Fluorură de calciu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Fluorura de calciu este o sare anorganică compusă din cationi de calciu și anioni de fluorură. Formula chimică a fluorurii de calciu este , iar masa molară este de 78,07g / mol. Apare ca un solid cristalin alb. Cu toate acestea, cristalele unice de fluorură de calciu sunt transparente.

Punctul de topire al fluorurii de calciu este de 1.418 ° C, iar punctul de fierbere de 2.533 ° C. Fluorura de calciu apare în mod natural sub formă de mineral fluoric. Are o culoare profundă datorită prezenței diferitelor impurități. Este abundent, dar este utilizat în principal pentru producerea acidului HF. Fluorura de calciu de puritate ridicată este produsă prin tratarea carbonatului de calciu () cu acidul fluorhidric (HF).

CaCO3 + 2HF → CaF2 + CO2 + H20

Ca o aplicație, fluorita naturală este utilizată ca precursor pentru producerea acidului HF. Acest proces de producție implică reacția de fluor de calciu cu acid sulfuric, care produce sulfat de calciu () solid și gaz HF. Fluorura de calciu este folosită pentru producerea de componente optice, precum ferestre, lentile etc.