Frans Hals

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Frans Hals
Date personale
Născut1591[1] Modificați la Wikidata
Antwerpen, Țările de Jos Spaniole⁠(d)[2][3][4] Modificați la Wikidata
Decedat (75 de ani)[6][7][8][9] Modificați la Wikidata
Haarlem, Țările de Jos[2][3][4] Modificați la Wikidata
Înmormântat Grote of Sint-Bavokerk[*][[Grote of Sint-Bavokerk (church in Haarlem, North Holland, Netherlands)|​]] Modificați la Wikidata
Părinți Franchois Fransz. Hals van Mechelen[*][[Franchois Fransz. Hals van Mechelen (cloth merchant from Antwerp)|​]][4]
Adriaentje van Geertenryck[*][[Adriaentje van Geertenryck (mother of Frans Hals)|​]][4] Modificați la Wikidata
Frați și surori Dirck Hals[*][[Dirck Hals (painter from the Northern Netherlands (1591-1656))|​]][10] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Anneke Hermansz[*][[Anneke Hermansz (First wife of Frans Hals)|​]] (din )[4]
Lysbeth Reyniers[*][[Lysbeth Reyniers |​]] (din )[4] Modificați la Wikidata
Copii Harmen Hals[*][[Harmen Hals (painter from the Northern Netherlands (1611-1669))|​]][11][4]
Frans Hals (II)[*][[Frans Hals (II) (painter from the Northern Netherlands (1618-1669))|​]][4]
Jan Hals[*][11][4]
Reynier Hals[*][[Reynier Hals (painter from the Northern Netherlands (1627-1672))|​]][11][4]
Nicolaes Hals[*][[Nicolaes Hals (painter from the Northern Netherlands (1628-1686))|​]][11][4]
Adriaentje Hals[*][[Adriaentje Hals |​]][4]
Jacob Hals[*][[Jacob Hals (Dutch artist, born 1624)|​]][4] Modificați la Wikidata
EtnieNeerlandezi Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
artist grafic[*]
architectural draftsperson[*][[architectural draftsperson (drafter of technical drawings of buildings)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiHaarlem ()[2][3][4]
Anvers ()[3][4]
Haarlem ()[4] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[12] Modificați la Wikidata
Activitate
PregătireKarel Van Mander[4]  Modificați la Wikidata
Profesor pentru Gerrit Berckheyde[*][[Gerrit Berckheyde (pictor olandez)|​]], Adriaen van Ostade[*]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăbaroc[5], Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw[*][[Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw (painting movement)|​]][5]  Modificați la Wikidata
Opere importante The Banquet of the Officers of the St George Militia Company in 1616[*][[The Banquet of the Officers of the St George Militia Company in 1616 (pictură de Frans Hals)|​]],  The Officers of the St George Militia Company in 1639[*][[The Officers of the St George Militia Company in 1639 (pictură de Frans Hals)|​]],  Laughing Cavalier[*][[Laughing Cavalier (pictură de Frans Hals)|​]],  Malle Babbe[*][[Malle Babbe (pictură de Frans Hals)|​]],  The Officers of the St Adrian Militia Company in 1633[*][[The Officers of the St Adrian Militia Company in 1633 (pictură de Frans Hals)|​]],  Portrait of Dorothea Berck[*][[Portrait of Dorothea Berck (pictură de Frans Hals)|​]],  Portrait of Isaak Abrahamsz. Massa[*][[Portrait of Isaak Abrahamsz. Massa (pictură de Frans Hals)|​]],  Regents of the Old Men's Almshouse[*][[Regents of the Old Men's Almshouse (pictură de Frans Hals)|​]],  Two laughing boys with mug of beer[*][[Two laughing boys with mug of beer (pictură de Frans Hals)|​]],  Peeckelhaeringh[*][[Peeckelhaeringh (pictură de Frans Hals)|​]],  Portrait of a young man with a skull[*][[Portrait of a young man with a skull (pictură de Frans Hals)|​]],  Yonker Ramp and his Sweetheart[*][[Yonker Ramp and his Sweetheart (pictură de Frans Hals)|​]],  Laughing boy[*][[Laughing boy (pictură de Frans Hals)|​]],  Shrovetide Revellers[*][[Shrovetide Revellers (pictură de Frans Hals)|​]],  Meagre Company[*][[Meagre Company (pictură de Frans Hals)|​]],  Regentesses of the Old Men's Almshouse[*][[Regentesses of the Old Men's Almshouse (pictură de Frans Hals)|​]],  Jester with lute[*][[Jester with lute (pictură de Frans Hals)|​]],  De vrolijke drinker[*][[De vrolijke drinker (pictură de Frans Hals)|​]], Willem van Heythuysen[*],  The Rommelpot player[*][[The Rommelpot player (pictură de Frans Hals)|​]],  Portrait of René Descartes[*][[Portrait of René Descartes (pictură de anonim)|​]]  Modificați la Wikidata

