Fila Brasileiro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Fila brasileiro ppk9.jpg

Fila Brasiliero ( pronunție în portugheză: /ˈfilɐ ˌbraziˈlejɾu/ ),sau Mastiff-ul Brazilian, este o clasă e câini mari muncitori apărută în Brazilia.Este cunoscut pentru capacitatea sa excelentă de urmărire, agresivitate și un temperament impetuos, care nu iertă. În loc să-și atace prada, Fila o captează și așteaptă sosirea vânătorului. Datorită acestor calități, Fila Brasileiro este folosit ca câine de pază, ca câine de vite pentru animale și ca câine de vânătoare pentru urmărirea și controlul vânatului mare. Când sclavia a fost legală în Brazilia în secolul al XVIII-lea, Fila Brasileiro a fost folosită pentru a returna sclavii fugari nevătămați stăpânilor lor.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Verbul „Filar” în portugheză înseamnă literalmente „ține, arestează, apucă”. Deci „Cão de Fila” (câine Fila) sau „Cão de filar” sugerează că este un „câine de captură”, un câine care „mușcă și nu-și slăbește prinderea”. Un nume similar se găsește și la două rase de câini portughezi: Cão de Fila de São Miguel și dispărutul Cão de Fila da Terceira.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Se crede că Fila Brasileiro coboară din câinii europeni aduși în Brazilia în perioada colonială, cu puțină sau deloc influență din partea câinilor indigeni din America de Sud din era Pre-Cabralină.

Fila Brasileiro a fost crescut și crescut în principal pe plantații mari și ferme de bovine de unde provin. În afară de vite, jaguari și alte animale, acești câini au fost învățați să alunge sclavii fugari.

Primul standard scris al rasei a fost editat în 1946. Pauliștii au fost responsabili de organizarea unui program de reproducere planificat și de deschiderea unei cărți genealogice pentru înregistrarea câinilor. Dr. Paulo Santos Cruz a început să reproducă în mod sistematic Fila Brasileiro și a contribuit în mare măsură la stabilirea standardului CAFIB și care, prin urmare, are acum dreptul de a fi numit „tatăl” Fila Brasileiro.

Despre registre, CBKC (Confederation Brazilian Kennel Club) respectă politica FCI (Federation Cynologique Internationale) și acceptă pentru înregistrare numai câinii cu pedigree FCI, orientându-i pe crescători să aibă control al displaziei șoldului, pe lângă alte probleme de sănătate. Fila Brasileiro este descris ca un mastin brazilian. În SUA, OFA (Fundația ortopedică pentru animale) face un registru statistic al tuturor filelor care au fost radiografiate pentru a diagnostica displazia șoldului.

Aparențe[modificare | modificare sursă]

Câini care vânează un jaguar în Brazilia, de Maximilian zu Wied-Neuwied.

În Brazilia, rasa are două standarde principale impuse de două cluburi distincte, CBKC (Confederația braziliană de cinofilie) afiliată FCI și CAFIB (Clubul de îmbunătățire al Fila Brasileiro). În consecință, stocul fiecărui club are diferențe morfologice vizibile. Standardul CAFIB a fost construit pe baza fenotipului antic al rasei. Dar actualul standard CBKC / FCI este cel mai cunoscut la nivel internațional.

Fila Brasileiro este o rasă de mastin cu oase mari și piele lăsată. Standardul de rasă FCI necesită ca masculii să aibă între 65 și 75 cm înălțime la greabăn și să cântărească între 50 și 82 kilograme (110 până la 181 lb). Femelele sunt puțin mai mici și se așteaptă să aibă o înălțime de 60 până la 70 cm (27,5 inci până la 27,5 inci) la greabăn și cântăresc cel puțin 41 kg (90 lbs). Au o construcție dreptunghiulară și, deși sunt masive, agilitatea lor naturală este evidentă. Capul este mare și greu, cu botul adânc. Urechile sunt mari, groase, conice și fie căzute, fie rabatate, expunând interiorul, în funcție de starea de spirit a câinelui. Gâtul și spatele sunt bine musculate, iar pieptul este lat și profund. Spre deosebire de marea majoritate a caninilor, crupul este mai înalt decât greabanul. Picioarele sunt puternic dezosate. Pielea este foarte distinctivă a rasei, deoarece este groasă și slabă pe tot corpul, în principal în regiunea din jurul gâtului. Pielea groasă formează pălării pronunțate. La mulți indivizi, pălăria se îndreaptă spre piept și abdomen. Unii câini prezintă o pliere în partea laterală a capului și, de asemenea, la greaban care coboară spre umeri. Învelișul este scurt și dens, iar textura este în mod normal netedă și moale. Culorile lor variază de la solid, brindle, gri-șoarece, patch-uri, dappled, sau negru și cafeniu. Nu sunt aproape niciodată albi. Culorile tipice sunt albastru, negru și tigrat. Frunzele de o culoare de bază pot avea dungi fie mai mici, fie cu o intensitate foarte puternică. Uneori este prezentă o mască neagră.

