Gabriel Boric
Gabriel Boric Font (n. , Punta Arenas, Chile) este un politician chilian și președintele Republicii Chile din martie 2022. Anterior, a exercitat două mandate de câte patru ani ca deputat în Camera Deputaților.
Boric a devenit cunoscut ca lider studențesc în timpul studiilor de drept la Universidad de Chile, unde a condus influenta federație studențească a instituției în timpul protestelor studențești din 2011. A fost deputat în Camera Deputaților între 2014 și 2022, reprezentând regiunea sa natală, Magallanes. A candidat ca independent în 2013, iar mai târziu, în 2017, ca parte a coaliției Frontul Larg. În 2018, Boric a fondat partidul Convergență Socială, unul dintre partidele care au constituit Frontul Larg înainte ca acesta să devină partid politic prin fuziune[4]. În timpul revoltelor sociale din Chile din 2019, Boric a jucat un rol esențial în negocierea acordului care a dus la referendumul constituțional din octombrie 2020[5].
În decembrie 2021, Boric a câștigat președinția învingându-l pe José Antonio Kast în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, obținând 55,9% din voturi. În urma alegerii sale, Boric a devenit cel mai tânăr președinte din istoria Chile și, în prezent, este al șaptelea cel mai tânăr lider de stat aflat în funcție din lume[n 1][6][7].
Biografie
[modificare | modificare sursă]Familie
[modificare | modificare sursă]Gabriel Boric s-a născut în Punta Arenas în 1986. Are doi frați, Simón și Tomás[8].
Din partea tatălui, Boric provine dintr-o familie croato-chiliană cu rădăcini în Ugljan, o insulă de pe coasta Adriaticii din Croația[9]. În ciuda migrației strămoșilor săi[n 2] din Imperiul Austro-Ungar în Chile în 1897, Boric păstrează legături cu rudele sale care trăiesc în Ugljan[10][11]. Străbunicul său, Juan Boric (Ive Borić Barešić), împreună cu fratele său Simón (Šime), au ajuns în Punta Arenas în jurul anului 1885, fiind printre primii zece croați care s-au stabilit în Magallanes[12]. Aceștia s-au aventurat în goana după aur din Țara Focului, în regiunea Magallanes, petrecând timp pe insulele de la sud de Canalul Beagle[12]. Ulterior, Juan Boric s-a întors pe scurt în Ugljan pentru a se căsători și a adus-o pe soția sa, Natalia Crnosija, înapoi în Magallanes, unde zece dintre cei unsprezece copii ai lor s-au născut[12]. Bunicul lui Boric, Luis Boric Crnosija, născut în 1908, a fost unul dintre aceștia[12].
Tatăl lui Gabriel Boric, Luis Boric Scarpa, este inginer chimist și a lucrat ca angajat guvernamental la Empresa Nacional del Petróleo timp de peste 40 de ani[13]. Mama sa, María Soledad Font Aguilera, are descendență catalană[14][15]. În regiunea patagoneză Magallanes, unchiul său, Vladimiro Boric, a devenit primul episcop al Punta Arenas[16]. Un alt unchi, Roque Scarpa Martinich, a ocupat funcția de prim intendent al Regiunii Magallanes după dictatura militară. Atât Roque Scarpa, cât și tatăl lui Gabriel Boric au fost membri ai Partidului Democrat Creștin. Un alt unchi, Roque Esteban Scarpa, a câștigat Premiul Național de Literatură al Chile în 1980, iar unchiul său Vicente Boric a fost, de asemenea, scriitor[17].
Educație
[modificare | modificare sursă]Boric a studiat la The British School din orașul său natal[18][19] înainte de a se muta la Santiago în 2004 pentru a urma cursurile Facultății de Drept la Universitatea din Chile[20]. A finalizat cursurile în 2009, moment în care a fost numit președinte al sindicatului studenților de la Facultatea de Drept. Ulterior, s-a concentrat pe pregătirea pentru examenul final și îndeplinirea stagiului obligatoriu. Totuși, nu a promovat examenul în 2011 și a ales să nu-l refacă[21]. Boric nu a obținut o diplomă în drept și a declarat în interviuri că nu a intenționat niciodată să urmeze o carieră de avocat, ci visa să devină scriitor[22].
În timpul anilor universitari, Boric a avut oportunitatea de a lucra ca asistent al profesorului José Zalaquett la cursul său de drepturile omului[23][24]. Zalaquett l-a lăudat pe Boric pentru tendința sa de a pune întrebări și de a pune la îndoială, așa cum a declarat într-un interviu[23].
Carieră politică
[modificare | modificare sursă]Politica studențească
[modificare | modificare sursă]
În 1999 și 2000, Boric a jucat un rol activ în reînființarea Federației Studenților de Liceu din Punta Arenas[25]. În timp ce studia la universitate, a devenit membru al colectivului politic Stânga Autonomă (în spaniolă Izquierda Autónoma), cunoscut inițial sub numele de Studenți Autonomi (în spaniolă Estudiantes Autónomos). În 2008, a fost consilier al Sindicatului Studenților de la Facultatea de Drept, iar în 2009 a preluat funcția de președinte. În timpul mandatului său, a condus un protest de 44 de zile împotriva decanului, Roberto Nahum[26]. Între 2010 și 2012, Boric a reprezentat studenții ca senator universitar[26].
Boric a candidat pentru președinția Federației Studenților de la Universitatea din Chile (FECh) la alegerile din 5–6 decembrie 2011, ca parte a listei Creando Izquierda. A câștigat alegerile cu 30,52% din voturi, învingând-o pe Camila Vallejo, președinta în exercițiu a federației, care candida pentru un nou mandat din partea listei Tineretului Comunist din Chile. Ca președinte al FECh, Boric a jucat un rol important în a doua fază a protestelor studențești care au început în 2011, devenind unul dintre principalii purtători de cuvânt ai Federației Studenților din Chile[27]. În 2012, a fost inclus pe lista celor 100 de tineri lideri ai Chile, publicată de revista El Sábado a ziarului El Mercurio, în colaborare cu Universidad Adolfo Ibáñez[28].
Membru al Camerei Deputaților (2014–2022)
[modificare | modificare sursă]Gabriel Boric a participat la alegerile parlamentare din 2013 ca independent, candidând pentru Districtul 60 (în prezent Districtul 28), care reprezintă Regiunea Magallanes și Antarctica Chiliană (Región de Magallanes y de la Antártica Chilena). A obținut o victorie semnificativă cu 15.418 voturi (26,2%), cel mai mare număr de voturi primit de orice candidat din regiune[29][30]. Remarcabil este faptul că alegerea sa cu succes în afara unei coaliții electorale a fost larg recunoscută de presă[31], deoarece a reușit să depășească sistemul electoral binominal din Chile[32][33][34][35]. La 11 martie 2014, Boric a depus jurământul ca membru al Camerei Deputaților[32][33][34][35].
În timpul primului său mandat, Boric a activat în mai multe comisii, inclusiv Drepturile Omului și Popoarele Indigene; Zone Extreme și Antarctica Chileană; și Muncă și Securitate Socială[25]. A făcut parte din „bancada studențească” (spaniolă bancada estudiantil), care era formată din alți deputați tineri aleși, precum Camila Vallejo, Giorgio Jackson și Karol Cariola. Împreună, au jucat un rol important în dezbaterile referitoare la reformele educaționale propuse de al doilea guvern al lui Michelle Bachelet[36]. Popularitatea lui Boric în Chile s-a reflectat în diverse sondaje de opinie[37][38].
În 2016, Stânga Autonomă s-a desființat din cauza neînțelegerilor legate de viitorul colectivului. Boric a susținut o abordare mai instituțională și dialogul cu guvernul de centru-stânga al lui Bachelet[39]. Totuși, conducerea Stângii Autonome a preferat să se concentreze pe politica studențească. Boric și aliații săi, împinși de o „compulsie pentru ascensiune rapidă”[24], potrivit lui Carlos Ruiz din Stânga Autonomă, au fondat Mișcarea Autonomistă. Aceștia intenționau să colaboreze cu alte forțe politice și să formeze o nouă coaliție de stânga, asemănătoare cu Frontul Larg din Uruguay[40][41][24]. Mișcarea Autonomistă a obținut rezultate electorale favorabile, exemplul cel mai notabil fiind Jorge Sharp, unul dintre prietenii apropiați ai lui Boric, care a fost ales primar al orașului Valparaíso la alegerile municipale din 2016[42].
În ianuarie 2017, mișcarea lui Boric, împreună cu alte partide și colective noi, inclusiv Revoluția Democratică a lui Jackson, a lansat Frontul Larg din Chile (Frente Amplio)[43]. Boric a avut un rol de conducere în campania lui Beatriz Sánchez la alegerile prezidențiale din 2017. După ce Sánchez s-a clasat pe locul al treilea și nu a reușit să ajungă în turul al doilea, Boric l-a susținut cu reticență pe Alejandro Guillier ca o modalitate de a-l învinge pe Sebastián Piñera, deși Piñera a ieșit în cele din urmă învingător[44].
La alegerile generale din 2017, Boric a candidat pentru un nou mandat ca independent, fiind susținut de Partidul Umanist, unul dintre membrii fondatori ai Frontului Larg. A obținut 18.626 de voturi (32,8 %)[45], o creștere față de 2013, devenind astfel al doilea cel mai votat deputat din țară la acel moment[25]. Boric a activat în Comisiile pentru Zone Extreme și Antarctica Chileană, precum și în cea pentru Constituție, Legislație, Justiție și Reglementare[25].
Performanța remarcabilă a Frontului Larg la alegerile din 2017, când a devenit a treia cea mai mare forță politică din Chile, a determinat coaliția și membrii săi să treacă printr-un proces de reorganizare[46]. În 2018, Mișcarea Autonomistă, alături de Stânga Libertariană și alte mișcări mai mici, a decis să fuzioneze și să formeze un partid politic numit Convergența Socială[4].
Rol în Estallido social (Revolta socială)
[modificare | modificare sursă]La 18 octombrie 2019, protestele împotriva majorării tarifelor din sistemul de transport din Santiago au declanșat Estallido social (în română „Revolta socială”), cea mai amplă mișcare de tulburări civile din țară de la sfârșitul dictaturii militare. Pe măsură ce revoltele au izbucnit în mai multe zone ale capitalei, președintele Piñera a declarat stare de urgență în Santiago, extinsă ulterior în toate marile orașe, odată cu escaladarea protestelor. Manifestanții au formulat revendicări legate de costul ridicat al vieții, corupție și inegalitate, printre alte probleme[47][48].
Boric s-a remarcat ca un critic vocal al reacției guvernului și s-a opus ferm utilizării Forțelor Armate ale Chile pentru a reprima protestele. A ajuns chiar să confrunte un grup de soldați desfășurați în Plaza Italia[49]. De asemenea, a avut un rol important ca unul dintre acuzatorii în procesul de suspendare din funcție a ministrului de interne, Andrés Chadwick. Chadwick a fost găsit vinovat de încălcări grave ale constituției și de eșecul în apărarea drepturilor omului în timpul stării de urgență, fiind sancționat cu interdicția de a ocupa funcții publice timp de cinci ani[50][51][52][53]. Boric a susținut și demiterea președintelui Piñera, deși această tentativă a fost respinsă în cele din urmă[52].
