George-Cristian Tuță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
George-Cristian Tuță
Date personale
Născut (39 de ani) Modificați la Wikidata
Drobeta-Turnu Severin, Mehedinți, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba engleză Modificați la Wikidata
Deputat al României Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
CircumscripțiaIlfov
Legislaturălegislatura 2020–2024

Partid politicPNL

George-Cristian Tuță (n. , Drobeta-Turnu Severin, Mehedinți, România) este un om politic român, membru al Parlamentului României și Chestor al Camerei Deputaților din decembrie 2020[1]. A fost ales membru al Biroului Executiv al Partidului Național Liberal în 2021[2], iar în cadrul Camerei Deputaților activează în Comisia pentru Afaceri Europene și în Comisia pentru Industrie și Servicii. Din decembrie 2023, este președinte interimar al organizației PNL Sector 1[3].

În activitatea sa legislativă se concentrează pe digitalizare, simplificarea relației stat-cetățean și educația financiară. Inteligența artificială este alt domeniu de interes, în special datorită efectelor pe care noile tehnologii le pot avea în mediul privat, dar și în administrația publică. În 2023 a înființat, în Camera Deputaților, Comisia specială pentru automatizare și viitorul muncii, pe care o conduce acum din funcția de președinte și care analizează provocările tehnologiilor emergente.

Educație și experiență profesională[modificare | modificare sursă]

George Tuță este absolvent al Academiei de Studii Economice din București, cu licență în management economic. A urmat un curs post-universitar la Institutul Diplomatic Român și cursuri de comunicare la SNSPA.

A absolvit programul Aspen de Leadership în Serviciul Public, organizat de Aspen Institute România în parteneriat cu Aspen Institute - Executive Leadership Seminars și Institut national du service public din Franța.

Înainte de a fi în Parlament, a fost trei ani ofițer al Serviciul Român de Informații (UM0102),[4] apoi consilier în Guvernul României și la nivel european.

În Parlamentul României[modificare | modificare sursă]

Inițiative naționale[modificare | modificare sursă]

George Tuță este inițiatorul mai multor proiecte legislative, dintre care 34 au devenit legi până la finalul anului 2023. A promovat reforme în domeniile educației, incluziunii financiare[5], reformei statului, antreprenoriatului[6], inovației, digitalizării și debirocratizării.

A fost inițiatorul a două legi semnificative în domeniul debirocratizării. Denumită informal „Legea de eliminare a dosarului cu șină”[7], această lege a interzis instituțiilor publice să mai ceară copii ale documentelor care au fost emise de către alte instituții publice. Proiectul legislativ a stat și la baza inițiativei ,,România fără Dosar"[8], un proiect de educație menit să simplifice relația dintre stat și cetățean și să contribuie la reducerea birocrației din instituțiile publice. Inițiativa a primit Premiul Aspen pentru Acțiune Socială în 2022. Un alt proiect pentru debirocratizarea statului este cel de eliberare online a cazierului judiciar[9].

Deputatul liberal a fost implicat și în diferite proiecte individuale sau gestionate de Guvern, menite să contribuie la debirocratizare și eficientizarea administrației publice. Printre acestea se numără lansarea aplicației mobile pentru platforma Ghișeul.ro[10], inclusiv cu posibilitatea obținerii online în mod gratuit a cazierului judiciar.

O altă inițiativă a sa devenită lege este și cea prin care românii vor avea acces la servicii de internet de mare viteză pe tot teritoriul țării[11].

O zonă de interes a activității sale legislative este și educația financiară, George Tuță fiind inițiatorul legii prin care 11 aprilie a fost declarată Ziua Educației Financiare[12], dar și un susținător al includerii educației financiare în legea învățământului preuniversitar.

Inițiative locale[modificare | modificare sursă]

În calitate de deputat al județului Ilfov, George Tuță a contribuit la proiecte ce vizează stimularea performanței locale și promovarea județului pe scena internațională[13].

Este inițiatorul proiectului "Ora de știut", un proiect dedicat educației tinerilor în domeniul dezvoltării durabile și promovării științei, proiect pilotat la nivelul județului Ilfov[14].

Este implicat în activități de conectare a mediului privat cu institutele de cercetare din Măgurele, cu focus pe transferul tehnologic și inovare[15]. A jucat un rol cheie în organizarea unui eveniment de înalt nivel la Măgurele, Ilfov, în ianuarie 2022, la care au participat peste 13 șefi de misiuni diplomatice.[16]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

George Tuță este căsătorit și are doi copii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Tuta George-Cristian”. www.cdep.ro. Accesat în . 
  2. ^ „Biroul Executiv – PNL”. Accesat în . 
  3. ^ Stanciu, Ancuţa-Carolina (). „George Cristian Tuță a fost votat în unanimitate președinte interimar al PNL Sector 1 de către membrii Biroului Politic Național”. Financial Intelligence. Accesat în . 
  4. ^ Curriculum Vitae George-Cristian TUȚĂ
  5. ^ Stanciu, Ancuţa-Carolina (). „George Tuță: "Propun o coaliție pentru incluziunea financiară, prin care sistemul bancar, statul și mediul academic să găsească cele mai bune soluții pentru consumatori". Financial Intelligence. Accesat în . 
  6. ^ „Legea pentru serviciile de finanţare participativă, votată. George Tuţă: În sfârşit, avem regulament pentru campaniile de crowdfunding”. www.digi24.ro. . Accesat în . 
  7. ^ „Deputatul PNL George Tuţă, despre legea privind eliminarea dosarului cu şină: Administraţia trebuie să înţeleagă că în centrul preocupării este cetăţeanul şi nicidecum instituţia”. News.ro. . Accesat în . 
  8. ^ "România fără dosar" intră în sesiunea de toamnă. La mărire!”. www.digi24.ro. . Accesat în . 
  9. ^ „Cazierul judiciar ar putea fi eliberat gratuit, în format electronic”. www.digi24.ro. . Accesat în . 
  10. ^ Comunicare, Departament (). „Aplicația Ghișeul.ro poate fi accesată direct de pe telefonul mobil! - Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării :: mcid.gov.ro”. www.mcid.gov.ro. Accesat în . 
  11. ^ Stanciu, Ancuţa-Carolina (). „Legea internetului de mare viteză, definit ca serviciu universal, a fost adoptată de Camera Deputaților”. Financial Intelligence. Accesat în . 
  12. ^ „Legea pentru serviciile de finanţare participativă, votată. George Tuţă: În sfârşit, avem regulament pentru campaniile de crowdfunding”. www.digi24.ro. . Accesat în . 
  13. ^ Stanciu, Ancuţa-Carolina (). „Ambasadorul Republicii Coreea a vizitat Măgurele”. Financial Intelligence. Accesat în . 
  14. ^ „Dezbatere „Programa școlară pentru opționalul integrat – Ora de știut" – PeBloguri”. Accesat în . 
  15. ^ „George Tuţă: Ştiinţa de la Măgurele va aduce beneficii şi profit comunităţilor dacă se îmbină cu inovarea -”. www.amosnews.ro. . Accesat în . 
  16. ^ "Our Bet on Science" - Proiectul investițional Parc Științific și Tehnologic "Măgurele Science Park" | Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei”. www.inflpr.ro. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]