Găinușă de stepă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Găinușa de stepă
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Pteroclidiformes
Familie: Pteroclididae
Gen: Syrrhaptes
Specie: S. paradoxus
Nume binomial
Syrrhaptes paradoxus
(Pallas, 1773)

Găinușa de stepă (Syrrhaptes paradoxus) este o specie de păsări care face parte din ordinul taxonomic Pteroclidiformes. Pasărea apare în România din timp în timp sub formă de invazii [2] , venind din stepele Asiei Centrale din Kazahstan, Uzbekistan, Kirghizistan, Mongolia și vestul Chinei unde cuibărește. După perioada de invazie ele dispar din nou. Ultima mare invazie a fost semnalată în România în anul 1908.

Aspect morfologic[modificare | modificare sursă]

Syrrhaptes paradoxus

Penajul păsării este de culoare cafenie-deschisă cu pete mai întunecate. Degetele sunt unite, fiind în număr de trei (tridagtile), alcătuind un fel de talpă acoperită cu pene păroase și niște formațiuni cornoase. Degetul posterior, care apare la multe alte păsări, lipsește la această specie migratoare.

Descrisă prima dată în 1773, găinușa de stepă este de talie mijlocie măsurând dimensiuni între 30 și 40 cm, cu o greutate variind între 250 și 300 de grame. Masculii au penajul mai deschis, iar capul și pieptul sunt dungate, cu dungi alternative, mai dechise și mai întunecate.

Mod de răspândire[modificare | modificare sursă]

Syrrhaptes paradoxus

Găinușa de stepă trăiește în cârduri în regiunile de stepă și semideșert din Asia Centrală pânâ în nord-estul Chinei. În timpul invaziei (circa 10.000 de păsări) spre Europa din anul 1888, a fost întâlnitâ pânâ în Danemarca, Germania de Nord și Marea Britanie. De cuibărit însă cuibărește numai în Asia Centrală. Din cauza practicării agriculturii extensive, este o specie care poate deveni periclitată.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Syrrhaptes paradoxus. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2013.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 
  2. ^ Articol despre găinușa de stepă

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Roger Peterson, Guy Montfort, F. A. D. Hollom: Die Vögel Europas, Verlag Paul Parey, Hamburg und Berlin, 9. Auflage 1966, ISBN 3-490-05518-7
  • Christopher M. Perrins: Die große Enzyklopädie der Vögel, Orbis Verlag München, Sonderausgabe 1995, ISBN 3-572-00702-X
  • U. N. Glutz von Blotzheim, K. M. Bauer: Handbuch der Vögel Mitteleuropas (HBV). Band 7, Charadriiformes (2. Teil), Schnepfen-, Möwen- und Alkenvögel, AULA-Verlag, ISBN 3-923527-00-4
  • Pheasants, Partridges and Grouse by Madge and McGowan, ISBN 0-7136-3966-0

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Syrrhaptes paradoxus