Formulă florală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Formula florală are rolul de a exprima printr-o scriere simbolică alcătuirea unei flori. Pentru aceasta se folosesc semne convenționale. Un exemplu de formulă florală este cea pentru genul Ranunculus:

-

Literele care se folosesc sunt ințialele termenilor din limba latină ai ciclurilor florale:

K - kalix (caliciu)

C - corolla (corolă)

P - perigonnum (perigon)

A - androceum (androceu)

G - gineceum - (gineceu)

Lângă fiecare literă în dreapta este localizată o cifră sau mai multe. Acestea reflectă numărul elementelor florale, care intră în componența verticilului respectiv. Pe lângă cifre sunt folosite și simboluri cu rolul de a indica anumite caractere ale florii respective.

Simbolurile folosite sunt:

lipsă simbol - pentru florile hermafrodite;

♂ - pentru florile masculine;

♀ - pentru florile feminine;

* - simetrie actinomorfă;

- simetrie zigomorfă;

๑ - dispoziție spirociclică;

0 - absența unui verticil;

( ) - concreșterea elementelor florale dintr-un ciclu. Se exprimă prin închiderea simbolurilor acestora în paranteze mici.

[ ] - concreșterea elementelor din verticilii diferite care se marchează prin închderea simbolurilor acestora în paranteze mari;

- (linie orizontală) - prezintă poziția ovarului. În cazul când este pusă deasupra numărului de carpele, indică poziția inferioară a ovarului, iar când este pusă dedesubt indică prezența unui ovar superior iar când simbolul se așază în dreptul numărului de carpele indică un ovar semiinferior.

∞ - indică prezența într-un verticil a unui număr nedeterminat de elemente.

Vezi și[modificare | modificare sursă]