Deși a fost un critic proeminent al modului în care guvernul a gestionat protestele, Boric a fost dispus să se angajeze în dialog cu alte forțe politice pentru a găsi o soluție la criză. Discuțiile dintre el și politicieni de dreapta au contribuit la un acord care a deschis calea pentru înființarea Convenției Constituționale, însărcinată cu redactarea unei noi Constituții[54][55]. La 15 noiembrie 2019, a fost semnat „Acordul pentru pace socială și noua Constituție” de către președinții partidelor politice reprezentate în parlament, cu excepția Partidului Comunist și a unor membri ai Frontului Larg, inclusiv Convergența Socială. Boric a semnat acordul în calitate de persoană fizică, ceea ce a generat critici din partea unor membri ai propriului său partid[56]. În urma acestui gest, mai multe persoane, inclusiv prietenul său apropiat Jorge Sharp[42], au demisionat din partid. Alte formațiuni, precum Partidul Ecologist Verde, Partidul Umanist, Partidul Egalității, Partidul Pirat și Stânga Libertariană, s-au opus de asemenea acordului și au părăsit Frontul Larg[57].
Pe 20 decembrie, Boric a fost atacat în Parque Forestal, unde mai mulți indivizi au aruncat cu scuipat și bere asupra lui, numindu-l „trădător” și „vândut” din cauza implicării sale în „Acordul pentru pace socială și noua Constituție”, încheiat cu politicienii tradiționali. În ciuda provocării, Boric a rămas calm și nu și-a părăsit poziția[58].
Candidatura prezidențială din 2021
[modificare | modificare sursă]
În cursul anului 2020, conflictul dintre guvernul chilian și cetățeni s-a intensificat din cauza impactului pandemiei de COVID-19. În timp ce țara se afla în carantină, mișcările de protest au fost temporar suspendate. Această situație, împreună cu campania comună pentru referendumul constituțional, a contribuit la unificarea opoziției de stânga și centru-stânga, în special a Frontului Larg și a alianței Chile Digno (în română „Chile demnă”), condusă de Partidul Comunist. În referendumul din octombrie 2020, 78 % dintre alegători au susținut ideea redactării unei noi Constituții, ceea ce a dus la discuții privind formarea unei opoziții unite pentru alegerile din mai 2021, care includeau primari, guvernatori regionali și membri ai Convenției Constituționale.
Gabriel Boric, o figură-cheie, a pledat pentru coordonarea tuturor partidelor și formarea unui număr mai mic de liste electorale, pentru a evita dispersarea voturilor[59]. În cele din urmă, Frontul Larg și Chile Digno au ajuns la un acord și au prezentat o listă comună numită Apruebo Dignidad (în română „Aprob Demnitatea”), care a devenit al doilea cel mai mare bloc din Convenția Constituțională, după pactul unit al dreptei numit Vamos por Chile (în română „Hai Chile”). Apruebo Dignidad a înregistrat de asemenea o creștere a sprijinului în alegerile locale și regionale, consolidându-și poziția ca opțiune competitivă pentru alegerile generale din noiembrie 2021.
Daniel Jadue, primarul comunist al localității Recoleta, era inițial candidatul favorit pentru a reprezenta stânga în alegerile prezidențiale, conform sondajelor de opinie preliminare[60][61]. Frontul Larg a susținut inițial ca Beatriz Sánchez, fostul lor candidat prezidențial, să candideze din nou, însă aceasta a refuzat și a ales să candideze pentru Convenția Constituțională în schimb[62]. Cu principalul lor candidat ieșit din cursă, Frontul Larg a căutat alternative, însă majoritatea candidaților lor nu aveau popularitatea necesară sau nu îndeplineau cerințele minime de vârstă pentru a candida la președinție[63].

În cele din urmă, Gabriel Boric, care avea 35 de ani la acea vreme, a apărut ca o opțiune pentru a participa la alegerile primare împotriva lui Jadue. Totuși, partidul lui Boric, Convergența Socială, nu avea numărul minim de membri necesar pentru a prezenta un candidat la președinție. Într-o întorsătură remarcabilă a evenimentelor, a fost organizată rapid o campanie, permițându-i lui Boric să adune numărul necesar de semnături cu o zi înainte de termenul limită[64].
Contrar așteptărilor, Boric a câștigat alegerile primare Apruebo Dignidad pe 19 iulie 2021, obținând 1.059.060 de voturi (60,4%), în timp ce Jadue a obținut 39,6%. Boric a fost, de asemenea, candidatul cel mai votat în alegerile primare generale, depășind toți candidații din coaliția Chile Vamos, ale cărei alegeri primare au avut loc simultan. După victoria sa în primare, Boric a anunțat pe Twitter că va colabora cu Jadue în timpul alegerilor generale pentru a prezenta un front unit[65].
Inițial, sondajele de opinie indicau că Gabriel Boric și Sebastián Sichel, candidatul coaliției Chile Vamos, erau favoriții în alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, popularitatea lui Sichel a scăzut în lunile următoare, iar acesta a fost depășit în sondaje de candidatul de extremă dreapta José Antonio Kast. În primul tur al alegerilor, desfășurat pe 21 noiembrie 2021, Boric a obținut 25,82% din voturi, clasându-se pe locul al doilea după Kast, care a obținut 27,91%, asigurându-și astfel amândoi accesul în turul al doilea. Pe 19 decembrie 2021, Boric a ieșit victorios în turul doi cu 55,85% din voturi[6]. Ceremonia sa de învestire a avut loc pe 11 martie 2022[7].
Președinția
[modificare | modificare sursă]Cabinetul
[modificare | modificare sursă]În ianuarie 2022[66], Boric și-a anunțat cabinetul, care a inclus membri din coalițiile Apruebo Dignidad și Socialismul Democratic, precum și independenți[67]. Paisprezece dintre cei 24 de miniștri erau femei, făcând din acest cabinet primul din Americi cu o majoritate feminină[68][n 3]. Cabinetul a inclus, de asemenea, primii miniștri asumați public ca membri ai comunității LGBT din Chile: Alexandra Benado și Marco Antonio Ávila[71], alături de Maya Fernández, nepoata fostului președinte Salvador Allende[68].
Boric i-a numit, de asemenea, în cabinet pe trei foști lideri studențești alături de care activase. Camila Vallejo a devenit purtătoarea de cuvânt a guvernului, Giorgio Jackson a preluat funcția de secretar general al președinției, iar Nicolás Grau a fost numit ministru al Economiei, Dezvoltării și Turismului[66][72].
Ricardo Ffrench-Davis, în contextul speculațiilor privind o posibilă numire ca ministru de finanțe, a explicat că, la vârsta de 85 de ani, se consideră prea în vârstă pentru a îndeplini această sarcină, dar și-a exprimat disponibilitatea de a oferi consultanță[73]. Când Mario Marcel a fost anunțat ca viitor ministru al finanțelor în ianuarie 2022, Bursa din Santiago a reacționat pozitiv, indicele IPSA crescând cu 2,35%[74].
În august 2023, pe fondul unor scoruri de aprobare scăzute, îngrijorărilor alegătorilor legate de criminalitate și inflație și al unei anchete de corupție centrate pe acuzații de mită, Boric a reorganizat pentru a treia oară cabinetul în decurs de un an și jumătate[75][76].
Violența împotriva oficialilor guvernamentali
[modificare | modificare sursă]În primele luni ale guvernului Boric, atât președintele, cât și persoanele asociate administrației sale, s-au confruntat cu amenințări, crime violente și agresiuni fizice. La mijlocul lunii martie, ministrul de Interne Izkia Siches a fost atacată cu focuri de armă în timpul unei vizite la Temucuicui și a fost evacuată pentru siguranța sa[77]. În aprilie, chiar președintele Boric a fost ținta unui atac din partea unui bărbat care a încercat să-i arunce o piatră[78]. În noaptea de 13 mai, unul dintre gardienii lui Boric a fost răpit și împușcat în braț de atacatori necunoscuți[79]. De asemenea, în aceeași zi, reședința ministrului Apărării Naționale, Maya Fernández, a fost jefuită[79]. Poliția chiliană a declarat că aceste două incidente nu sunt legate între ele[80].
Conflictele cu Mapuche
[modificare | modificare sursă]În mai 2022, Boric a luat decizia de a trimite trupe în sudul țării din cauza escaladării violenței în conflictul cu Mapuche. Potrivit ziarului argentinian Clarín, această mișcare l-a făcut pe Boric să piardă sprijinul Partidului Comunist. Anterior, Boric se distanțase de măsurile similare luate de predecesorul său, Piñera[81]. Înainte de decizia lui Boric, Héctor Llaitul, liderul uneia dintre milițiile Mapuche, ceruse „pregătirea forțelor și organizarea rezistenței înarmate”[82]. Ca răspuns la declarația lui Llaitul, guvernul Boric a respins inițial ideea de a depune o plângere formală împotriva acestuia, afirmând că statul „nu persecuță ideile”. În schimb, au planificat să încorporeze aceste declarații în plângerile existente, mai degrabă decât să inițieze altele noi[83][84].
Votul asupra noii constituții
[modificare | modificare sursă]În septembrie 2022, Convenția Constituțională a prezentat un proiect de constituție descris ca fiind progresist. Procesul de redactare s-a desfășurat între 4 iulie 2021 — în timpul administrației fostului președinte Sebastián Piñera — și 4 iulie 2022, la patru luni după preluarea mandatului de către președintele Gabriel Boric. Propunerea de constituție a fost respinsă printr-un referendum național, 62% dintre alegători votând împotrivă și 38% în favoare[85][86]. Criticii au descris proiectul drept excesiv de lung, prea orientat spre stânga și radical[87].
Economie
[modificare | modificare sursă]La preluarea mandatului de către Boric, rata inflației în Chile atinsese cel mai ridicat nivel din aproape 30 de ani[88]. În aprilie 2022, Boric a anunțat un plan de redresare economică în valoare de 3,7 miliarde de dolari, care includea și o majorare a salariului minim pentru a atenua impactul creșterii prețurilor[89]. Deși inflația anualizată a crescut temporar până la 14,1% în august 2022 — cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani — aceasta a scăzut considerabil pe parcursul mandatului său, ajungând la 5,1% în septembrie 2023[90][91].
Guvernul lui Boric a redus săptămâna legală de lucru la 40 de ore, deși această reformă va fi implementată treptat pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, administrația sa a asigurat accesul gratuit la servicii publice de sănătate pentru cei mai săraci chilieni, a majorat salariul minim lunar la aproximativ 500 de dolari și a adoptat o taxă pe sectorul minier pentru a sprijini municipalitățile subfinanțate[92].
Relații externe
[modificare | modificare sursă]Președintele Boric a condamnat invazia Rusiei în Ucraina din 2022, declarând într-un tweet: „Rusia a ales războiul ca mijloc de rezolvare a conflictelor. Din Chile, condamnăm invazia Ucrainei, încălcarea suveranității sale și utilizarea ilegitimă a forței. Suntem alături de victime și vom depune eforturi pentru pace prin mijloacele noastre modeste”[93].
