Floria Capsali

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Floria Capsali
Date personale
Născută1900
Bitolia, Macedonia
Decedată29 iunie 1982 (82 de ani)
București, Republica Socialistă România
Căsătorită cuMac Constantinescu
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiebalerină și maestră de balet
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
EducațieConservatorul din București
Alma materStudii de istoria artei la Sorbona
Lucrări remarcabilePapillon“, „Visul unei nopți de vară
PremiiMaestru Emerit al Artei
Profesor pentruGelu Barbu, Stere Popescu[1]  Modificați la Wikidata

Floria Capsali (n. , Bitolia, Imperiul Otoman – d. , București, România) a fost o balerină și maestră de balet din România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Floria s-a născut în Bitola, Imperiul Otoman (azi, oraș în Macedonia de Nord). Bunicul din partea mamei a fost tatăl actorului Ion Manolescu, care i-a devenit tutore. Tatăl său, deși a fost negustor, avea o educație aleasă și o diplomă de absolvent de Universitate.

Floria Capsali a urmat primele clase la Bitolia, iar în 1913 s-a stabilit la București. Aici a continuat studiile întâi la Școala Centrală, după care la Academia de teatru și apoi la Conservator.

După ce a absolvit Conservatorul din București a plecat la Paris, unde a petrecut 9 ani, studiind baletul cu Enrico Checchetti și apoi cu Nicolas Legat. În paralel, a studiat istoria artei la Sorbona.

După revenirea în România a susținut o serie de recitaluri în coregrafii proprii, ca: “Papillon“ de Robert Schumann “Mefisto - vals“ de Franz Liszt și a montat scene coregrafice în spectacolul de teatru “Visul unei nopți de vară“.

În anul 1926 s-a căsătorit cu sculptorul Mac Constantinescu, care fiind și un scenograf talentat, a contribuit la realizarea decorului și costumelor pentru spactacolul “Nuntă în Carpați“ de Paul Constantinescu.

În 1927, Floria Capsali a colaborat cu Dimitrie Gusti, la culegerea de material folcloric, cunoscând astfel dansul popular românesc autentic.

Curând după aceea, a deschis o Școală particulară de dans, unde s-au format marii balerini români. L-a avut elev pe Gabriel Popescu, considerat cel mai important balerin român al tuturor timpurilor.[2]

Din 1938, Floria Capsali a fost maestră de balet la Opera Națională București a reorganizat trupa, mărind numărul soliștilor și formând un grup de asistenți pe care-i coordona direct.

Floria Capsali a fost o perioadă și directorul Operei Române, după care a a activat la Rapsodia Română.

Prin Decretul nr. 1077 din 22 noiembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, coregrafei Floria Capsali-Dumitrescu i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Artei din Republica Socialistă România „pentru merite deosebite în activitatea artistică”.[3]

A organizat Liceul de Coregrafie din București, unde s-au format și continuă să se formeze, generații întregi de dansatori. În 1998, printr-un ordin al ministrului Andrei Marga, Liceul de Coregrafie din București și-a schimbat denumirea în Liceul de Coregrafie "Floria Capsali".

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.rador.ro/2015/11/04/eveniment-dedicat-lui-stere-popescu-in-cadrul-time-dance-connection-bucharest-in-action-1925-2015/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Vivia Săndulescu, Gabriel Popescu Institutul Cultural Român. Accesat la 7 iulie 2014
  3. ^ Decretul nr. 1077 din 22 noiembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România privind conferirea ordinului „Meritul Cultural” clasa I Ansamblului artistic al Uniunii Generale a Sindicatelor din România, precum și conferirea de ordine și medalii unor membri ai acestui ansamblu, publicat în Buletinul Oficial nr. 99 din 25 noiembrie 1967.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]