Flavian Fedea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Flavian Fedea
Date personale
Născut (50 de ani) Modificați la Wikidata
Carcaliu, Tulcea, România Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*]
Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din România Modificați la Wikidata

Arhiepiscopul Flavian (născut Fiodor Fedea[1], rusă Фёдор Иванович Федя[2]; 24 februarie 1971, Măcin) este un cleric Ortodox rus de rit vechi (lipovenesc), care îndeplinește în prezent demnitatea de Arhiepiscop ortodox de rit vechi al Slavei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fiodor Fedea s-a născut la 24 februarie 1971 în satul natal, Carcaliu, unde și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei sale fericite. De la bunicul său a descoperit frumusețea lecturii și a cântării bisericii, iar împreună cu bunica sa Daria, mergea în fiecare an în pelerinaj la Mănăstirea Uspenia din Slava Rusă[1].

Învățământul secundar a continuat deja în Tulcea, în 1989 el a trecut cu succes examenele de bacalaureat și pe 11 septembrie același an a fost chemat în armată[2].

Revenind la 20 septembrie 1990 din armată, el s-a grăbit să-și îndeplinească dorința îndelungată și pe 17 octombrie a aceluiași an a intrat în mănăstirea bărbătească din satul Slava Rusă. Pe 4 decembrie, la sărbătoarea tronului din mănăstirea femeilor, episcopul Leonid Samoilea de Slava Rusă l-a hirotonit în recititori. Pe 17 martie 1992 a fost tuns în monahism cu numele Flavian. Tatăl său evanghelic a devenit arhidiaconul Leontie Izot. La 8 noiembrie 1992, de sărbătoarea patronală a Bisericii Marelui Mucenic Dimitrie din Salonic, în satul Slava Cercheză, Tulcea, a fost hirotonit diacon. La 9 martie 1997 a fost hirotonit ieromonah. La 5 iunie 2000, a fost ridicat la demnitatea de arhimandrit de către arhiepiscopul Sofronie Lipalit, iar la 5 iunie, mitropolitul Leontie Izot de Fântâna Albă și arhiepiscopul Sofronie au fost hirotonit episcop. La 24 iunie 2000, la Biserica Nașterea Domnului Ioan Botezătorul din satul Manuilovka, a fost ridicat la rangul de arhiepiscop[2].


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b His Holiness Archbishop Flavian(b. 1971)
  2. ^ a b c „Архиепископ Славский Флавиан”. rpsc.ru (în rusă). .