Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning
Informații generale
Data fondării  Modificați la Wikidata
Limbălimba suedeză[1]  Modificați la Wikidata
ISSN0345-4010
Prezență online
Clădirea în care ziarul și-a avut sediul

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT) a fost un ziar cotidian publicat la Göteborg, Suedia, din 1832 până în 1985.

Istoria și profilul[modificare | modificare sursă]

GHT a fost fondat în 1832 de către editorul Magnus Prytz și a avut o orientare liberală începând din ultima parte a secolului al XIX-lea, după ce Sven Adolf Hedlund a devenit redactor în 1852.[2] Scriitorul Viktor Rydberg a lucrat pentru ziar și mai multe dintre romanele sale au fost publicate aici sub formă de foileton.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, GHT a fost unul din puținele ziarele suedeze, care a avut loc un profil anti-nazist incontestabil, ceea ce l-a făcut pe redactorul șef (din 1917) Torgny Segerstedt o figură controversată în Suedia neutră. Ilustratorul norvegian Ragnvald Blix a devenit cunoscut pentru caricaturile sale antinaziste publicate în ziar în acea perioadă sub pseudonimul „Stig Höök”. Ziarul a fost publicat doar săptămânal în perioada 1973-1984 și și-a încetat apariția în anul 1985.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The ISSN portal 
  2. ^ John Solheim: Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning no Store norske leksikon, Retrieved 30 June 2013
  3. ^ Håkan Lindgren (). „On Virgin Soil. Entrepreneurship in Swedish Financial Journalism in the 1960s and 1970s” (Conference paper). Helsinki. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |author= (ajutor)