Furigana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
O descriere a bateriei lui Volta din In­tro­duc­tion to Chem­istry (Seimi Kaisō) de Udagawa Yōan, publicată în 1840

Furigana (振り仮名, ふりがな? [ɸɯɾigaꜜna] sau [ɸɯɾigana]) este un mod ajutător de a citi limba japoneză, fiind reprezentat de scrierea unor kana mai mici lângă caracterele kanji (caractere ideografice) sau alte caractere, cu scopul de a indica pronunția acestora. În japoneză, mai poartă numele de yomigana (読み仮名?) și rubi (ルビ? [ɾɯꜜbi]). În limba japoneză modernă, furigana este utilizat de obicei pentru a explica anumite kanji mai rare, cu pronunție nestandardizată sau ambiguă, sau pentru a ajuta copii să citească.[1]

Furigana este scris de cele mai multe ori utilizând hiragana, deși katakana, romaji sau alte kanji pot fi utilizate în anumite cazuri speciale. În ceea ce privește orientarea, în textul scris vertical (tategaki) furigana este plasat în partea dreaptă a textului, iar în textul scris orizontal (yokogaki), furigana este plasat deasupra textului, precum se poate observa mai jos:

În acest exemplu, se indică pronunția cuvântului kanji, format din două ideograme kanji: (kan, scris în hiragana かん) și (ji, scris în hiragana ).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Geoffrey Sampson (). Writing Systems: A Linguistic Introduction. Stanford University Press. p. 190. ISBN 978-0-8047-1756-4.