František Kupka

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
František Kupka
Date personale
Născut[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Opočno⁠(d), Královéhradecký kraj, Cehia[6][7] Modificați la Wikidata
Decedat (85 de ani)[4][5][8][9] Modificați la Wikidata
Puteaux, Seine, Franța Modificați la Wikidata
Înmormântatcolumbarul Père-Lachaise[*][10]
Grave of Kupka[*][[Grave of Kupka |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Cehoslovacia[11]
 Cisleithania Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
grafician[*]
cadru didactic universitar[*]
desenator[*]
ilustrator[*]
grafician[*]
profesor
československý legionář[*][[československý legionář (Members of Czechoslovak Legion)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiParis[12] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba cehă[13][14] Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimJosef Dálný[1], Paul Regnard[1]  Modificați la Wikidata
Domeniu artisticpictură  Modificați la Wikidata
StudiiAkademie výtvarných umění v Praze[*][[Akademie výtvarných umění v Praze (Art college in Prague, Czech Republic)|​]], Academia de Artă din Viena  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăOrfism, simbolism, artă abstractă  Modificați la Wikidata
Opere importanteThe Cathedral[*][[The Cathedral (pictură de František Kupka)|​]], The Archaic[*][[The Archaic (pictură de František Kupka)|​]], The smokestacks[*][[The smokestacks (pictură de František Kupka)|​]], Amorpha, Fugue in Two Colours[*][[Amorpha, Fugue in Two Colours (pictură de František Kupka)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiLegiunea de onoare
Vyznamenání Zlaté lípy[*][[Vyznamenání Zlaté lípy |​]]  Modificați la Wikidata

František Kupka n. , Opočno⁠(d), Královéhradecký kraj, Cehia – d. , Puteaux, Seine, Franța, cunoscut, de asemenea, sub numele de Frank Kupka sau François Kupka,[15] a fost un pictor și artist grafic ceh. El a fost un pionier și un cofondator al fazei timpurii a mișcării de artă abstractă și a cubismului orfic (orfism). Lucrările abstracte ale lui Kupka au apărut dintr-o bază realistă, dar mai târziu au evoluat într-o artă abstractă pură.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Formare[modificare | modificare sursă]

František Kupka s-a născut în localitatea Opočno (estul Boemiei) din Austro-Ungaria în 1871. În perioada 1889-1892 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Praga. În acest timp, el a pictat teme istorice și patriotice. Kupka s-a înscris apoi la Academia de Arte Frumoase din Viena, unde s-a concentrat pe subiecte simbolice și alegorice. El a fost influențat de către pictorul și reformatorul social Karl Wilhelm Diefenbach (1851-1913) și de stilul său de viață naturistic. Kupka a expus la Kunstverein, în Viena, în anul 1894. Interesul său față de teosofie și de filosofia orientală datează din această perioadă. Prin primăvara anului 1894 Kupka s-a stabilit la Paris; acolo el a asistat o scurtă perioadă la cursurile de la Académie Julian și apoi a studiat cu Jean-Pierre Laurens la École des Beaux-Arts.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Kupka a lucrat ca ilustrator de cărți și afișe și, în primii ani la Paris, a devenit cunoscut prin desenele sale satirice pentru ziare și reviste. În 1906 s-a stabilit în Puteaux, o suburbie a Parisului, și în același an a expus pentru prima dată la Salon d'Automne. Kupka a fost profund impresionat de primul Manifest Futurist, publicat în 1909 în Le Figaro. Pictura sa Claviatură de pian/Lac (1909) a marcat o pauză în stilul său de reprezentare. Opera lui a devenit din ce în ce mai abstractă în jurul anilor 1910-1911, reflectând teoriile sale cu privire la mișcare, culoare, precum și relația dintre muzică și pictură (orfism). În 1911 a participat la întâlnirile Grupului de la Puteaux (Section d'Or). În 1912 a expus pictura Amorpha. Fugue à deux couleurs la Salon des Indépendants în camera cubistă, deși el nu voia să fie identificat cu nici o mișcare. Creation in the Plastic Arts, o carte finalizată de Kupka în 1913, a fost publicată la Praga în anul 1923.

În 1931, el a fost un membru fondator al mișcării Abstraction-Création. În 1936 opera sa a fost inclusă în expoziția Cubism and Abstract Art de la Muzeul de Artă Modernă din New York și într-o expoziție importantă cu un alt pictor ceh Alphonse Mucha la Jeu de Paume din Paris. O retrospectivă a operei sale a avut loc la Galeria Mánes din Praga în 1946. În același an, Kupka a participat la Salon des Réalités Nouvelles, unde a continuat să expună în mod regulat până la moartea sa. La începutul anilor 1950, el a dobândit o recunoaștere generală și a avut mai multe expoziții personale la New York.

