de la teoria integralelor duble), funcția lui Green (a unui operator diferențial), matricea lui Green (pentru ecuațiile diferențiale ordinare) îi poartă numele.

  1. ^ Find a Grave, accesat în 9 octombrie 2017 
  2. ^ MacTutor History of Mathematics archive, accesat în 22 august 2017