Primul drum internațional al lui Boric în calitate de președinte a avut loc în aprilie 2022, cu o vizită în Argentina, unde s-a întâlnit cu președintele Alberto Fernández. În timpul vizitei, Boric a subliniat importanța soluționării disputelor teritoriale nerezolvate și promovarea unui sentiment de fraternitate între cele două națiuni, indiferent de administrațiile aflate la putere. De asemenea, a reiterat sprijinul Chile pentru revendicarea Argentinei asupra Insulelor Falkland[94][95][96].
Pe 15 septembrie 2022, Boric a refuzat acreditarea ambasadorului israelian Gil Artzyeli, în semn de protest față de victimele civile din rândul copiilor în timpul confruntărilor din Gaza-Israel din 2022. Decizia, luată când Artzyeli ajunsese deja la palatul prezidențial din Chile, a declanșat o criză diplomatică între Chile și Israel[97]. Ca răspuns, Comunitatea Evreiască din Chile a criticat acțiunile lui Boric[97], iar ministrul de externe al Chilei, Antonia Urrejola(d), a cerut scuze Israelului și a reprogramat ceremonia de prezentare a credențialelor pentru sfârșitul aceleași luni[97]. Boric, însă, s-a abținut de la a-și emite o scuză personală, afirmând că nimeni în Chile nu va fi persecutat sau intimidat pentru convingerile sale, cu excepția cazului în care acestea încalcă legea[97].
Politica Antarctică
[modificare | modificare sursă]
În ianuarie 2025, președintele Gabriel Boric a devenit primul șef de stat[98] care a vizitat Polul Sud și al treilea șef de guvern care a făcut acest lucru[99][100][101][102][103].
Reparații legate de protestele din 2019–2020
[modificare | modificare sursă]Guvernul lui Gabriel Boric a stabilit pensii de până la 515.672 de pesos chilieni pentru persoanele care au suferit încălcări ale drepturilor omului în timpul protestelor din 2019–2020[104]. Cei care au suferit astfel de încălcări între 18 octombrie 2019 și 30 iunie 2020 sunt eligibili pentru aceste pensii[104]. Cu toate acestea, Institutul Național pentru Drepturile Omului (INDH) a exprimat îngrijorări cu privire la incertitudinea privind compatibilitatea acestor pensii cu pensiile de invaliditate[104]. În plus, unii membri ai Congresului au exprimat îngrijorări că pensiile au fost acordate unor persoane ale căror procese nu s-au încheiat încă, lăsând deschisă posibilitatea ca rănile lor să fi fost cauzate de acte de violență grave nerezolvate[105].
Cota de aprobare
[modificare | modificare sursă]Boric a preluat funcția cu o cotă de aprobare de 50%[106]. După primele sale 100 de zile în funcție, cota sa de aprobare a scăzut drastic la 32,8%, marcând cel mai semnificativ declin în popularitate pentru un președinte chilian în această perioadă, din 1990 încoace[107]. Până la sfârșitul anului 2022, nivelul său de aprobare a rămas constant scăzut, în jur de 33%[107], în timp ce aproape șase din zece persoane și-au exprimat dezaprobarea față de performanța sa. Factorii care au contribuit la această scădere includ creșterea criminalității, provocările economice și instabilitatea din cadrul cabinetului său. În consecință, cota de aprobare a lui Boric a scăzut și mai mult, ajungând la 25% în ianuarie 2023[108][109]. Până în mai 2023, cota de aprobare era de 28%, iar dezaprobarea ajunsese la 66%[110]. După un discurs privind Starea Națiunii susținut la începutul lunii iunie 2023, cota de aprobare a lui Boric a crescut de la 31% la 41%, înregistrând îmbunătățiri în toate segmentele populației[111]; însă, din cauza cazului Democracia Viva[112], aceasta a scăzut din nou la 28% spre sfârșitul lunii iunie, potrivit sondajelor săptămânale realizate de Cadem[113][114]. În august 2023, cota de aprobare a lui Boric se situa în jurul valorii de 30%, cu o majoritate a populației care încă își exprima dezaprobarea[115][116].
Acuzații de hărțuire
[modificare | modificare sursă]Pe 26 noiembrie 2024, procurorii au anunțat deschiderea unui dosar penal împotriva lui Boric, după ce o femeie a făcut acuzații de hărțuire sexuală care ar fi avut loc în 2013 și 2014, când el era intern în Punta Arenas. Boric a negat acuzațiile și a afirmat că, în acea perioadă, primea mesaje explicite din partea reclamantei prin email[117].
Poziții politice
[modificare | modificare sursă]
Boric este un politician de stânga[118][119][120][121][122], fiind asociat cu diverse poziții, inclusiv socialism[123], social-democrație[124][125] și socialism libertarian[126]. În acest sens, Boric a spus: "Vin din tradiția socialistă libertariană chiliană, acesta este spațiul meu ideologic de referință. Sunt democrat și cred că democrația trebuie să se schimbe și să se adapteze, nu să se petrifice"[127]. El a exprimat o "apropiere ideologică" cu Álvaro García Linera(d), fostul vicepreședinte al Boliviei[128].
Boric a fost descris de către The Economist drept un lider „woke” și parte a stângii mileniale, „cu un program concentrat pe justiția socială, drepturile omului, mediu și feminism”[129]. Atât Cristián Warnken, cât și Carlos Peña(d) îl caracterizează pe Boric ca un „lider postmodern”[130]. Peña îl laudă pe Boric și pe Frontul Larg pentru succesul de a uni diverse cereri care au apărut pe măsură ce societatea chiliană s-a modernizat[130].
Boric a fost critic față de modelul social și economic stabilit în Chile în timpul dictaturii, susținând că acesta a continuat chiar și după tranziția către democrație. În timpul alegerilor din 2021, el a promis să demonteze modelul economic neoliberal al țării, afirmând că „dacă Chile a fost leagănul neoliberalismului, va fi și mormântul său”[131][132]. Boric a spus că „au fost și succese, dar și lucruri care nu au mers bine”[133].
După eșecul propunerii constituționale din 2022, Boric a adoptat o poziție mai moderată, ceea ce a atras critici din partea susținătorilor săi inițiali, care au considerat că încearcă să mulțumească grupurile de dreapta, desconsiderând realitățile multora dintre chilieni[134]. Pe parcursul campaniei sale prezidențiale, Boric a susținut recunoașterea drepturilor LGBT în Chile[135], pledând pentru recunoașterea legală a identităților non-binare și pentru extinderea legilor privind identitatea de gen[136].
În 2016, Boric a susținut un program pentru a pune 400 de deținuți din Valparaíso în libertate condiționată din cauza supraaglomerării în închisorile chiliene. El a criticat ceea ce considera a fi populism penal și s-a opus altor deputați care erau împotriva măsurilor de liberare condiționată[137]. În timpul unui dezbateri din cadrul primarelor Apruebo Dignidad din 2021, Boric a criticat din nou deficiențele populismului penal în a oferi soluții eficiente[138].
Boric a fost critic la adresa plantațiilor de pini și eucalipți, pe care le consideră ca având un impact negativ asupra secetei din comunitățile indigene Mapuche din „Wallmapu”[139]. În 2021, el a promis că va impune restricții asupra marilor companii forestiere în timpul președinției sale[139]. Într-un interviu din mai 2022 pe Televisión Nacional de Chile, Boric și-a reiterat îngrijorările legate de industria forestieră[140].
Într-un interviu din 2023, Boric a argumentat că o parte din el își dorește să răstoarne capitalismul și a exprimat convingerea că „capitalismul nu este cea mai bună modalitate de a rezolva problemele noastre din societate.” El și-a descris viziunea despre fezabilitatea răsturnării capitalismului, afirmând: „Nu cred că poate fi răsturnat fără a propune o alternativă care să fie viabilă și mai bună pentru oameni. Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat în funcție, nu doar în funcție, este ceva evident, dar acum este clar ca lumina zilei, este că nu poți refonda o țară. Toate schimbările care durează în timp trebuie să fie progresive și trebuie să aibă majorități puternice. Și trebuie să construiești acele majorități puternice, iar acele majorități puternice nu sunt ușor de construit”[141].
Politica economică
[modificare | modificare sursă]Boric a criticat programul Crédito con Aval del Estado (CAE), un program de împrumuturi pentru studenți creat în timpul guvernului lui Ricardo Lagos(d)[104][142]. De-a lungul carierei sale politice, Boric a subliniat constant că educația ar trebui să fie un drept și nu un domeniu orientat spre profit. El a promis să ierte datoriile studențești și să pună capăt programului CAE dacă va fi ales președinte[143].
În ceea ce privește sistemul de sănătate, Boric a pledat pentru înființarea unui sistem de sănătate universal, finanțat din fonduri publice, citând ca exemplu Serviciul Național de Sănătate britanic (NHS)[144]. De asemenea, el a susținut desființarea sistemului de pensii AFP, propunând în schimb crearea unei entități publice autonome care să administreze fondurile de pensii[145]. Boric a sprijinit și o lege pentru implementarea unei săptămâni de lucru de 40 de ore și creșterea salariului minim[145]. În plus, el a propus includerea reprezentanților lucrătorilor și a egalității de gen în componența consiliilor de administrație ale marilor companii[146].
Având în vedere că mineritul este cea mai mare industrie a Chileului, Boric a propus măsuri precum crearea unei companii de stat pentru extracția litiului, creșterea redevențelor plătite de companiile miniere și prioritizarea protecției mediului[147]. Abordarea impactului schimbărilor climatice și promovarea unei economii verzi reprezintă piloni centrali ai președinției lui Boric[148][147].
Pe 8 martie 2023, Gabriel Boric a suferit un eșec: cu doar un vot diferență, Camera Deputaților a refuzat deschiderea dezbaterii asupra marii reforme fiscale pe care o promisese în timpul campaniei prezidențiale pentru a finanța reformele sale sociale. În urma acestui eșec, a fost nevoit să aștepte un an înainte de a putea prezenta din nou un text similar. Prezentat deputaților în iulie 2022, proiectul includea o taxă pe marile averi, o taxă asupra sectorului minier și consolidarea luptei împotriva fraudei. Acest eșec pune în pericol proiectul de reformă a pensiilor, care urmărea introducerea unui sistem de pensii prin repartiție, spre deosebire de sistemul actual, care este finanțat privat, și creșterea valorii pensiei de solidaritate de bază pentru persoanele în vârstă care nu beneficiază de nicio pensie[149].
Politică externă
[modificare | modificare sursă]Boric a declarat că stânga democratică nu ar trebui să mențină un dublu standard în ceea ce privește drepturile omului și nici să invoce principiul autodeterminării pentru a justifica încălcarea acestora. El consideră că „așa cum stânga trebuie să condamne încălcarea drepturilor omului în Chile în timpul dictaturii și, de asemenea, în prezent, loviturile de stat soft din Brazilia, Honduras și Paraguay, teritoriile ocupate de Israel sau intervenționismul Statelor Unite, trebuie, din partea stângii și cu aceeași forță, să condamnăm restricționarea permanentă a libertăților în Cuba, guvernarea represivă a lui Ortega în Nicaragua, dictatura din China și slăbirea condițiilor de bază ale democrației în Venezuela”[150].
