From Under the Cork Tree

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

From Under the Cork Tree
Album de studio de Fall Out Boy
Lansare3 mai 2005[1]
ÎnregistrareNoiembrie 2004 - ianuarie 2005 în Los Angeles, California
GenPop punk, rock alternativ
Durată43:00
Casă de discuriIsland
B0004140-02
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata
ProducătorNeal Avron
Cronologie – Fall Out Boy
My Heart Will Always Be the B-Side to My Tongue
(2004)
From Under the Cork Tree
(2005)
Infinity on High
(2007)
Alte informații
Copertă alternativă
Ediția limitată „Black Clouds and Underdogs”
Single-uri de pe From Under the Cork Tree
  1. Sugar, We're Goin Down
    Lansare: 25 august 2005
  2. Dance, Dance
    Lansare: 17 aprilie 2006
  3. A Little Less Sixteen Candles, a Little More "Touch Me"
    Lansare: 6 iunie 2006

From Under the Cork Tree este al doilea album de studio al formației americane de rock, Fall Out Boy. A fost lansat pe data de 3 mai 2005, prin Island Records ca debutul formației cu casă de discuri majoră. Muzica a fost compusă de vocalistul principal și chitaristul Patrick Stump, iar versurile au fost scrise de basistul Pete Wentz, continuând abordarea scrisului pe care formația a luat-o pentru unele piese de pe efortul lor din 2003, Take This to Your Grave. Neal Avron a fost producătorul. Comentând temele liricale ale albumului, Wentz a spus că versurile erau despre „anxietatea și depresia care te fac să te uiți la propria ta viață”.[2] Pentru a promova albumul, grupul a fost cap de afiș a mai multor turnee mondiale și au cântat la diferite festivale muzicale. Pentru turneul Black Clouds and Underdogs albumul a fost relansat ca From Under the Cork Tree (Limited "Black Clouds and Underdogs" Edition), care conținea cântece noi și remixe.

Albumul a fost primul succes major al formației Fall Out Boy. Condus de single-ul principal „Sugar, We're Goin Down”, albumul a debutat la No. 9 pe US Billboard 200 cu 68,000 de vânzări în prima săptămână, o poziție pe care a stat timp de două săptămâni non-consecutive, câștigând formației primul lor album în top zece și devenind albumul care a stat pe chart cel mai mult și cel mai bine vândut album. A stat în top douăzeci timp de paisprezece săptămâni din totalul de șaptezeci și opt de săptămâni pe chart. De asemenea, albumul și single-urile sale au câștigat diverse premii și au primit o certificație Dublă Platină.[3] A vândut peste 2.5 milioane de albume în Statele Unite din 2007,[4] și peste 3 milioane mondial. Din februarie 2013 Cork Tree are 2.7 milioane de vânzări în SUA.[5] Albumul a produs două hituri foarte populare, „Sugar, We're Goin Down” și „Dance, Dance”, ajungând No. 8 și No. 9 pe Billboard Hot 100 respectiv și fiind difuzate la radio la stații Pop și Alternative. În 2005 albumul a fost clasat numărul optsprezece pe „Top 100 cel mai bine vândute albume a anului în SUA” cu 1,654,320 de vânzări și No. 43 pe lista IFPI „Top 50 cel mai bine vândute albume din 2005” mondial.[6] Internațional a afectat Regatul Unit și Canada.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Fall Out Boy a fost formată în apropierea orașului Chicago, Illinois în 2001.[7] Formația a debutat cu un demo lansat de ei înșiși în același an, iar înn 2002 au lansat un EP cu Project Rocket prin Uprising Records. Un prim mini-album, Fall Out Boy's Evening Out with Your Girlfriend a fost înregistrat în 2002 dar a fost lansat în 2003 de către Uprising împotriva voinței formației.[8] Ambele lansării au ajutat Fall Out Boy să câștige notorietate pe Internet și atenție de la casele de discuri. Formația a semnat cu Fueled By Ramen și a primit un avans de la Island Records, care a finanțat producția albumului Take This to Your Grave.[8] Grave a devenit un succes și a ajutat formația să câștige fani dedicați.[9] Fall Out Boy s-a întors în studio în noiembrie 2004 ca să înceapă să lucreze la un nou album.

Recenzii profesionale
Punctajul recenziei
Sursa Punctajul
Allmusic 4.5/5 stele[10]
Entertainment Weekly B+[11]
IGN 3.6/10[12]
Robert Christgau C+[13]
Rolling Stone 3/5 stele[14][15]
Punknews.org 3/5 stele[16]

Totuși, grupul a avut un regres în februarie 2005 după ce anxietățiile lui Wentz despre crearea unui album a adus la un act eșuat de sinucidere.[2] Wentz a explicat, „Este foarte copleșitor când ești pe punctul de a face ceva foarte mare și te gândești că va fi un mare eșec. Am fost chinuit de îndoiala de sine”.[2] După terapie, Wentz s-a întors în formație și s-au îndreptat către Burbank, California pentru a înregistra albumul album.

