Frederick Muhlenberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Frederick Muhlenberg
Muhlenberg.jpg
Date personale
Născut 1 ianuarie 1750
Statele Unite Trappe, Pennsylvania
Decedat (51 de ani)
Statele Unite Lancaster, Pennsylvania
Părinți Henry Muhlenberg[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Religie American Lutheranism
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
În funcție
March 4 1789 – March 3 1795 (At-Large)
March 4 1795March 3 1797 (2nd)
Succedat de John Swanwick, Richard Thomas, Samuel Sitgreaves, John Richards, Daniel Hiester, John A. Hanna, John W. Kittera, Thomas Hartley, Andrew Gregg, David Bard, Samuel Maclay, William Findley, Albert Gallatin (At-Large)
Blair McClenachan (2nd)
Primul președinte al Camerei Reprezentanților a SUA
Al treilea
În funcție
1 aprilie 17894 martie 1791 (întâiul)
2 decembrie 1793 – 4 martie 1795 (al treilea)
Precedat de niciunul; primul
Jonathan Trumbull, Jr. (3rd)
Succedat de Jonathan Trumbull, Jr. (1st)
Jonathan Dayton (3rd)

Partid politic Partidul Pro-Administration
Partidul Anti-Administration
Alma mater Universitatea din Halle-Wittenberg
Semnătură
Frederick Muhlenberg Signature.svg

Frederick Augustus Conrad Muhlenberg (n. 1 ianuarie 1750 – d. 4 iunie 1801), a fost un preot și un politician american, primul lider (en Speaker of the United States House of Representatives) al Camerei Reprezentanților Statelor Unite ale Americii. Reprezentant în Camera Reprezentanților din partea statului Pennsylvania și un pastor lutheran prin profesie, Muhlenberg s-a născut în localitatea Trappe din Pennsylvania într-o familie de descendență germană.

Educație și carieră teologică[modificare | modificare sursă]

Muhlenberg a fost student al Universității din Halle, Germania, unde a studiat teologie. După terminarea studiilor teologice, Muhlenberg a fost numit de episcopia statului Pennsylvania (în original, Pennsylvania Ministerium) ca pastor al bisericii luterane în ziua de 25 octombrie 1770. A predicat în Stouchsburg și Lebanon, ambele în Pennsylvania, între 1770 și 1774, respectiv în New York City între 1774 - 1776. Când britanicii au intrat în New York la declanșarea Războiului de independență al Statelor Unite ale Americii, a simțit obligația morală și etică de a se întoarce acasă, la Trappe. S-a stabilit în New Hanover, practicând apoi ca pastor în Oley și New Goshenhoppen până în august august 1779.

Carieră politică[modificare | modificare sursă]

Muhlenberg a fost unul din membrii Continental Congress în anii 1779 și1780, respectiv a servit ca reprezentativ al legislaturii statului său natal, Pennsylvania, în Pennsylvania State House of Representatives între 1780 - 1783 fiind ales Purtător de cuvânt (în original, Speaker) la 3 noiembrie 1780. Frederick Muhlenberg a fost delegat și președinte al Convenției constituționale din partea Pennsylvaniei la Convenția Constituțională a Statelor Unite ale Americii din anul 1787, care a scris, redactat și finalizat, apoi a ratificat Constituția federală a Statelor Unite.

Elected to the First and to the three succeeding Congresses (March 4 1789March 4 1797), Muhlenberg was the Speaker of the United States House of Representatives for the First Congress (1789-1791) and Third Congress (1793-1795). He did not seek renomination in 1796.

Muhlenberg was also president of the council of censors of Pennsylvania, and was appointed receiver general of the Pennsylvania Land Office on January 8 1800, and served until his death in Lancaster, Pennsylvania, on June 4, 1801. He was interred in Woodward Hill Cemetery there. After his death, the Township of Muhlenberg, Pennsylvania, was named for him.

Familie[modificare | modificare sursă]

Tatăl său, Henry Muhlenberg, imigrant din Germania, este considerat fondatorul Bisericii Lutherane din America. Fratele său, Peter, a fost general al Continental Army.

Legenda Muhlenberg[modificare | modificare sursă]

Există o așa-zisă legendă urbană care afirmă că Muhlenberg este motivul pentru care germana nu a devenit cea de-a doua limbă oficială a Statelor Unite ale Americii. Motivul probabil pentru care această referire există este un vot din Congresul SUA Camera Reprezentanților din 1794 prin care se respingea la limită, cu 42 la 41, petiția unui grup de imigranți germani care cerea ca toate legile să fie traduse în limba germană. Muhlenberg, care a fost unul din cei care a votat contra petiției, deși era evident de descendență germană, studiase în Germania și stăpânea limba precum orice vorbitor nativ și elevat al acestia, a fost citat ulterior spunând "cu cât mai repede germanii devin americani, cu atât mai bine va fi" (conform originalului, "the faster the Germans become Americans, the better it will be").

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
{{{before}}}
Member of the [[United States Congressional Delegations from {{{state}}}|U.S. House of Representatives]]
from [[{{{state}}}'s At-large congressional district|{{{state}}}'s At-large congressional district]]

{{{years}}}
În funcție
Predecesor:
{{{before}}}
Member of the U.S. House of Representatives
from Pennsylvania's 2nd congressional district

{{{years}}}
În funcție
Predecesor:
(nimeni)
Întâiul Președinte al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii
1 aprilie 17894 martie 1791
Succesor:
Jonathan Trumbull, Jr.
Predecesor:
Jonathan Trumbull, Jr.
Al treilea Președinte al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii
2 decembrie 17934 martie 1795
Succesor:
Jonathan Dayton