Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj este una din principalele filarmonici din România. Tradiția activității simfonice în Cluj datează de la începutul secolului al XIX-lea, fiind întreținută succesiv de asociații precum orchestra primului teatru orășenesc, orchestră înființată în 1792, Societatea de Muzică, Cercul de Muzică etc.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Actuala filarmonică a fost fondată în data de 1 septembrie 1955 sub denumirea de Filarmonica de Stat Cluj, ca o instituție artistică dedicată exclusiv concertelor. Avea 75 de muzicieni, aleși sub supravegherea maestrului Wilhelm Demian. Antonin Ciolan a fost numit dirijorul orchestrei, primul concert având loc pe data de 4 decembrie 1956.

În perioada interbelică au avut loc mai multe evenimente simfonice, susținute de orchestra Operei Române din Cluj, a Teatrului Maghiar și de către o orchestră a comunității evreiești din oraș. În 1947 a existat prima încercare de a fonda o instituție de concerte, Filarmonica Ardealul, care a supraviețuit însă doar două sezoane.

Sub bagheta maestrului Ciolan și datorită efortului tinerilor muzicieni de la Academia de Muzică din Cluj, filarmonica a devenit curând una dintre principalele promotoare ale culturii în România. În 1966 a fost fondată și Orchestra de Cameră, sub supravegherea binecunoscutului dirijor Mircea Cristescu. În 1965, Filarmonica a organizat prima ediție a propriului său festival anual, Toamna Muzicală Clujeană. În 1972, sub conducerea lui Sigismund Toduță, a fost fondat corul filarmonicii, condus de maestrul Dorin Pop, iar apoi de Florentin Mihăescu și Cornel Groza.

Filarmonica astǎzi[modificare | modificare sursă]

Situația curentǎ a filarmonicii este dificilă. După mai mult de 50 de ani de existență, instituția nu are un sediu și o sală de concerte proprie. Casa de Cultură a Studenților, locația actuală a concertelor simfonice, nu are o acustică bună și are o ambianța neplăcută. Aceasta afectează nivelul artistic al orchestrei și a redus cu timpul din public. De aceea, conducerea filarmonicii a început o campanie pentru construirea unei săli de concerte cu ajutorul administrației locale. Noua clădire ar fi urmat să fie construită în Parcul Central din Cluj, pe locația unui monument istoric vechi de peste 150 de ani, ca o prelungire a clădirii fostului cazinou (în prezent dezafectată). Aceasta presupunea pierderea a peste 3000 de metri pătrați de spațiu verde și tăierea câtorva zeci de copaci seculari, precum și un amplu șantier. Din această cauză, mulți cetățeni și mai multe ONG-uri au protestat depunând petiții la administrația locală și cerând găsirea unui alt loc pentru amplasarea construcției[1]. Acestora li s-a alăturat și Ordinul Arhitecților din România - filiala Transilvania, care s-a oferit să ajute la găsirea unui alt spațiu de construcție. Datorită acestor reacții, primarul de atunci, Emil Boc, a declarat că este deschis sugestiilor pentru o altă locație.[2]

În toamna anului 2012 filarmonica a revenit, după zece ani de „exil”, în vechea locație.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]