Frans Hals (n. 1582, Antwerpen - d. 29 august 1666, Haarlem) a fost un pictor neerlandez din secolul al XVII-lea, care a excelat în arta portretistică, expresie a unei filosofii aparte în pictură, care pune accent pe vivacitate, suflu amplu și coloritul vieții.

Cavalerul care râde, 1624. Unul din cele mai celebre tablouri ale lui Frans Hals

Hals a sosit la Haarlem, oraș situat în nordul Olandei, pe când era copil și a locuit în acest oraș până la moarte. În epoca respectivă, Olanda cunoaște o perioadă de maximă înflorire, iar Haarlem-ul devine un centru cultural de primă mărime. Hals a fost ucenicul lui Karel van Mander, dar a renunțat rapid la stilul manierist al maestrului său în favoarea naturalismului, sub influența caravaggiștilor olandezi.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Frans Hals s-a născut la Antwerpen, probabil în anul 1582. Tatăl lui, Franchoys Hals, era meșteșugar și negustor de postav. Părinții încurajează preocupările artistice ale copiilor, la fel ca Frans, și frații mai mici, Joost și Dirck, vor deveni la rândul lor pictori. Familia se mută în anul 1585 la Haarlem, datorită războiului care pustia regiunile sudice ale Olandei și ocupării orașului Antwerpen de către spanioli. În anul 1601, Frans Hals intră ca ucenic în atelierul lui Karel van Mander, unde rămîne până în 1603, când maestrul se mută la Amsterdam. În anul 1610, Frans Hals intră în breasla "Sfântul Luca", care reunea toți pictorii din Haarlem. În același an se căsătorește cu Anneke Harmensdochter, care moare în 1615, la scurtă vreme după nașterea unui al doilea copil.

De la începutul carierei sale artistice, Frans Hals se remarcă ca excelent portretist. Printre primele sale lucrări se numără portretul fabricantului de bere din oraș, Pieter Jacobszon, și al altor șaptesprezece membri ai familiei sale. În anul 1616, Hals pictează primul portret colectiv al membrilor gărzii civile - Banchetul ofițerilor corporației Sfântul Ggheorghe din Haarlem. În anul 1612, va deveni, de altfel, el însuși mușchetar în această gardă.

Frans Hals: Ofiţerii companiei căpitanului Reynier Reael

Pe 12 februarie 1617, Frans Hals se recăsătorește cu Lysbeth Reyniers. Din acest mariaj se vor naște opt copii, dintre care cinci fii se vor dedica picturii. În anul 1633 pleacă la Amsterdam pentru a picta tabloul înfățișând ofițerii companiei căpitanului Reael, dar se întoarce înainte de a-l termina. Pânza va fi finisată mai târziu de Pieter Codde.

Ca urmare a războiului cu Anglia, Olanda trece printr-o criză economică. Scade simțitor numărul comenzilor de tablouri, situație resimțită acut și de Frans Hals. Începând din anul 1662 primește din partea autorităților orașului Haarlem o modestă rentă viageră (200 de florini anual).

