George Fotino

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
George Fotino
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupație istoric Modificați la Wikidata

George Fotino (n. 31 iulie 1896, Craiova - d. 28 iunie 1969, București) a fost un jurist și un istoric român, membru corespondent al Academiei Române.

"George Fotino (1896-1969). Om de Drept prin formație (licențiat în Drept de la București, doctor în Drept de la Paris, 1926) - cercetător al vechiului Drept, al cutumei, prin vocație (Contribution a l'étude des origines de l'ancien Droit coutumier roumain. Un chapitre de l'histoire de la propriété au Moyen Age, dar și alte numeroase studii pe astfel de teme), G.Fotino a fost atras de cultură clasică, devenind un bun cunoscător al limbii grecești. El a tradus tragediile lui Sofocle: Aias, Electra, Filoctet, Oedip la Colonaș, Antigona.

Universitar la București - decan al Facultății de Drept în anii războiului - inițiatorul și realizatorul restaurării Palatului Goleștilor de la Golești și amenajarea lui că Muzeu (el dăduse cele 4 volume: Din vremea renașterii naționale a Țării Românești. Boierii Golești) - organizatorul și Directorul Fundației "I.I.C. Brătianu" din Str. Biserica Amzei. George Fotino a fost Ministru al Cooperației în guvernul Sănătescu (4 noiembrie 1944 - 6 decembrie 1944) http://documentare.agerpres.ro/guverne.php?i=18 și în guvernul Rădescu (4 decembrie 1944 - 28 februarie 1945) http://documentare.agerpres.ro/guverne.php?i=17 George Fotino a fost deținut politic în perioada 1949 - 1956. http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/dictionar_fg/f/dictionarf_12.pdf În anii 1964-1969, a fost cercetător științific la Institutul de Istorie "N.Iorga" - în Colectivul pentru vechiul drept românesc. (Și această după ce a fost închis la Jilava și Sighet.)

În 1945, Academia l-a ales membru corespondent -, deși G.F. s-a aflat în prim-planul programului de... epurare de după 1944. "Ce mai caută acolo (la Facultatea de Drept) fostul decan, "antisovieticul" G.Fotino?" (Un M.Neamțu, "Contemporanul", 16 mai 1947). Drept pentru care Acad. R.P.R. l-a suprimat."

Petru Popescu Gogan - "Memento!" în Memoria. Revista gândirii arestate.[1]

Puteți găsi mai multe informații despre George Fotino pe site-ul "enciclopediaromaniei.ro".

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.revista.memoria.ro/?location=view_article&id=351