Francesco al II-lea d'Este, Duce de Modena

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Francesco al II-lea
Francesco II duca di Modena.jpg
Date personale
Născut 1660
Modena
Decedat 6 septembrie 1694 (34 de ani)
Sassuolo
Părinți Alfonso al IV-lea d'Este, Duce de Modena
Laura Martinozzi Modificați la Wikidata
Frați și surori Mary de Modena Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Margherita Maria Farnese
Apartenență nobiliară
Titluri Duce
Familie nobiliară Casa de Este
Duce de Modena
Domnie 1662–1694
Predecesor Alfonso IV
Succesor Rinaldo

Francesco al II-lea d'Este (1660 – 6 septembrie 1694) a fost Duce de Modena și Reggio din 1662 până în 1694.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Modena a fost singurul fiu al Ducelui Alfonso al IV-lea de Modena și a Laurei Martinozzi, o nepoată a Cardinalului Mazarin. Sora lui Francesco, Mary de Modena, s-a căsătorit cu viitorul rege Iacob al II-lea al Angliei în 1673 și a devenit regină a Angliei în 1685.

El a devenit duce la vârsta de doi ani. Mama lui, pioasă și riguroasă, a fost regentă până în 1674, fiibd sfătuită de confesorul iezuit Părintele Garimberti. Atunci când ea a plecat în Anglia să-și însoțească fiica, el a preluat controlul la vârsta de paisprezece ani. La întoarcerea acasă, mama lui s-a retras de la curte.

Politica externă a lui Francesco a fost afectată de cerințele regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, patronul surorii sale după 1688, dar el a rezistat încercărilor franceze de a interveni în ducate. O alianță franco-modeneză i-a fost propusă lui Francesco prin căsătoria cu o prințesă din Casa de Lorena, Béatrice Hiéronyme, care era fiica cea mare lui François Marie, Prinț de Lillebonne. Căsătoria nu s-a materializat iar el s-a căsătorit cu Margherita Maria Farnese.

A învățat de mic să cânte la vioară iar orchestra curții a fost renăscută pentru el când avea unsprezece ani; unul dintre muzicienii angajați a fost Giovanni Maria Bononcini. Francesco a fost un patron generos și cu discernământ în muzică; compozitorul Arcangelo Corelli i-a dedicat lui Op. 3 Trio sonate (Roma, 1689). Biblioteca lui a fost inclusă în Biblioteca Estense din Modena.

A murit la vârsta de 34 de ani, și pentru că nu a avut copii, a fost succedat de unchiul său, cardinalul Rinaldo d'Este.