După preluarea mandatului prezidențial, Boric a afirmat că Venezuela reprezintă un exemplu eșuat, iar cei șase milioane de venezueleni din diaspora constituie o dovadă importantă a acestui eșec[151]. În timpul campaniei sale prezidențiale din 2021, el a calificat alegerile generale din Nicaragua drept frauduloase și a cerut Partidului Comunist din Chile, unul dintre aliații săi, să retragă declarația inițială de susținere a guvernului lui Daniel Ortega[152].
Boric l-a criticat pe președintele brazilian Jair Bolsonaro și poziția acestuia față de crimele comise în timpul dictaturii militare din Brazilia, dintre anii 1964 și 1985. El l-a numit pe Bolsonaro „un pericol pentru mediu și pentru umanitate”[153]. Ca reacție, Bolsonaro a adoptat o atitudine rece față de Boric încă de la alegerea acestuia în decembrie 2021[153], anunțând în ianuarie 2022 că nu va participa la ceremonia de învestire a lui Boric în funcția de președinte[154].
În ceea ce privește Bolivia, Boric și-a exprimat intenția de a restabili relațiile diplomatice dintre Chile și Bolivia, care au fost întrerupte în 1978[155]. El și-a declarat sprijinul pentru poziția Argentinei în privința Insulelor Falkland și a transmis simpatie guvernului condus de Alberto Fernández. Boric a promis că va sprijini Argentina în procesul de restructurare a datoriei și în negocierile acesteia cu Fondul Monetar Internațional[156].
Boric a declarat că, în cazul în care Luiz Inácio Lula da Silva și Gustavo Petro ar câștiga alegerile prezidențiale din țările lor respective, s-ar putea forma un „ax interesant”[127]. El a condamnat ferm invazia rusă din Ucraina din 2022, calificând-o drept un „război de agresiune inacceptabil”[157]. În timpul mandatului său, Chile a sprijinit rezoluțiile Organizației Națiunilor Unite care cereau retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina[158] și a oferit ajutor guvernului ucrainean pentru deminarea teritoriilor minate de forțele ruse[159]. Boric a refuzat cererile de a furniza arme Ucrainei. Statele Unite s-au oferit să înlocuiască orice echipament donat de Forțele Armate Chiliene în sprijinul armatei ucrainene, ofertă pe care Boric a respins-o[159].
În ceea ce privește teritoriile ocupate de Israel, Boric și-a exprimat sprijinul pentru Statul Palestina în mai multe rânduri. În 2019, după ce a primit un cadou din partea Comunității Evreiești din Chile, el a cerut, într-un mesaj pe Twitter, ca Israelul să returneze teritoriile palestiniene ocupate[160]. El a descris Israelul drept un „stat genocidar și criminal” care încalcă tratate internaționale, subliniind importanța apărării principiilor internaționale și a drepturilor omului, indiferent de puterea unui stat[161]. Boric a respins acuzațiile de antisemitism, afirmând că respinge orice formă de discriminare. El consideră ocupația israeliană a teritoriilor dincolo de granițele din 1967 o încălcare a dreptului internațional[162]. În octombrie 2021, Boric și alți deputați au introdus un proiect de lege pentru a interzice importul de produse provenite din coloniile israeliene, considerate ilegale de către comunitatea internațională[163]. În octombrie 2023, Boric a declarat că atacurile Israelului în războiul din Gaza au afectat „în principal” civili neînarmați și ar putea constitui crime de război[164][165].
Viața personală
[modificare | modificare sursă]Gabriel Boric a vorbit deschis despre problemele de sănătate mintală și despre dificultățile personale legate de tulburarea obsesiv-compulsivă, o afecțiune cu care a fost diagnosticat în copilărie. În 2018, a luat un concediu de absență din Parlament după ce a fost internat din cauza acestei afecțiuni[166][167]. Îmbunătățirea serviciilor de sănătate mintală, în special în urma pandemiei de COVID-19, a fost una dintre temele centrale ale campaniei sale prezidențiale[168].
Crescut într-o familie catolică devotată, cu mama sa activ implicată în Mișcarea Apostolică Schönstatt[17], Boric se declară în prezent agnostic[169]. Între 2019 și 2023, a avut o relație cu antropoloaga și socioloaga Irina Karamanos. În timpul campaniei prezidențiale a lui Boric, Karamanos și-a exprimat convingerea că rolul Primei Doamne ar trebui reevaluat pentru a corespunde mai bine vremurilor moderne[170][171]. Karamanos a preluat rolul de Primă Doamnă și a lucrat la desființarea atribuțiilor instituționale ale acestui rol, proces finalizat în decembrie 2022. În noiembrie 2023, Boric și Karamanos au anunțat încheierea relației lor[172].
Pasiunea lui Boric pentru muzica rock și metal a atras o largă atenție în timpul campaniei sale prezidențiale. El a distribuit frecvent postări pe rețelele sociale despre unele dintre trupele sale preferate, precum Deftones, Tool, Nine Inch Nails și Rammstein[173]. Cu toate acestea, a menționat că îi plac și muzicieni din alte genuri, precum Laura Pausini, Taylor Swift și Jeongyeon[174][175]. De asemenea, Boric este suporter al echipei de fotbal Universidad Católica[176] și jucător de Magic: The Gathering(d)[177].
Aspectul și stilul lui Boric au fost supuse criticilor încă de la alegerea sa ca deputat[178]. Fiind unul dintre cei mai tineri membri ai Camerei Deputaților, el purta adesea haine lejere, inclusiv blugi și tricouri, în timpul ședințelor parlamentare. La un moment dat, a avut chiar și o coafură mohawk timp de câteva luni.[178][174] În 2014, a stârnit o controversă când a intrat în Cameră fără cravată sau sacou, ceea ce a dus la o plângere publică din partea unui deputat de dreapta[179][180]. În timpul campaniei prezidențiale, Boric a adoptat un stil mai formal, deși a continuat să evite purtarea cravatei. Notabil este și faptul că el este primul șef de stat din America Latină care are tatuaje vizibile. Modelele de pe brațe și spate reprezintă regiunea sa natală și includ o hartă a Regiunii Magallanes, un copac lenga și un far[181].
Pe 2 decembrie 2024, Boric a anunțat pe Instagram că el și partenera sa, Paula Carrasco, membră a echipei naționale feminine de baschet a Chilei, așteaptă primul lor copil împreună[182]. Carrasco are un copil dintr-o relație anterioară[182]. În februarie 2025, Boric a dezvăluit că urmează să aibă o fetiță[183].
Distincții
[modificare | modificare sursă]Distincții naționale
[modificare | modificare sursă]- Mare Maestru (2022) și Colanul Ordinului pentru Merit
- Mare Maestru (2022) și Colanul Ordinului Bernardo O'Higgins
Distincții internaționale
[modificare | modificare sursă]Panglică | Distincție | Țară | Dată | Localitate | Observații | Referință |
---|---|---|---|---|---|---|
Marea Ordin al Regelui Tomislav | Croația | 12 decembrie 2022 | Santiago de Chile | Cea mai înaltă distincție civilă din Croația | [184] | |
Marele Colan al Ordinului Boyacá | Columbia | 9 ianuarie 2023 | Santiago de Chile | Cea mai înaltă distincție civilă din Columbia | [185] | |
Marele Colan al Ordinului Crucii Sudului | Brazilia | 7 august 2024 | Santiago de Chile | Cea mai înaltă distincție civilă din Brazilia | [186] |
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ La momentul învestirii sale, Boric era al doilea cel mai tânăr lider de stat din lume, fiind depășit doar de Giacomo Simoncini (născut la 30 noiembrie 1994), căpitan regent al statului San Marino. Simoncini a mai rămas în funcție timp de 21 de zile, până la expirarea mandatului său la 1 aprilie 2022, moment în care Boric a devenit cel mai tânăr lider din lume, titlu pe care l-a deținut până la 30 septembrie 2022, când Ibrahim Traoré a preluat puterea în Burkina Faso. La 20 mai 2023, Jakov Milatović a fost învestit ca președinte al Muntenegrului, devenind astfel al treilea cel mai tânăr lider de stat.
- ^ Străbunicul său, Ive Borić, străbunica sa, Božica Crnošija, și unchiul său, Šimo Borić.
- ^ În Canada, cabinetul prim-ministrului Justin Trudeau a fost descris ca fiind „echilibrat din punct de vedere al genului”, întrucât jumătate dintre funcții sunt ocupate de femei[69]. Excluzându-l pe Trudeau, cabinetul era format din 17 femei și 17 bărbați[70].
Referințe
[modificare | modificare sursă]- ^ https://www.t13.cl/videos/elecciones-2021/politica/gabriel-boric-y-su-relacion-fe-estoy-permanente-busqueda-espiritual Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ https://interferencia.cl/articulos/boric-antes-de-boric-los-anos-de-vida-acomodada-poesia-e-influencia-anarco-sindicalista Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ https://www.ouest-france.fr/grand-est/saint-die-des-vosges-88100/ces-deux-retraites-francais-revent-de-revoir-le-nouveau-president-du-chili-leur-fils-adoptif-7586087 Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ a b „Nuevo partido del FA: Convergencia Social inició proceso de legalización en el Servel (Noul partid al FA: Convergencia Social a început procesul de legalizare la Servel)” (în spaniolă). CNN Chile. . Accesat în .
- ^ Pierola, Gladys (). „Un año después: la frenética y tensa negociación del acuerdo constitucional en tres momentos (Un an mai târziu: negocierea frenetică și tensionată a acordului constituțional în trei momente)” (în spaniolă). Radio Pauta. Accesat în .
- ^ a b „Leftist Gabriel Boric to become Chile's youngest ever president (Gabriel Boric, de stânga, va deveni cel mai tânăr președinte din istoria Chile)” (în engleză). BBC News. . Accesat în .
- ^ a b Poblete, Jorge; McDonnell, Patrick J. (). „Leftist lawmaker Boric wins polarized election in Chile, to become nation's youngest president (Parlamentarul de stânga Boric câștigă alegerile polarizate din Chile, devenind cel mai tânăr președinte al țării)” (în engleză). Yahoo News. Accesat în .
- ^ Middleton, Javier (). „Simón y Tomás Boric: ésta es la historia de los hermanos del presidente electo (Simón și Tomás Boric: aceasta este povestea fraților președintelui ales)” (în spaniolă). The Clinic. Accesat în .
- ^ Grgurinovic, Matea (). „Chilean Politician of Croatian Origin Runs for Presidency” (în engleză). Balkan Insight. Accesat în .
- ^ Nevešćanin, Ivica (). „Čile bi u studenome mogao dobiti predsjednika Hrvata Gabriela Borića (Chile ar putea avea în noiembrie un președinte croat, Gabriel Boric)” (în croată). Slobodna Dalmacija. Accesat în .
- ^ Miladinović, Aleksandar (). „Gabrijel Borić, Čile i Hrvatska: Oni žive na ostrvu kod Zadra, a rođak im je novi čileanski predsednik (Gabriel Boric, Chile și Croația: Ei trăiesc pe o insulă lângă Zadar, iar verișorul lor este noul președinte al Chile)” (în sârbă). BBC News na srpskom. Accesat în .