un Fila Brasileiro adult

Deși este de dimensiuni mari, Fila nu pare static. Mai degrabă este armonios, asemănător unei pisici și, mai presus de toate, puternic. Fila pare sigură de sine și calmă, dar nu lipsește niciodată în exprimare. Când este la atenție, privirea Fila Brasileiro este fermă, alertă și neclintită. O altă caracteristică tipică a rasei este mersul său, care este similar cu cel al unei cămile, mișcând două picioare dintr-o parte la un moment dat. Mersul îi conferă o mișcare laterală tipică de rostogolire pe gât și pe posterior, care se accentuează atunci când coada câinelui este ridicată. Capul este de obicei mai jos decât linia din spate. Trăsătura și mersul caracteristice i-au adus un mare succes în expozițiile de câini.

Blana Fila Brasileiro este netedă și scurtă. Sunt permise culorile negru, roșu (roșu, cais sau întunecat) și galben (roșu, negru sau maro), cu excepția gri-șoarecelui, negru și cafeniu, albastru, pete și alb solid. Marcajele albe, care nu depășesc 1/4 din suprafața stratului, sunt permise pe picioare, piept și vârful cozii în standardul FCI. Standardul CAFIB nu acceptă haine negre, șoareci-gri, negre și cafenii, albastre sau dappled, deoarece le consideră ca un semn de încrucișare; pe de altă parte, acceptă câini cu semne albe mari pe orice parte a corpului.

Standarde[modificare | modificare sursă]

În Brazilia, Fila Brasileiro poate fi crescut în cadrul a trei standarde diferite propuse de trei cluburi separate. Standardul impus de CBKC (un club afiliat la FCI) este cel mai popular din lume, dar este de departe cel mai îndepărtat de aspectul câinilor bătrâni de acum patru decenii.

Celelalte două standarde sunt de la CAFIB (Fila Brasileiro's Enhancement Club) și, respectiv, AMFIBRA (Asociația Mondială a Crescătorilor de Câini din Fila Brasileiro). Ambele se bazează pe primul standard de rasă elaborat de Paulo Santos Cruz, omul care este considerat „tatăl rasei”. Cu toate acestea, standardul CAFIB este cel mai popular dintre cele două. Dar ambele cluburi (CAFIB și AMFIBRA) se prezintă cu scopul de a păstra Fila pură cu aspectul cel mai apropiat al câinilor bătrâni.

Această mare diferență între cele trei standarde se datorează în principal unei acuzații de scandal de încrucișare la câinii înregistrați de CBKC în anii 70, 80 și 90 și, în consecință, numeroasele modificări aduse standardului CBKC care ar putea include câini cu caracteristici de rase străine, cum ar fi Mastifful englez, Great Dane și Mastiff napolitan.

Paulo Santos Cruz însuși, care a participat chiar la formarea CAFIB din aceleași motive și chiar a prezidat clubul, a publicat un articol în 1979 în care explica cum să diferențiem un Fila pur de unul mixt.

Statut juridic[modificare | modificare sursă]

Fila Brasileiro

În Fiji, Regatul Unit, Norvegia, Malta și Cipru este ilegal să dețineți oricare dintre acești câini fără o exceptare specifică de la o instanță. În Australia, în statele Queensland, New South Wales, Victoria, Australia de Sud și Australia de Vest, Fila este o rasă restricționată sau interzisă. Importurile sunt, de asemenea, interzise. Aceștia sunt clasificați automat ca câine periculos în Noua Zeelandă și Trinidad și Tobago, ceea ce înseamnă că nu pot fi importați, iar masculii trebuie sterilizați.