From Under the Cork Tree a fost înregistrat în Burbank, California, și a servit ca prima oară câmd formația a rămas în California pentru o perioadă prelungită de timp.[17] Grupul trăia în locuințe închiriate în timpul facerii albumului.[17] În contrast cu programul grăbit de înregistrare al Take This to Your Grave, Fall Out Boy a avut un ritm mai treptat în timp ce lucrau la From Under the Cork Tree. A fost primul album de Fall Out Boy în care Stump a creat toate melodiile iar Wentz a scris toate versurile, continuând abordarea pe care au luat-o pentru câteva cântece de pe Grave. Stump a simțit că acest proces era mult mai „neted” pentru că fiecare membru se putea concentra pe abilitățiile lor proprii.[18] El a explicat: „Nu am avut niciodată momente în care eu să fac muzica și el să spună „Nu îmi place”, iar el să-mi citească versui iar eu să spun, „Nu îmi plac versurile”. E foarte natural și distractiv”.[18] În ciuda acesteia, formația a avut mari dificultăți creând sunetul dorit pentru album, răsfoind constant prin materiale noi.[19] Cu două săptămâni înainte ca sesiunea de înregistrare să înceapă, grupul a abandonat zece piese și au scris încă opt, incluzând primul single al albumului, „Sugar, We're Goin Down”.[19]

Refrenul piesei „Sugar, We're Goin Down” aproape că a fost scos de tot de către casa de discuri a grupului, dar în cele din urmă a fost recuperat. Wentz și-a amintit, „Casa noastră de discuri ne-a spus că refrenul avea prea multe cuvinte și că chitarele erau prea grele și că stațiile de radio nu o să transmită piesa”.[20] Island Records de asemenea a intervenit când formația voia să intituleze prima piesă de pe album „My Name is David Ruffin And These Are The Temptations” („Numele meu e David Ruffin iar aceștia sunt The Temptations”). Wentz a dezvăluit „Casa noastră de discuri a spus, „Veți fi dați în judecată pentru asta”, iar avocatul nostru a spus, „Veți fi dați în judecată cu siguranță dacă faceți asta”, care era foarte neplăcut. Așă ca am zis, „OK, de ce să nu te imortalizăm într-un cântec?””.[19] Grupul pe urmă a redenumit piesa în „Our Lawyer Made Us Change the Name of This Song So We Wouldn't Get Sued” („Avocatul nostru ne-a pus să schimbăm numele piesei ca să nu fim dați în judecată”).[19]

Single-uri[modificare | modificare sursă]

Primul single de pe album, „Sugar, We're Goin Down”, a fost lansat pe data de 25 august 2015 și a devenit single-ul major al formației. Cel de-al doilea single, „Dance, Dance”, a fost lansat pe 17 aprilie 2006. Ultimul single, „A Little Less Sixteen Candles, a Little More "Touch Me"”, a fost lansat pe 6 iunie 2006.

Track listing[modificare | modificare sursă]

Toate versurile sunt scrise de Pete Wentz, Toate melodiile sunt compuse de Fall Out Boy.

Nr. Titlu Lungime
1. „Our Lawyer Made Us Change the Name of This Song So We Wouldn't Get Sued”   3:09
2. „Of All the Gin Joints in All the World”   3:11
3. Dance, Dance”   3:00
4. Sugar, We're Goin Down”   3:49
5. „Nobody Puts Baby in the Corner”   3:21
6. „I've Got a Dark Alley and a Bad Idea That Says You Should Shut Your Mouth (Summer Song)”   3:11
7. „7 Minutes in Heaven (Atavan Halen)”   3:02
8. „Sophomore Slump or Comeback of the Year”   3:23
9. „Champagne for My Real Friends, Real Pain for My Sham Friends”   3:23
10. „I Slept with Someone in Fall Out Boy and All I Got Was This Stupid Song Written About Me”   3:31
11. A Little Less Sixteen Candles, a Little More "Touch Me"”   2:49
12. „Get Busy Living or Get Busy Dying (Do Your Part to Save the Scene and Stop Going to Shows)”   3:27
13. „XO”   3:40
Lungime totală:
43:00
Ediția limitată „Black Clouds and Underdogs”

Pe 14 martie 2006, o versiune separată a albumului a fost lansată aub numele From Under the Cork Tree (Limited "Black Clouds and Underdogs" edition). Aceasta conținea 18 piese în total, primele 13 fiind cele originale. Albumul s-a ridicat la No. 9 pe Billboard 200 după relansare, cea de-a doua săptămână pe poziția sa. Cele trei piese noi și două remixe de dans sunt în această ordine:

Nr. Titlu Lungime
14. „Snitches and Talkers Get Stitches and Walkers”   2:50
15. „The Music or the Misery”   3:28
16. „My Heart Is the Worst Kind of Weapon” (demo) 3:22
17. „Sugar, We're Goin Down” (Patrick Stump remix) 4:00
18. „Dance, Dance” (Lindbergh Palace remix) 3:28
Lungime totală:
60:28

iTunes a lansat un EP similar cu From Under the Cork Tree (Limited "Black Clouds and Underdogs" Edition) consistând din 8 piese: cele 5 de mai sus și videoclipurile pieselor „Sugar We're Goin Down” și „Dance, Dance”. De asemenea conține o interpretare live a piesei „Sugar, We're Goin Down”.