Între anii 1919 și 1938 Kupka a fost susținut financiar de către bunul său prieten, colecționarul de artă și industriașul Jindřich Waldes care a adunat o colecție substanțială de lucrări ale sale. Kupka a murit în 1957 la Puteaux, Franța.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Kupka a avut un interes puternic față de teoria culorilor și de eliberarea culorilor din asociațiile descriptive (care se crede că s-ar datora influenței altor artiști precum Robert Delaunay).[16] Margit Rowell a descris tabloul Scara galbenă (c. 1907) ca "prima încercare a lui Kupka de a se împăca cu teoria culorilor în care rezultatul este atât personal, cât și unul de succes".[17] Deși un auto-portret, subiectul picturii a fost culoarea galbenă.[18] În jurul anului 1910, el a început să dezvolte propriile sale roți de culoare, adaptând un format explorat anterior de către Sir Isaac Newton[16] și Hermann von Helmholtz. Acest lucru l-a determinat pe Kupka să execute o serie de picturi pe care le-a numit "Discurile lui Newton" (1911-1912).[16]

  • Planuri de culori
  • Coloratul
  • Reminiscență a unei catedrale
  • Spațiu albastru

Lucrări în Colecția Peggy Guggenheim, Veneția, Italia:

  • Studiu pentru Femei la cules de flori (Femme cueillant des fleurs), cca 1910
  • Studiu pentru Amorpha, Cromatică caldă, Chromatique chaude și pentru Fugă în două culori (Fugue a deux couleurs), ca 1911-1912
  • Planuri verticale (Plans verticaux), 1911-1912
  • Studiu pentru Organizarea de motive grafice I (Localisations de mobiles graphiques I), ca 1911-1912
  • În jurul unui punct (Autour d'un point), ca 1920-1925

Printre alte lucrări se află Catedrala (Katedrála).

Primul Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Kupka a servit ca voluntar în Primul Război Mondial și este menționat în La Main Coupée de Blaise Cendrars. Cendrars îl descrie ca un „soldat mândru, calm, placid, puternic...”, dar prea bătrân pentru a fi un soldat, fiind cu cel puțin 25 de ani mai în vârstă decât restul. Când regimentul a plecat din Paris pe frontul din Picardia (au mărșăluit tot drumul pe jos) doamna Kupka a întâlnit coloana în rondul din La Défense, aproape de locul unde locuiau. Ea a defilat împreună cu ei, cărând geanta și pușca soțului ei. Ea ar fi mărșăluit tot drumul către front, dar la sfârșitul primei zile colonelul a arestat-o și a trimis-o înapoi la Paris. Mai târziu, ea a plecat pe front pentru a-și petrece timpul cu soțul ei. Kupka a plecat de pe front din cauza degerăturilor de la picioare, cauzate de nopțile petrecute în tranșee până la brâu în apă rece.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Frantz Kupka (în engleză), RKDartists 
  4. ^ a b c d František or Frank, Franz, Francis Kupka (în engleză), Benezit Dictionary of Artists 
  5. ^ a b c d František Kupka, SNAC, accesat în  
  6. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  7. ^ The Fine Art Archive, accesat în  
  8. ^ a b Frantisek Kupka, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  9. ^ a b František Kupka, Discogs, accesat în  
  10. ^ http://is.muni.cz/th/184132/pedf_b/Bakalarska_prace__B._Jaklova.txt  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  11. ^ František Kupka se vrátí do Česka. Jeho urna bude převezena z Paříže (în cehă), , accesat în  
  12. ^ RKDartists, accesat în  
  13. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  14. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  15. ^ „František Kupka”. Accesat în . 
  16. ^ a b c John Gage (). Color and Culture: Practice and Meaning from Antiquity to Abstraction. University of California Press. p. 264. ISBN 978-0-520-22225-0. 
  17. ^ Margit Rowell (). „František Kupka: A Metaphysics of Abstraction”. František Kupka, 1871-1957: A Retrospective. The Solomon R. Guggenheim Museum. p. 68. 
  18. ^ „František Kupka”. The Museum of Fine Arts, Houston. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cendrars, Blaise (). La Main Coupée. Editions Denoël. ISBN 978-2-07-036619-4. 
  • Kupka, František. La Création dans Les Arts Plastiques. Paris, 1923; edited and translated E. Abrams, 1989.
  • Fauchereau, Serge (). Kupka. Rizzoli. ISBN 978-0-8478-1047-5. 
  • Kupka, František. La Création dans Les Arts Plastiques. Paris, 1923; edited and translated E. Abrams, 1989.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de František Kupka
Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de František Kupka.