Frans Hals moare pe 29 august 1666 și va fi înmormântat la biserica Sint-Baafs din Haarlem.

Opera[modificare | modificare sursă]

La începutul secolului al XVII-lea, în afara reprezentanților școlii manieriste - Bartholomaus Spranger, Karel van Mander, Cornelis Cornelisz - la Haarlem activează numeroși pictori inovatori, care se consacră peisagisticii și naturilor moarte. Ei dezvoltă stilul realist al narațiunii, care va caracteriza și portretele de grup. Frans Hals, de pildă, în prezentarea ofițerilor gărzilor civile sau evenimentelor familiale, le încadrează în peisagii și așază pe mesele de banchet minunate naturi moarte.

Frans Hals: Portret de nuntă a lui Issac Abrahamsz Massa şi Beatrix van der Laen, 1622

Obiectul principal al interesului lui Hals l-au reprezentat întotdeauna oamenii, iar granița dintre portret și scenele de viață în pictura lui este destul de mobilă. Pe de o parte, personajele din scenele de viață sunt atât de sugestive, încât ne creează senzația că sunt portrete după natură, pe de altă parte portretele lui Frans Hals sunt asemănătoare scenelor de viață din cauza faptului că ele ilustrează un anumit stil de viață, mediul social, coloritul local și caracterul epocii în care au apărut.

Cel de-al treilea deceniu al secolului al XVII-lea coincide cu perioada de vârf a creației lui Frans Hals, caracterizată de capodopere precum Cavalerul care râde, Cântărețul din lăută, Tânărul flautist sau Malle Bable. Influența lui Caravaggio, exercitată mai întâi asupra pictorilor din Utrecht, este evidentă și în arta lui Hals, care introduce în tablourile sale culori luminoase și o varietate mare de străluciri care înviorează fundalul și creează profunzime. Abordează, de asemenea, teme noi la vremea respectivă în Olanda, preluate de la Caravaggio: muzicanți, scene desfășurate în cârciumi, personaje pitorești din viața orașului Haarlem („vrăjitoarea” Malle Babbe, Verdonck).

Frans Hals pictează mai multe portrete colective de ofițeri. El însuși este membru al gărzii civile a corporației „Sfântul Gheorghe” din Haarlem. În portretul de grup al ofițerilor și archebuzierilor acestei corporații, în planul îndepărtat, al doilea personaj din stânga este însuși Frans Hals, cu privirea ațintită asupra spectatorului. Este singurul autoportret cunoscut al lui Hals - un mare portretist.

Ofiţerii gărzii corporaţiei „Sfântul Gheorghe” din Haarlem, 1639
Banchetul ofiţerilor corporaţiei „Sfântul Adrian” din Haarlem, 1633

Tablourile care îi prezintă pe membrii străjilor orășenești nu sunt în Olanda o noutate. Pictorul se înscrie astfel într-o lungă tradiție, dar grație talentului său revoluționează acest gen de pictură. În locul demnitarilor solemni, pictează un grup de personaje pline de viață. Gesturile pompoase, atitudinile rigide capătă în tablourile lui Hals naturalețe, spațiul vast îi permite prezentarea personalității fiecăreia din figurile înfățișate.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Frans Hals”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ a b c https://rkd.nl/en/explore/artists/record?query=frans+hals&start=1  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ a b c d https://rkd.nl/explore/artists/35550  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q ECARTICO, accesat în  
 5. ^ a b https://www.metmuseum.org/toah/hd/hals/hd_hals.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ RKDartists, accesat în  
 7. ^ Frans Hals (în neerlandeză), Biografisch Portaal 
 8. ^ Frans Hals d.ä., KulturNav, accesat în  
 9. ^ Frans Hals, Enciclopédia Itaú Cultural, accesat în  
 10. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
 11. ^ a b c d Union List of Artist Names, , accesat în  
 12. ^ IdRef, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]