Ediția limitată se vinde uneori cu cea originală sub același nume.

Albumul a fost reprimat pe vinil în ianuarie 2013 cu piesele bonus de pe „Black Clouds and Underdogs”. A fost pe un vinil maroniu, și a fost limitat la 1500 de copii, și a fost vândut exclusiv la Hot Topic.

Personal[modificare | modificare sursă]

Fall Out Boy
Artiști suplimentari
Artwork
  • Louis Marino – Direcție creativă
  • Frank Gargiulo – Direcție artistică și design-ul albumului

Producere
  • Neal Avron – Producere, mixing pe piesele: 1, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 13
  • Tom Lord-Alge – Mixing pe piesele: 2, 3, 4, 8, 11
  • Femio Hernandez – Asistent la mixing
  • Brian „Big Bass” Gardner – Mastering
  • Travis Huff – Inginerie Pro Tools
  • Mike Fasano – Tehnica tobelor
  • Dan Suh – Tehnica chitarelor
Management
  • Bob Mclynn – Management pentru Crush Music Media
  • Andrew Simon – Booking pentru APA
  • Mike Mckoy – Legal
  • Mareia Hyman – Business Management pentru East Bay Business
  • Robert Stevenson – A&R pentru Island Records
  • John Janick – A&R pentru Fueled By Ramen
  • Eric Wong – Marketing
  • Tara Podolsky & Erica Bowen – Administrare A&R

Chart-uri și certificații[modificare | modificare sursă]

Chart-uri[modificare | modificare sursă]

Chart Poziție
pe chart
Australia 87
Belgia (Flandra) 99
Canada 7
Franța 131
Irlanda 32
Japonia 86
Noua Zeelandă 29
Regatul Unit 12
US Billboard 200 9
US Rock (Billboard) 2

Certificații[modificare | modificare sursă]

Regiune Certificări Vânzări
Canada (Music Canada)[21] 2× Platinum 200.000^
Regatul Unit (BPI)[22] Platinum 300.000^
Statele Unite (RIAA)[3] 2× Platinum 2.000.000^

^cifrele cargo sunt bazate pe un singur certificat

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sharp, Tyler. „Fall Out Boy's 'From Under The Cork Tree' turns 10”. AltPress.com. Alternative Press. Accesat în . 
  2. ^ a b c Cripps, Charlotte (). „Last year, Fall Out Boy's bassist Pete Wentz attempted suicide; now the band are punk-pop gods”. The Independent. Independent Print Limited. 
  3. ^ a b „American album certifications – Fall Out Boy – From Under the Cork Tree”. RIAA.  If necessary, click Advanced, then click Format, then select Album, then click SEARCH
  4. ^ Martens, Todd (). „Scene Is Believing: Fall Out Boy”. Billboard. Prometheus Global Media. Accesat în . 
  5. ^ „Fall Out Boy to 'Save Rock and Roll' in May”. Billboard. Prometheus Global Media. Accesat în . 
  6. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  7. ^ Wiederhorn, Jon. „You Hear It First - Fall Out Boy”. MTV News. Viacom. Accesat în . 
  8. ^ a b Loftus, Johnny. „Biography: Fall Out Boy”. All Music Guide. Accesat în . 
  9. ^ „Bands - Fall Out Boy - Biography”. Alternative Press. Alternative Press Magazine, Inc. Accesat în . 
  10. ^ Johnny Loftus (). „From Under the Cork Tree - Fall Out Boy AllMusic”. AllMusic. Accesat în . 
  11. ^ „Short Takes”. Entertainment Weekly. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Fall Out Boy - From Under the Cork Tree - Music Review at IGN”. IGN. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Christgau, Robert (). „Robert Christgau: CG: fall out boy”. Accesat în . 
  14. ^ Giberti, Jamie (). „Fall Out Boy: Album Guide Rolling Stones”. Rock Sins. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ Christian Hoard (). „From Under The Cork Tree”. Rolling Stone. Accesat în . 
  16. ^ „Punknews.org Fall Out Boy - From Under The Cork Tree (2005)”. Punknews. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ a b Believers Never Die – Greatest Hits. Fall Out Boy. Island Records. 2009. 0015133-02. 
  18. ^ a b Knopper, Steve (). „Yes, R&B influences this emo band, But they'll be sure to stick with rock at Bamboozle Fest”. Newsday. Fred Groser. 
  19. ^ a b c d Wiederhorn, Jon (). „Fall Out Boy's Sound Has Changed, But The Weirdly Long Song Titles Remain”. MTV News. Viacom. Accesat în . 
  20. ^ Marchese, David (). „Q&A: Fall Out Boy's Pete Wentz”. Spin. Bob Guccione Jr. Accesat în . 
  21. ^ „Canadian album certifications – Fall Out Boy – From Under the Cork Tree”. Music Canada. 
  22. ^ „British album certifications – Fall Out Boy – From Under the Cork Tree”. British Phonographic Industry.  Enter From Under the Cork Tree in the field Search. Select Title in the field Search by. Select album in the field By Format. Click Go