- ^ a b c d González, Claudia; Riquelme, Joaquín (). „Su bisabuelo llegó a Magallanes desde Dalmacia hace más de 150 años: El origen croata del Presidente electo, Gabriel Boric (Străbunicul său a ajuns în Magallanes din Dalmația acum mai mult de 150 de ani: Originea croată a președintelui ales, Gabriel Boric)” (în spaniolă). Emol. Accesat în .
- ^ „Familia Boric Font” (PDF) (în spaniolă). La Prensa Austral. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .
- ^ Boric, Gabriel (). „Mi manifiesto” (în spaniolă). La Tercera. Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ „El magallánico que llega a tomar el control de la FECH (Magallanicul care ajunge să preia conducerea FECH)” (în spaniolă). La Tercera. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „Bishop Vladimiro Borić Crnošija, S.D.B” (în engleză). Accesat în .
- ^ a b Alarcón, Maximiliano (). „Boric înainte de Boric: anii de viață confortabilă, poezie și influența anarho-sindicalistă” (în spaniolă). Interferencia. Accesat în .
- ^ „Lista de exalumnos” (PDF) (în spaniolă). British School of Punta Arenas. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .
- ^ „Gabriel Boric, el "magallánico fundamentalista" de la FECh (Gabriel Boric, „magallanicul fundamentalist" al FECh)” (în spaniolă). Terra Chile. . Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ „La historia del rival de Camila Vallejo (Istoria rivalului lui Camila Vallejo)” (în spaniolă). La Tercera. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „El matrimonio, la materia donde tropezó Boric en su examen de grado (Căsătoria, materia în care Boric a picat examenul de diplomă)” (în spaniolă). Litoralpress. . Accesat în .
- ^ „Boric: "No me titulé ni estoy pensando en titularme nunca. No me quiero dedicar a ser abogado nunca" (Boric: „Nu mi-am luat diploma și nici nu intenționez vreodată să o fac. Nu vreau niciodată să profesez ca avocat")” (în spaniolă). CNN Chile. . Accesat în .
- ^ a b Ignacio, Bazán (). „El retiro de José Zalaquett (Retragerea lui José Zalaquett)” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ a b c Alex, von Baer (). „Lo que tienes que saber del nuevo Presidente de Chile, Gabriel Boric (Ce trebuie să știi despre noul președinte al Chile, Gabriel Boric)” (în spaniolă). Ex-Ante. Accesat în .
- ^ a b c d Gabriel, Boric Font (). „Gabriel Boric Font – Reseña Biográfica Parlamentaria (Gabriel Boric Font – Biografie parlamentară)” (în spaniolă). Biblioteca del Congreso Nacional de Chile. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ a b Farfán, Claudia; Pozo, Andrés (). „Los verdugos de Nahum (Călăii lui Nahum)” (în spaniolă). La Tercera. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „5 exigencias fundamentales para un nuevo sistema educacional (5 cerințe fundamentale pentru un nou sistem educațional)” (în spaniolă). FECh. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Esparza, Robinson (). „Gabriel Boric: el magallánico que quiere desbancar a Camila Vallejo (Gabriel Boric: magellanicusul care vrea să o detroneze pe Camila Vallejo)” (în spaniolă). El MagallaNews. Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ „Resultados Elección de Diputados 2013 - Distrito 60 (Rezultate alegeri deputați 2013 - Districtul 60)” (în spaniolă). Servel. . Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ „Vallejo, Jackson, Boric, Cariola y Fuentes: Las caras del movimiento social y estudiantil que llegan al Congreso (Camila Vallejo, Giorgio Jackson, Gabriel Boric, Karol Cariola și Carlos Fuentes: Fețele mișcării sociale și studențești care ajung în Congres)” (în spaniolă). La Tercera. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „Cuatro emblemáticos ex dirigentes estudiantiles son electos diputados (Patru foști lideri studențești emblematice sunt aleși deputați)” (în spaniolă). Emol. . Accesat în .
- ^ a b „Ex dirigentes estudiantiles que llegan al Parlamento (Fostii lideri studențești care ajung în Parlament)” (în spaniolă). El Pingüino. . Accesat în .
- ^ a b „Gabriel Boric, el diputado que derrotó al binominal: 'Nuestro voto no está en venta al mejor postor' (Gabriel Boric, deputatul care a înfrânt sistemul binominal: 'Votul nostru nu este de vânzare celui mai mare ofertant')” (în spaniolă). Radio Universidad de Chile. . Accesat în .
- ^ a b Ojeda González, Patricio (). „El nuevo mapa electoral y las claves que dejó la elección parlamentaria (Noua hartă electorală și lecțiile alegerilor parlamentare)” (în spaniolă). Diario Financiero. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ a b „Diputados: Nueva Mayoría logra una decena de doblajes contra uno de la Alianza (Deputați: Noua Majoritate obține zece duble față de una a Alianței)” (în spaniolă). Cooperativa.cl. . Accesat în .
- ^ „El primer año de 'la bancada estudiantil' (Primul an al „bancadei studențești")”. CNN Chile (în spaniolă). .
- ^ „Cadem: Guillier acorta distancia con Piñera y Boric es el político mejor evaluado (Cadem: Guillier reduce distanța față de Piñera, iar Boric este politicianul cel mai bine evaluat)” (în spaniolă). El Desconcierto. . Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ „Cadem: Boric se convierte en el político mejor evaluado de Chile y Lagos sale del top ten (Cadem: Boric devine politicianul cel mai bine evaluat din Chile, iar Lagos iese din top zece)” (în spaniolă). The Clinic. . Accesat în .
- ^ „Andrés Fielbaum explica quiebre entre IA y Boric: 'Había riesgo de que se terminara construyendo un proyecto sin sustancia' (Andrés Fielbaum explică ruptura dintre IA și Boric: „Exista riscul să se ajungă la construirea unui proiect fără substanță")” (în spaniolă). Emol. . Accesat în .
- ^ „Jackson y Boric dan los primeros pasos para formar un Frente Amplio de izquierda (Jackson și Boric fac primii pași pentru a forma un Front Amplu de stânga)” (în spaniolă). Qué Pasa. . Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ „El Frente Amplio de Uruguay: El bloque que busca replicar Revolución Democrática en Chile (Frontul Amplu din Uruguay: Blocul pe care Revolución Democrática încearcă să-l reproducă în Chile)” (în spaniolă). Emol. . Accesat în .
- ^ a b „Jorge Sharp: la historia de cómo pasó de estrecho aliado a detractor de Boric (Jorge Sharp: povestea despre cum a trecut de la aliat apropiat la critic al lui Boric)” (în spaniolă). Ex-Ante. Accesat în .
- ^ „El Frente Amplio lanzó plataforma con once agrupaciones (Frontul Amplu a lansat o platformă cu unsprezece grupări)” (în spaniolă). ADN Radio Chile. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „Gabriel Boric y Giorgio Jackson anuncian que votarán por Guillier (Gabriel Boric și Giorgio Jackson anunță că îl vor vota pe Guillier)” (în spaniolă). Accesat în .
- ^ „Elecciones Generales 2017 (Alegeri generale 2017)” (în spaniolă). Servicio Electoral de Chile. Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ Aninat, Catalina; Figueroa, Juan Pablo (). „El Frente Amplio que surge tras las fusiones (Frontul Amplu care apare după fuziuni)” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ McGowan, Charis (). „Chile protests: What prompted the unrest? (Protestele din Chile: Ce a declanșat revolta?)” (în engleză). Al Jazeera. Accesat în .
- ^ Laing, Aislinn; Sherwood, Dave (). „Explainer: Chile's inequality challenge: What went wrong and can it be fixed? (Explicație: Provocarea inegalității din Chile: Ce a mers prost și poate fi remediat?)” (în engleză). Reuters. Accesat în .
- ^ „Gabriel Boric llegó a manifestarse en Plaza Italia: 'Debemos oponernos a la violencia de Estado' (Gabriel Boric a ajuns să manifesteze în Plaza Italia: 'Trebuie să ne opunem violenței de stat')” (în spaniolă). Sonar FM. Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ „Boric anunció acusación constitucional contra Chadwick pese a posible cambio de gabinete (Boric a anunțat o acuzație constituțională împotriva lui Chadwick în ciuda unei posibile remanieri guvernamentale)” (în spaniolă). Cooperativa.cl. . Accesat în .
- ^ „Boric en acusación contra Chadwick: "El pueblo de Chile no aceptará una respuesta que equivalga en la práctica a impunidad" (Boric în acuzația împotriva lui Chadwick: „Poporul din Chile nu va accepta un răspuns care, în practică, echivalează cu impunitatea")” (în spaniolă). El Mostrador. . Accesat în .
- ^ a b Soto, Ximena (). „Piñera versus Boric: Una historia marcada por desencuentros y tensiones (Piñera versus Boric: O istorie marcată de neînțelegeri și tensiuni)” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ „Votación en Sala del Senado – Sesión 8432 (Votare în plenul Senatului – Sesiunea 8432)” (în spaniolă). Senado de Chile. Accesat în .
- ^ Pierola, Gladys (). „Cómo se negoció uno de los mayores acuerdos políticos suscritos en democracia (Cum s-a negociat unul dintre cele mai mari acorduri politice încheiate în democrație)” (în spaniolă). Pauta.cl. Accesat în .
- ^ „"Se encontraron Boric y Coloma en el baño y empezaron a conversar": El diálogo previo al acuerdo, según Van Rysselberghe („S-au întâlnit Boric și Coloma în baie și au început să converseze": Dialogul premergător acordului, potrivit Van Rysselberghe)” (în spaniolă). CNN Chile. . Accesat în .
- ^ Marín, Verónica (). „Solo representa a Boric: Convergencia Social se divide por firma del diputado en acuerdo por nueva Constitución (Reprezintă doar pe Boric: Convergencia Social se dividează din cauza semnăturii deputatului în acordul pentru noua Constituție)” (în spaniolă). Emol. Accesat în .
- ^ Durán, Carlos (). „Tres razones para el "segundo aire" del Frente Amplio (Trei motive pentru „al doilea suflu" al Frente Amplio)” (în spaniolă). CIPER Chile. Accesat în .
- ^ „"Vendiste al pueblo, traicionero": increpan y agreden a diputado Boric en Parque Forestal ("Ai vândut poporul, trădătorule": deputatul Boric este apostrofat și agresat în Parque Forestal)” (în spaniolă). La Tercera. . Accesat în .
- ^ „Gabriel Boric dice que aspira a llegar a posible elección de constituyentes con no más de dos listas (Gabriel Boric spune că aspiră să ajungă la o posibilă alegere a constituenților cu nu mai mult de două liste)” (în spaniolă). El Mostrador. . Accesat în .
- ^ „Jadue lidera las preferencias para ser Presidente de Chile (Jadue conduce preferințele pentru a deveni președinte al Chile)” (în spaniolă). AS Chile. . Accesat în .
- ^ „Pulso Ciudadano: Jadue lidera preferencia presidencial con un 19,2% tras elecciones (Pulso Ciudadano: Jadue conduce preferințele pentru președinție cu 19,2% după alegeri)” (în spaniolă). T13. . Accesat în .
- ^ „Confirmado: Beatriz Sánchez opta por la Convención Constitucional y deja de lado la carrera presidencial (Confirmat: Beatriz Sánchez alege Convenția Constituțională și abandonează cursa prezidențială)” (în spaniolă). El Mostrador. . Accesat în .
