Gabrielle d'Estrées

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Gabrielle d'Estrées
Gabrielle d Estree.jpg
Gabrielle d'Estrées, marchiză de Monceaux, ducesă de Beaufort
Date personale
Născută 1571
Coeuvres, Franța
Decedată 10 aprilie 1599
Paris, Franța
Părinți Antoine d'Estrées
Françoise Babou
Frați și surori François Annibal d'Estrées[*][1] Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Nicolas d'Amerval (1592 - 1595) (anulată)
Copii César de Bourbon, duce de Vendôme
Catherine-Henriette de Bourbon
Alexandre, Chevalier de Vendôme
Cetățenie Bannière de France style 1500.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație Marchiz Modificați la Wikidata
Activitate
Partener(ă) Henric al IV-lea al Franței[2][1]  Modificați la Wikidata

Gabrielle d'Estrées, ducesă de Beaufort și Verneuil, marchiză de Monceaux (15711599) a fost metresa franceză a regelui Henric al IV-lea al Franței. S-a născut la Castelul de la Bourdaisière în Montlouis-sur-Loire.

Metresa regelui[modificare | modificare sursă]

Gabrielle d'Estrées a devenit metresa regelui Henric la vârsta de douăzeci de ani în 1591. Deși regele era căsătorit cu Margareta de Valois, Henric și Gabrielle erau foarte afectuoși unul cu celălalt în public.

Gabrielle l-a însoțit pe Henric în timpul campaniilor militare ale acestuia. Chiar și atunci când era însărcinată ea insista să locuiască în cortul lui, asigurându-se că hainele lui erau curate, că a mâncat după bătălie, scriind corespodență în timp ce el lupta. Cum era o femeie inteligentă și pratică, Henric îi încredința secretele și îi asculta sfaturile. Când cei doi erau despărțiți, își scriau frecvent scrisori.

Născută catolică, Gabrielle a realizat că cea mai bună modalitate de a încheia războailele religioase era ca Henric însuși să devină catolic. Recunoscând înțelepciunea argumentului ei, la 25 iulie 1593 Henric a renunțat la protestantism. Acest lucru a permis ca el să fie încoronat ca rege al Franței la 27 februarie 1594. Ca o recompensă, Henric a aranjat ca mariajul Gabriellei să fie anulat și i-a oferit titlul de marchiză de Monceaux și cel de metresă oficială a regelui Franței.

În anii care au succedat, Gabrielle a devenit cel mai bun diplomat a lui Henric. În martie 1596, Henric a dăruit atât Gabriellei cât și surorii sale Catherina câte un set de chei de aur prin care le dădea locuri în consiliul său. Acst cadou a încântat-o atât de mult pe Gabrielle încât ea a purtat cheile legate de un lănțișor la gâtul său.

Avidă călăreață, ea și Henric se bucurau de vânătoare în localitățile din jurul Parisului. Timp de șapte ani ea a avut rol de soție, i-a dăruit lui Henric trei copii iar el i-a acordat titlul de ducesă de Beaufort în 1597.

La scurt timp, în 1598, Henric a semnat Edictul de la Nantes, prin care asigura libertatea religiei protestante hughenote în Franța.

Decesul[modificare | modificare sursă]

După ce Papa Clement al VIII-lea a anulat căsătoria lui Henric cu Margareta de Valois dându-i autorizarea să se recăsătorească, în martie 1599 Henric i-a oferit metresei sale inelul său de încoronare. Gabrielle sigură că nunta va avea loc curând a declarat "Numai Dumnezeu sau moartea regelui ar putea pune capăt norocului meu".

Câteva zile mai târziu, la începutul lunii aprilie, ea a suferit un atac de eclampsie și a avortat. Când a primit vești legate boala ei, regele era la Castelul Fontainebleau. A doua zi, la 10 aprilie 1599 în timp ce Henric era în drum spre ea, Gabrielle a murit la Paris.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Q24509995 
  2. ^ Q21475256 
  3. ^ Bercé, Yves-Marie, 6