Sari la conținut

Filistia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Filistia
Guvernare
Sistem politicfederație Modificați la Wikidata
CapitalaModificați la Wikidata
Economie
PIB (PPC) 
PIB (nominal) 
Coduri și identificatori

Filistia (în ebraică פְּלֶשֶׁת, transliterat: Pəlešeṯ; limba greacă comună (LXX): Γῆ τῶν Φυλιστιείμ, romanized: gê tôn Phulistieìm), cunoscută și sub numele de Filistin Pentapolis, a fost o confederație de orașe din Levantul de sud-vest, care includea orașele Ashdod, Ashkelon, Ekron, Gath, Gaza, și pentru un timp, Jaffa.[1] A fost populată de Peleset, sau Filisteni, despre care se crede că a fost un popor indo-european care s-a stabilit în Canaan în jurul anului 1200 î.Hr.; ei aveau asemănări deosebite cu Civilizația miceniană.[2] La expansiunea sa teritorială maximă, este posibil ca teritoriul său să se fi întins de-a lungul coastei Canaanite de la Arish în Sinai (Egiptul de astăzi) până la râul Yarkon (Tel Avivul de astăzi) și până la Ekron și Gath. Nabucodonosor al II-lea a invadat Filistia în 604 î.Hr., a ars Ashkelonul și a încorporat teritoriul în Imperiul Neo-Babilonian; Filistia și populația sa autohtonă filistenii dispar din înregistrările istorice după acel an.

  1. ^ Anson F. Rainey (februarie 2001). „Herodotus' Description of the East Mediterranean Coast”. Bulletin of the American Schools of Oriental Research. The University of Chicago Press on behalf of The American Schools of Oriental Research (321): 58–59. doi:10.2307/1357657. JSTOR 1357657. Accesat în . 
  2. ^ John Noble Wilford (). „Philistines Were Cultured After All, Say Archeologists”. The New York Times (în engleză). Accesat în . I am willing to state flatly that the Sea Peoples, including the Philistines, were Mycenaean Greeks 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]