- ^ „Diputado Vidal (RD) afirma que "Gabriel Boric entró en la lista de presidenciables del Frente Amplio" (Deputatul Vidal (RD) afirmă că „Gabriel Boric a intrat în lista de prezidențiabili ai Frente Amplio")” (în spaniolă). El Desconcierto. . Accesat în .
- ^ „Gabriel Boric consigue firmas para candidatura presidencial a un día del plazo límite (Gabriel Boric obține semnăturile pentru candidatura prezidențială cu o zi înainte de termenul limită)” (în spaniolă). T13. . Accesat în .
- ^ Boric, Gabriel (). „Gracias a quienes hoy han confiado en nosotros. Tomo este triunfo con alegría, humildad y sobre todo con sentido de responsabilidad. Gracias también a @danieljadue con quien he conversado y trabajaremos unidos. Para ganar en noviembre hay que convocar más aún. Seguimos! (Mulțumesc celor care au avut încredere în noi astăzi. Privesc această victorie cu bucurie, umilință și mai ales cu un sentiment de responsabilitate. Mulțumesc și lui @danieljadue, cu care am discutat și vom lucra împreună. Pentru a câștiga în noiembrie, trebuie să mobilizăm și mai mult. Continuăm!)” (în spaniolă). X (fost Twitter). Accesat în .
- ^ a b „Chile president-elect Boric unveils women-majority cabinet (Președintele ales al Chile, Boric, dezvăluie un cabinet majoritar feminin)” (în engleză). Al Jazeera. . Accesat în .
- ^ Reyes P., Carlos (). „Socialismo Democrático valora incorporación al gabinete de Gabriel Boric: "Hay cambios profundos que se tienen que impulsar, para eso se requiere construir mayoría" (Socialismul Democratic apreciază includerea în cabinetul lui Gabriel Boric: „Există schimbări profunde care trebuie promovate, pentru aceasta este necesar să construim o majoritate")” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ a b Bartlett, John (). „Chile's president-elect names progressive, majority-women cabinet (Președintele ales al Chile numește un cabinet progresist, majoritar feminin)” (în engleză). The Guardian. Accesat în .
- ^ „Justin Trudeau names women to top posts in Canada cabinet reshuffle (Justin Trudeau numește femei în funcții de top în remanierea cabinetului din Canada)” (în engleză). The Guardian. . Accesat în .
- ^ „Trudeau adds 5 new ministers in cabinet shakeup that puts focus on seniors, border security (Trudeau adaugă 5 noi miniștri în remanierea cabinetului care pune accent pe seniori și securitatea frontierelor)” (în engleză). CBC News. . Accesat în .
- ^ „Marco Antonio Ávila se convierte en el primer profesor abiertamente homosexual en liderar el Ministerio de Educación (Marco Antonio Ávila devine primul profesor deschis homosexual care conduce Ministerul Educației)” (în spaniolă). Radio Infinita. . Accesat în .
- ^ Guillou, Víctor; Marconi, Catalina (). „Ministro Grau dice que inflación trae "beneficios" a las pymes y desata críticas de gremios y economistas (Ministrul Grau afirmă că inflația aduce „beneficii" IMM-urilor și stârnește critici din partea asociațiilor și economiștilor)” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ Parrini C., Gianluca (). „Ricardo Ffrench-Davis, asesor económico de Boric: "Cerrar las AFP hoy sería una tontera" (Ricardo Ffrench-Davis, consilier economic al lui Boric: „Închiderea AFP-urilor astăzi ar fi o prostie")” (în spaniolă). BioBioChile. Accesat în .
- ^ Córdova, Eduardo (). „Nombramiento de Mario Marcel en Hacienda provocó un alza en la Bolsa de Santiago (Numirea lui Mario Marcel la Finanțe a provocat o creștere pe Bursa din Santiago)” (în spaniolă). La Nación. Accesat în .
- ^ Ningthoujam, Natalia (). „Chile's President Reorganizes Cabinet For 3rd Time Amid Low Approval Rating (Președintele Chile își reorganizează cabinetul pentru a treia oară în contextul unui rating scăzut de aprobare)” (în engleză). Latin Times. Accesat în .
- ^ „Chile President Gabriel Boric Shuffles Cabinet Amid Corruption Probe (Președintele Chile, Gabriel Boric, își reorganizează cabinetul în contextul unei anchete de corupție)” (în engleză). Bloomberg. . Accesat în .
- ^ Cruzat, Lorena (). „Disparos en visita de ministra Siches a Temucuicui: Investigación queda a cargo del fiscal de Alta Complejidad César Schibar (Shooting during Minister Siches' visit to Temucuicui: Investigation led by High Complexity Prosecutor César Schibar)” (în spaniolă). Emol. Accesat în .
- ^ Laborde, Antonia (). „Un manifestante lanza una piedra a Gabriel Boric en su primera visita presidencial al norte de Chile (Un manifestant aruncă o piatră în Gabriel Boric în prima sa vizită prezidențială în nordul Chile)” (în spaniolă). El País. Accesat în .
- ^ a b „Dos hechos de inseguridad alertan al Gobierno de Boric: secuestraron a un chofer de su custodia y asaltaron la casa de la ministra de Defensa (Două incidente de insecuritate alertă guvernul lui Boric: au răpit un șofer al protecției sale și au jefuit casa ministrului apărării)” (în spaniolă). Clarín. . Accesat în .
- ^ González, Carolina (). „Carabineros descarta vinculación entre asalto en casa de ministra Fernández y secuestro de escolta presidencial (Carabineros respinge legătura între jafurile de la casa ministrului Fernández și răpirea unui membru al echipei de protecție prezidențială)” (în spaniolă). Emol. Accesat în .
- ^ del Pino, José María (). „Conflicto mapuche en Chile: Gabriel Boric envía militares al sur y choca con sus aliados comunistas (Conflictu mapuche în Chile: Gabriel Boric trimite militari în sud și intră în conflict cu aliații săi comuniști)” (în spaniolă). Clarín. Accesat în .
- ^ „Chile: grupo radical mapuche llama a la resistencia armada (Chile: grupul radical mapuche îndeamnă la rezistență armată)” (în spaniolă). DW. . Accesat în .
- ^ „Boric descarta querella contra líder mapuche: "No perseguimos ideas"” (în spaniolă). SWI swissinfo.ch. . Accesat în .
- ^ Ayala, Leslie (). „Fiscalía de manos atadas: Gobierno no se querellará contra Llaitul, lo que impide investigar en lo penal su llamado a la "resistencia armada"” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ Buschschlüter, Vanessa (). „Chile constitution: Voters overwhelmingly reject radical change (Constituția Chile: Alegătorii resping copleșitor schimbarea radicală)” (în engleză). BBC News. Accesat în .
- ^ Reyes P., Carlos (). „Plebiscito: Chile rechaza propuesta de nueva Constitución con histórica participación de más de 12 millones de personas (Plebiscit: Chile respinge propunerea de nouă Constituție cu o participare istorică de peste 12 milioane de persoane)” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ Schmidt, Samantha (). „Chilean voters decisively reject leftist constitution (Alegătorii chilieni resping decisiv constituția de stânga)” (în engleză). The Washington Post. Accesat în .
- ^ Cambero, Fabian; Villegas, Alexander (). „Chile inflation surges to 1.9% in March, highest level since 1993 (Inflația din Chile crește cu 1,9% în martie, cel mai ridicat nivel din 1993)” (în engleză). Reuters. Accesat în .
- ^ Cambero, Fabian; Villegas, Alexander (). „Chile announces $3.7 billion recovery plan to aid struggling economy (Chile anunță un plan de redresare economică de 3,7 miliarde de dolari pentru a sprijini economia în dificultate)” (în engleză). Reuters. Accesat în .
- ^ Montes, Rocío (). „La inflación anual alcanza en Chile el 11,5%, su mayor nivel en 28 años (Inflația anuală atinge în Chile 11,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani)” (în spaniolă). El País. Accesat în .
- ^ „Chile Inflation Slows Less Than Forecast as Peso Gets Weaker (Inflația din Chile încetinește mai puțin decât se anticipa, pe fondul slăbirii peso-ului)” (în engleză). Bloomberg. . Accesat în .
- ^ de La Fuente, Víctor; Pérez, Libio (). „Chile: en quête d'un consensus pour la réforme (Chile: în căutarea unui consens pentru reformă)” (în franceză). Le Monde diplomatique. Accesat în .
- ^ Boric, Gabriel (). „Rusia ha optado por la guerra como medio para resolver conflictos. Desde Chile condenamos la invasión a Ucrania, la violación de su soberanía y el uso ilegitimo de la fuerza. Nuestra solidaridad estará con las víctimas y nuestros humildes esfuerzos con la paz. (Rusia a ales războiul ca mijloc de rezolvare a conflictelor. Din partea Chile condamnăm invazia Ucrainei, încălcarea suveranității acesteia și utilizarea ilegitimă a forței. Solidaritatea noastră va fi cu victimele și eforturile noastre modeste pentru pace.)” (în spaniolă). X. Accesat în .
- ^ Pareja, Paula (). „Boric reafirma su apoyo "de manera clara y decidida" a reivindicación de Argentina sobre las islas Malvinas en antesala de viaje a ese país (Boric își reafirmă sprijinul „în mod clar și hotărât" pentru revendicarea Argentinei asupra Insulelor Malvine înaintea unei vizite în acea țară)” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ „Fernández y Boric compartieron un concierto y una cena por la hermandad argentino-chilena (Fernández și Boric au susținut un concert și o cină pentru fraternitatea argentino-chileană)” (în spaniolă). Télam. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „Gabriel Boric: "La hermandad entre Chile y Argentina tiene que ir más allá de las preferencias que tengan sus presidentes" (Gabriel Boric: „Fraternitatea dintre Chile și Argentina trebuie să depășească preferințele președinților lor")” (în spaniolă). Infobae. . Accesat în .
- ^ a b c d Harkov, Lahav (). „Chile's Boric's non-apology over Israel snub angers Jewish community (Nepăsarea lui Boric față de refuzul Israelului stârnește furia comunității evreiești)” (în engleză). The Jerusalem Post. Accesat în .
- ^ „Chile: Boric realiza visita histórica al Polo Sur (Chile: Boric face o vizită istorică la Polul Sud)” (în spaniolă). Radio Polar. . Accesat în .
- ^ Agence France-Presse (). „Chilean president makes historic trip to south pole amid Antarctica sovereignty claim (Președintele chilian efectuează o vizită istorică la Polul Sud în contextul revendicării suveranității asupra Antarcticii)” (în engleză). The Guardian. Accesat în .
- ^ Rubio, Paz (). „Presidente Boric destaca viaje al Polo Sur: "Nos permite posicionarnos como la principal puerta de entrada a la Antártica" (Președintele Boric subliniază vizita la Polul Sud: „Ne permite să ne poziționăm ca principala poartă de intrare în Antarctica")” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ Agence France-Presse (). „Chilean president makes historic trip to South Pole amid Antarctica sovereignty claim (Președintele chilian efectuează o vizită istorică la Polul Sud în contextul revendicării suveranității asupra Antarcticii)” (în engleză). CNN. Accesat în .
