Gaumont State Cinema

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gaumont State Cinema
Clădire
OrașKilburn, Londra  Modificați la WikidataBrent  Modificați la Wikidata
Țară Regatul Unit[1] Modificați la Wikidata
AdresăKilburn High Road & Willesden Lane, London, Brent, NW6 7HY, England
Coordonate51°32′29″N 0°11′51″W / 51.5413°N 0.19757°V ({{PAGENAME}})
Construcție
Inaugurată  Modificați la Wikidata
Echipa de proiectare
ArhitectGeorge Coles[*]  Modificați la Wikidata

Gaumont State Cinema este un teatru în stil Art Deco, inclus în lista de clăriri clasa II*, situat în Kilburn, un cartier din nord-vestul Londrei.

Clădire[modificare | modificare sursă]

Sala cinematografului

Proiectat de George Coles și comandat și construit de către Phillip și Sid Hyams, cinematograful a fost deschis în 1937. Gaumont State a fost una dintre cele mai mari săli de cinematograf din Europa, cu scaune pentru 4004 de oameni. Se crede că numele de State vine de la turnul înalt de 37 de metri, inspirat de Empire State Building din New York City[2][3]. Exteriorul cinematografului este conceput în stil Art Deco renascentist italian, acoperit cu plăci ceramice de culoare crem. Turnul, conceput în stilul zgârie-norilor din New York din anii 1930, poate fi văzut de la distanță mare și are scris pe el „STATE” cu litere mari de neon roșu. Interiorul a fost proiectat în stilul opulent al cinematografelor de atunci și include o orgă Wurlitzer, care este astăzi una dintre cele mai mari orgi Wurlitzer pe deplin funcționale din Marea Britanie. Este și una dintre puținele orgi de cinematograf rămase în pozițiile lor originale[4].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Artiști precum Gracie Fields, Larry Adler și George Formby au participat la deschiderea oficială transmisă în direct pe BBC Radio pe 20 decembrie 1937[5]. De atunci, Gaumont State a fost una dintre cele mai populare locuri de muzică din Londra și a găzduit un număr spectacole istorice. De la sfârșitul anilor 1980 până în 2007, clădirea a fost folosită ca sală de bingo de Mecca Bingo. În 2007, sala de bingo a fost închisă, iar clădirea a fost pusă spre vânzare. O campanie pentru a salva Kilburn State de dezvoltatorii de proprietăți și a o restabili ca centru cultural a fost pornită în același an de către localnici[6]. Clădirea a fost în cele din urmă cumpărată de Ruach City Church, condusă de Episcopul John Anthony Francis și Co-Pastorul Penny Francis. Imobilul a fost cumpărat la exact 70 de ani din ziua în care Gaumont State a fost deschis pe 20 decembrie 1937.

Interpretări remarcabile[modificare | modificare sursă]

Fosta intrare pentru clasa a 3-a Gaumont State Cinema

Paul Anka a interpretat la acest cinema în perioada 1955/6 ca o nouă senzație canadiană, pentru prima dată în Marea Britanie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ National Heritage List for England 
  2. ^ Eyles, Allen (). Gaumont British Cinemas. Cinema Theatre Association. ISBN 0-85170-519-7. 
  3. ^ „Gaumont State”. The Theatres Trust. Accesat în . 
  4. ^ Juliette Soester, Willesden Local History Society (septembrie 2000). „The Gaumont State Cinema”. Brent Heritage (note that the title of this reference is incorrect, the organ is not the largest Wurlitzer in Britain). Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Gaumont State Kilburn”. Cinema Treasures. Accesat în . 
  6. ^ „Save the Kilburn State!”.