Geamăna, Alba

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Geamăna (dezambiguizare).
Geamăna
—  sat  —

Geamăna se află în România
Geamăna
Geamăna
Geamăna (România)
Localizarea satului pe harta României
Coordonate: 46°19′41″N 23°12′36″E ({{PAGENAME}}) / 46.32806°N 23.21000°E

Țară România
Județ Alba
Comună Lupșa

Prima atestare1825

Populație
 - Total20 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal517416

Prezență online

Geamăna este un sat în comuna Lupșa din județul Alba, Transilvania, România. În urma operațiunilor miniere de la Roșia Poieni, satul a fost transformat în lac de decantare și acoperit de steril, printr-o serie de evenimente cunoscute drept dezastrul natural de la Geamăna.

În anul 1977, Nicolae Ceaușescu a dispus evacuarea celor 1.000 de persoane (400 de familii) care locuiau acolo pentru a depozita deșeurile toxice din mine. În 1978, Regimul Comunist a început să acționeze, oamenilor fiind promis faptul că se vor îmbogăți de pe urma mutării, adevărul fiind că ei au primit o bucată de pământ și foarte puțini bani, pentru a trăi în continuare. De altfel, localnicilor li s-a promis că vor fi mutați la 7 km de vechiul lor sat, în realitate ei fiind duși la aproximativ 100 de km distanță.

În prezent, locul a devenit un lac care crește între 90 și 100 de centimetri pe an. Toată apa este împărțită în 3 zone: o zonă cu noroi, unde țevile degajează toate substanțele dăunătoare, o zonă cu apă turcoaz și o zonă cu apă roșie.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

AB Acest articol despre o localitate din județul Alba este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.