- ^ Burgess, Jack; Rocha, Leonardo (). „Chilean president makes historic trip to South Pole” (în engleză). BBC News. Accesat în .
- ^ „President Boric reaches South Pole” (în engleză). MercoPress. . Accesat în .
- ^ a b c d María Catalina, Batarce (). „Gobierno de Boric ha visado 296 pensiones de gracia para víctimas del estallido social (Guvernul Boric a aprobat 296 de pensii de grație pentru victimele revoltei sociale)” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ Ortiz, Florencia (). „Cámara ve "con extrema preocupación" criterios para dar pensiones de gracia a víctimas del estallido social (Camera vede „cu extremă îngrijorare" criteriile pentru acordarea pensiilor de grație victimelor revoltei sociale)” (în spaniolă). BioBioChile. Accesat în .
- ^ „AQ Presidential Profile: Gabriel Boric (Profil prezidențial AQ: Gabriel Boric)” (în engleză). Americas Quarterly. . Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ a b Castro, Maolis (). „Hits and Misses: Chile's Gabriel Boric's First 100 Days in Office (Reușite și eșecuri: Primele 100 de zile ale lui Gabriel Boric în funcția de președinte al Chile)” (în engleză). Bloomberg Línea. Accesat în .
- ^ Malinowski, Matthew (). „Chile's Boric Sees Approval Hit All-Time Low as Troubles Mount (Aprobarea lui Boric atinge un minim istoric pe fondul problemelor în creștere)” (în engleză). Bloomberg. Accesat în .
- ^ Ramos Miranda, Natalia A. (). „Crime, inflation hammer support for Chile's Boric in tough first year (Crima și inflația afectează sprijinul pentru Boric în primul an dificil)” (în engleză). Reuters. Accesat în .
- ^ „José Antonio Kast lidera la preferencia presidencial espontánea con 20%, seguido por Evelyn Matthei con 13% (José Antonio Kast conduce preferința prezidențială spontană cu 20%, urmat de Evelyn Matthei cu 13%)” (în spaniolă). Cadem. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Malinowski, Matthew (). „Chile's Gabriel Boric Sees Approval Rise to Highest Level in a Year (Aprobarea lui Gabriel Boric din Chile atinge cel mai înalt nivel din ultimul an)” (în engleză). Bloomberg. Accesat în .
- ^ „Democracía Viva scandal keeps growing, erodes trust in Boric Administration (Scandalul Democracía Viva continuă să crească, erodând încrederea în administrația Boric)” (în engleză). Chile Today. . Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ „Aprobación del Presidente Boric cae por tercera semana consecutiva, llegando a 28%. Desaprobación se mantiene en 65% (Aprobarea președintelui Boric scade pentru a treia săptămână consecutiv, ajungând la 28%. Dezaprobarea se menține la 65%)” (în spaniolă). Cadem. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Malinowski, Matthew (). „Chile's Boric Sees Approval Fall After Graft Accusations Against Coalition Party (Aprobarea lui Boric scade după acuzații de corupție împotriva partidului de coaliție)” (în engleză). Bloomberg. Accesat în .
- ^ „Chilean president and government ratings continue to slide (Aprobarea președintelui și a guvernului din Chile continuă să scadă)” (în engleză). MercoPress. . Accesat în .
- ^ „Encuesta Plaza Pública – Tercera Semana de Agosto 2023 (Sondaj Plaza Pública – A treia săptămână din august 2023)” (PDF) (în spaniolă). CADEM. . Accesat în .
- ^ „Chilean prosecutors probe harassment complaint against President Boric, who says he's a victim (Procurorii chilieni investighează o plângere de hărțuire împotriva președintelui Boric, care se consideră victima)” (în engleză). Associated Press. . Accesat în .
- ^ Bartlett, John (). „Leftwinger to become Chile's youngest president after beating far-right rival (Gabriel Boric, un lider de stânga, va deveni cel mai tânăr președinte al Chile după ce l-a învins pe rivalul de extremă dreapta)” (în engleză). The Guardian. Accesat în .
- ^ Franco, Marina E. (). „Chile rejects draft constitution in blow to leftist President Boric (Chile respinge proiectul de constituție, o lovitură pentru președintele de stânga Boric)” (în engleză). Axios. Accesat în .
- ^ Nugent, Ciara (). „Chile's Millennial President Is a New Kind of Leftist Leader (Președintele milenar Gabriel Boric: un nou tip de lider de stânga în Chile)” (în engleză). TIME. Accesat în .
- ^ „Leftist Gabriel Boric: the president breaking new ground in Chile (Gabriel Boric, președintele de stânga care deschide noi orizonturi în Chile)” (în engleză). France 24. . Accesat în .
- ^ „Chile votes overwhelmingly to reject new, progressive constitution (Chile respinge cu o majoritate covârșitoare noua constituție progresistă)” (în engleză). CNN. . Accesat în .
- ^ Duhalde, David (). „For Chileans, the Choice in Today's Election Is Socialism or Barbarism (Pentru chilieni, alegerea în alegerile de azi este socialism sau barbarie)” (în engleză). Jacobin. Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ Escobar Salinas, Rubén (). „Stephany Griffith-Jones, economista: "Boric es lo que en Europa se llama socialdemócrata" (Stephany Griffith-Jones, economistă: „Boric este ceea ce în Europa se numește social-democrat")” (în spaniolă). El Desconcierto. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Urrejola, José (). „Gabriel Boric, el joven que promete llevar a Chile hacia la socialdemocracia (Gabriel Boric, tânărul care promite să conducă Chile către social-democrație)” (în spaniolă). Deutsche Welle. Accesat în .
- ^ Boric Font, Gabriel (). „Gabriel Boric Font (@GabrielBoric) / X” (în spaniolă). X. Accesat în .
- ^ a b Vial Herrera, Andrea (). „Gabriel Boric, presidente electo de Chile: "No espero que las élites estén de acuerdo conmigo, pero sí que dejen de tenernos miedo" (Gabriel Boric, președintele ales al Chile: "Nu mă aștept ca elitele să fie de acord cu mine, dar sper să nu ne mai fie frică")” (în spaniolă). BBC News Mundo. Accesat în .
- ^ Rojas, Fernanda (). „Álvaro García Linera: El referente político-intelectual boliviano de Gabriel Boric (Álvaro García Linera: Referentul politic și intelectual bolivian al lui Gabriel Boric)” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ „Chile's new president promises to bury neoliberalism (Noul președinte al Chile promite să îngroape neoliberalismul)” (în engleză). The Economist. . Accesat în .
- ^ a b Valiente, Fernanda (). „Peña: la derecha necesita líderes intelectuales más liberales (Carlos Peña: Dreapta are nevoie de lideri intelectuali mai liberali)” (în spaniolă). Pauta. Accesat în .
- ^ BBC News (). „Gabriel Boric: From student protest leader to Chile's president (Gabriel Boric: De la lider al protestelor studențești la președintele Chile)” (în engleză). BBC News. Accesat în .
- ^ Cambero, Fabian (). „Student protest leader to president-elect: Gabriel Boric caps rise of Chile's left (Liderul protestelor studențești până la președinte ales: Gabriel Boric încheie ascensiunea stângii chiliene)” (în engleză). Reuters. Accesat în .
- ^ De Vicenzi, Pamela (). „"Una muy buena conversación": Gabriel Boric confirmó que se reunió con Michelle Bachelet y Ricardo Lagos ("O conversație foarte bună": Gabriel Boric a confirmat că s-a întâlnit cu Michelle Bachelet și Ricardo Lagos)” (în spaniolă). ADN Radio. Accesat în .
- ^ Carole Concha, Bell (). „Far Right Holds Chile Hostage (Extrema dreaptă ține Chile ostatic)” (în engleză). NACLA. Accesat în .
- ^ Edgar Ulises (). „Gabriel Boric, presidente electo de Chile, habla a disidencias sexuales (Gabriel Boric, președinte ales al Chile, se adresează disidențelor sexuale)” (în spaniolă). Homosensual. Accesat în .
- ^ „Propuestas programáticas: Feminismo (Propuneri programatice: Feminism)” (în spaniolă). Boric Presidente. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Leonardo, Casas (). „Liberación de reos: Boric crítica 'populismo penal' de políticos que 'deberían' estar presos (Eliberarea de deținuți: Boric critică 'populismul penal' al politicienilor care 'ar trebui' să fie închiși)” (în spaniolă). BioBioChile. Accesat în .
- ^ „Debate Apruebo Dignidad: Daniel Jadue y Gabriel Boric tuvieron su último choque previo a primarias (Dezbaterea Apruebo Dignidad: Daniel Jadue și Gabriel Boric au avut ultimul lor conflict înainte de primare)” (în spaniolă). En Cancha. . Accesat în .
- ^ a b „Boric advierte a forestales en Arauco: 'tendrán un 'párele' en nuestro gobierno' (Boric avertizează companiile forestiere din Arauco: 'vor avea un 'stop' în guvernul nostru')” (în spaniolă). BioBioChile. . Accesat în .
- ^ „Entrevista exclusiva a Presidente Gabriel Boric: Los primeros 50 días de mandato (Interviu exclusiv cu președintele Gabriel Boric: Primele 50 de zile de mandat)”. 24 Horas TVN (în spaniolă). .
- ^ Ariadna, Rodríguez; Valentina, Sánchez (). „Presidente Boric: 'Creo que el capitalismo no es el mejor modo de solucionar problemas sociales' (Președintele Boric: 'Cred că capitalismul nu este cea mai bună modalitate de a rezolva problemele sociale')” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ El Mostrador (). „Gabriel Boric: 'Ricardo Lagos es el generador del malestar que hoy atraviesa Chile' (Gabriel Boric: 'Ricardo Lagos este generatorul nemulțumirii care traversează astăzi Chile')” (în spaniolă). El Mostrador. Accesat în .
- ^ „Boric y condonación del CAE: 'Es una deuda moral que tenemos con las familias chilenas' (Boric și anularea CAE: 'Este o datorie morală pe care o avem față de familiile chiliene')” (în spaniolă). 24 Horas. . Accesat în .
- ^ Román, Cecilia (). „Sistema inglés de salud a la palestra: Los elogios del comando de Boric y las precisiones de expertos sobre su cobertura (Sistemul de sănătate englez în centrul atenției: Laudele echipei lui Boric și precizările experților despre acoperirea sa)” (în spaniolă). Emol. Accesat în .
- ^ a b „Programa de Gabriel Boric: El fin de las AFP y reformas sociales, laborales y tributarias (Programul lui Gabriel Boric: Sfârșitul AFP și reforme sociale, ale muncii și fiscale)” (în spaniolă). La Tercera. . Accesat în .
- ^ „Gabriel Boric: 'Proponemos participación de trabajadores en directorios de grandes empresas con paridad de género en su composición' (Gabriel Boric: 'Propunem participarea lucrătorilor în consiliile de administrație ale marilor companii cu paritate de gen în componența lor')” (în spaniolă). El Desconcierto. . Accesat în .
- ^ a b Restivo, Néstor (). „Cuál es el programa económico de Gabriel Boric para el nuevo Chile (Care este programul economic al lui Gabriel Boric pentru noul Chile)” (în spaniolă). Página/12. Accesat în .
- ^ Del Río Rau, Sofía (). „Las propuestas medioambientales del Presidente Boric (Propunerile de mediu ale președintelui Boric)” (în spaniolă). Radio Pauta. Accesat în .
- ^ Laborde, Antonia (). „El Congreso chileno da un fuerte golpe a Boric con el rechazo de su reforma tributaria (Congresul chilian dă o lovitură puternică lui Boric prin respingerea reformei sale fiscale)” (în spaniolă). El País. Accesat în .
- ^ „Boric llama a la izquierda a condenar situación en Venezuela, Cuba y Nicaragua: 'No podemos permitirnos continuar con el doble estándar' (Boric cheamă stânga să condamne situația din Venezuela, Cuba și Nicaragua: 'Nu ne putem permite să continuăm cu dublul standard')” (în spaniolă). El Mostrador. . Accesat în .
- ^ „Gabriel Boric: 'Venezuela es una experiencia que ha fracasado y la principal demostración son los 6 millones de venezolanos en diáspora' (Gabriel Boric: 'Venezuela este o experiență care a eșuat, iar principala demonstrație sunt cei 6 milioane de venezueleni din diasporă')” (în spaniolă). Infobae. . Accesat în .
- ^ „'Yo invito al PC a retractarse': Boric sale al paso de la declaración de sus socios a favor de Daniel Ortega por elecciones en Nicaragua ('Îi invit pe membrii PC să se retracteze': Boric reacționează la declarația aliaților săi în favoarea lui Daniel Ortega cu privire la alegerile din Nicaragua)” (în spaniolă). El Mostrador. . Accesat în .
- ^ a b Fuentes, Fernando (). „Bolsonaro y su tardío saludo a Boric: los cruces más polémicos de una relación tensa (Bolsonaro și salutul său întârziat către Boric: cele mai controversate conflicte ale unei relații tensionate)” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ „Brasil: Jair Bolsonaro no irá a la toma de posesión de Gabriel Boric en Chile (Brazilia: Jair Bolsonaro nu va participa la ceremonia de învestire a lui Gabriel Boric în Chile)” (în spaniolă). Deutsche Welle. . Accesat în .
- ^ „Boric buscaría retomar relaciones diplomáticas con Bolivia: 'Va depender de la voluntad de la otra parte' (Boric ar căuta să reia relațiile diplomatice cu Bolivia: 'Va depinde de voința celeilalte părți')” (în spaniolă). 24horas.cl. . Accesat în .
- ^ „Argentina y una esperanza ante el FMI: el apoyo de López Obrador, Boric y Lula (Argentina și o speranță în fața FMI: sprijinul lui López Obrador, Boric și Lula)” (în spaniolă). Ámbito Financiero. . Accesat în .
- ^ „Chilean president-elect again condemns Russian invasion of Ukraine (Președintele ales al Chilei condamnă din nou invazia Rusiei în Ucraina)” (în engleză). MercoPress. . Accesat în .
- ^ „UN tells Russia to leave Ukraine: How did countries vote? (ONU cere Rusiei să părăsească Ucraina: Cum au votat țările?)” (în engleză). Al Jazeera. . Accesat în .
- ^ a b Stott, Michael; Murray, Christine; Elliott, Lucinda; Ingizza, Carolina; Chazan, Guy (). „'We are for peace': Latin America rejects pleas to send weapons to Ukraine ('Suntem pentru pace': America Latină respinge cererile de a trimite arme în Ucraina)”. Financial Times (în engleză).
- ^ Jerusalem Post Staff (). „Kast concedes to Boric in Chile presidential elections (Kast își recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale din Chile în fața lui Boric)”. The Jerusalem Post (în engleză).
- ^ Weinstein Stern, Martín (). „Gabriel Boric, antisionista que acusa a Israel de 'Estado genocida', es el nuevo presidente de Chile (Gabriel Boric, antisionist care acuză Israelul de 'stat genocid', este noul președinte al Chilei)”. Enlace Judío (în spaniolă).
- ^ Román, Cecilia (). „Feliz Día del Perdón, diputado: La discusión que abrió Boric entre judíos y palestinos (Fericită Zi a Iertării, deputatule: Discuția deschisă de Boric între evrei și palestinieni)”. La Tercera PM (în spaniolă).
- ^ Claro, Hernán (). „Gabriel Boric se une a 'boicot' contra Israel en el Congreso (Gabriel Boric se alătură 'boicotului' împotriva Israelului în Congres)”. El Dínamo (în spaniolă).
- ^ Dogan, Sinan (). „Chile's president denounces Israeli attack on Gaza hospital (Președintele Chilei condamnă atacul israelian asupra spitalului din Gaza)”. AA (în engleză).
- ^ Shalal, Andrea (). „Chile's Boric, after condemning Israel over Gaza, raises concerns with Biden (Boric din Chile, după ce a condamnat Israelul pentru Gaza, își exprimă îngrijorările față de Biden)”. Reuters (în engleză).
- ^ Mardones, Carolina (). „Boric estará fuera del Congreso por TOC: ¿En qué consiste el trastorno que lo afecta? (Boric va fi absent din Congres din cauza TOC: În ce constă tulburarea care îl afectează?)” (în spaniolă). T13. Accesat în .
- ^ „Boric aseguró haberse sentido estigmatizado en el Congreso por su TOC: 'Cuando no hay argumentos, se utilizan insultos' (Boric a afirmat că s-a simțit stigmatizat în Congres din cauza TOC-ului său: 'Când nu există argumente, se folosesc insulte')” (în spaniolă). Meganoticias. . Accesat în .
- ^ Latorre, Rocío; Canales, Ignacia (). „Plan universal de aseguramiento y salud mental: las reformas al sistema sanitario que proponen los candidatos presidenciales (Plan universal de asigurare și sănătate mintală: reformele sistemului sanitar propuse de candidații prezidențiali)” (în spaniolă). La Tercera. Accesat în .
- ^ Lissardy, Gerardo (). „Gabriel Boric: el origen y los hitos en la vida del joven político que llega a La Moneda prometiendo cambiar Chile (Gabriel Boric: originile și momentele importante din viața tânărului politician care ajunge la La Moneda promițând să schimbe Chile)” (în spaniolă). BBC News Mundo. Accesat în .
- ^ „Quién es Irina Karamanos, la pareja de Boric que propuso reformular el cargo de primera dama (Cine este Irina Karamanos, partenera lui Boric care a propus reformularea rolului de primă doamnă)” (în spaniolă). T13. . Accesat în .
- ^ „Irina Karamanos, ¿será la primera dama en Chile cuando Boric asuma el poder? (Irina Karamanos, va fi prima doamnă în Chile când Boric va prelua puterea?)” (în spaniolă). El Espectador. . Accesat în .
- ^ Boric, Gabriel (). „Irina es una mujer extraordinaria, en todas las dimensiones en que se puede entender a una persona (Irina este o femeie extraordinară, în toate dimensiunile în care poate fi înțeleasă o persoană)” (în spaniolă). Instagram. Accesat în .
- ^ New Fury Media (). „Chile's new president-elect Gabriel Boric is just like us – a huge metalhead who loves Deftones and Rammstein (Noul președinte ales al Chile, Gabriel Boric, este ca noi – un mare fan al metalului care iubește Deftones și Rammstein)” (în engleză). The New Fury. Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ a b ADN Radio (). „Boric: Me hice un mohicano porque encontré que Eduardo Vargas se veía minísimo (Boric: Mi-am făcut un mohawk pentru că am considerat că Eduardo Vargas arăta foarte bine)” (în spaniolă). ADN Radio. Accesat în .
- ^ Exposito, Suzy (). „Chile's new president (Taylor's version): Gabriel Boric is a Swiftie (Noul președinte al Chile, varianta Taylor: Gabriel Boric este un fan Swiftie)” (în engleză). Los Angeles Times. Accesat în .
- ^ El Mostrador Deportes (). „De Cruzados a un cruzado: Universidad Católica felicita a Gabriel Boric por su triunfo en las elecciones presidenciales (De la Cruzados la un cruzado: Universidad Católica îl felicită pe Gabriel Boric pentru victoria sa în alegerile prezidențiale)” (în spaniolă). El Mostrador. Accesat în .
- ^ Cifuentes, Fernando (). „Experience: I'm a world champion Pokémon player (Experiență: Sunt campion mondial la jocul de cărți Pokémon)” (în engleză). The Guardian. Accesat în .
- ^ a b „Desde su look rebelde hasta sus salidas de protocolo: Así es el "estilo Boric" que llegará a La Moneda (De la ținuta sa rebelă până la ieșirile din protocol: Așa este „stilul Boric" care va ajunge la La Moneda)” (în spaniolă). Meganoticias. . Accesat în .
- ^ „Diputado UDI se quejó por vestimenta de Gabriel Boric en el Congreso (Deputat UDI s-a plâns de vestimentația lui Gabriel Boric în Congres)” (în spaniolă). Cooperativa.cl. . Accesat în .
- ^ „Gabriel Boric: "La ropa no es un tema para mí" (Gabriel Boric: „Hainele nu sunt o problemă pentru mine")” (în spaniolă). 24horas.cl. . Accesat în .
- ^ Luna, Patricia (). „Chile's tattooed president-elect honors homeland in ink (Președintele ales tatuat al Chile își onorează patria prin cerneală)” (în engleză). ABC News. Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ a b Boric, Gabriel (). „La vida y sus bigbanes. Traerás a junio cada primavera, puntito. En tu espera, y siempre, daremos lo mejor de nosotros para que el Chile que... (Viața și marile sale începuturi. Vei aduce iunie în fiecare primăvară, punctuleț. În așteptarea ta, și mereu, vom da tot ce avem mai bun pentru ca Chile să...)” (în spaniolă). Instagram. Accesat în .
- ^ „"Una amiga en camino": Presidente Boric anuncia en posteo de felicitación a Vallejo que bebé que espera será una niña („O prietenă pe drum": Președintele Boric anunță într-o postare de felicitare către Vallejo că bebelușul pe care îl așteaptă va fi o fetiță)” (în spaniolă). Meganoticias. . Accesat în .
- ^ HINA (). „Milanović: S Čileom imamo dosta bliskosti i slično gledamo na neka globalna pitanja (Milanović: Avem multe afinități cu Chile și o viziune similară asupra unor probleme globale)” (în croată). 24sata.hr. Accesat în .
- ^ „Presidente Boric recibe a mandatario colombiano Gustavo Petro en el Palacio de La Moneda (Președintele Boric îl primește pe omologul columbian Gustavo Petro la Palatul La Moneda)” (în spaniolă). El Mostrador. . Accesat în .
- ^ „Diário Oficial da União - Seção 1 - 08 de agosto de 2024, página 6 (Monitorul Oficial al Uniunii - Secțiunea 1 - 8 august 2024, pagina 6)” (în portugheză). Imprensa Nacional. . Accesat în .
Legături externe
[modificare | modificare sursă]Materiale media legate de Gabriel Boric la Wikimedia Commons
- Ortiz de Zárate Arce, Roberto (). „Gabriel Boric Font” (în spaniolă). CIDOB. Accesat în .