Fișier:Emil Pocola (born 1 May 1879).jpg

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(678 × 782 pixeli, mărime fișier: 220 KB, tip MIME: image/jpeg)

Acest fișier se află la Wikimedia Commons. Consultați pagina sa descriptivă acolo.

Descriere fișier

Descriere
English: Emil Pocola was born on May 1, 1879 in Almaș, Bihor to the priest Demetriu Mocan Pocola. He served as teacher in Bocşa (1 September 1900-1924) and then as inspector of the public education in Sălaj
Română: Emil Pocola s-a născut pe 1 Mai 1879, in Almaș, Bihor, ca fiu al preotului Demetriu Mocan Pocola, de obârșie din Munții Apuseni. Anii copilăriei i-a petrecut în Bocșa. Școala primară o face în Bocșa, iar gimnaziul inferior îl termină în Zalău. De aici, să se pregătească pentru cariera de învățător, trece la preparandia din Gherla, pe vremea păstoriei Episcopului Ioan Szabo de la Eparhia de Cluj-Gherla. In 1 Septemvrie 1898, a primit chemarea preotului T. Lengyel din Stremț, oferindu-i postul de cantordocinte la școala conf. gr. cat. din Săliște. Ca învățător, Emil Pocola a fost alături de Ioan Chira și Gheorghe Șimonca, cei mai devotați apostoli ai școalei românești, pe cari i-a avut tractul protopopesc Băsești pe atunci. Doi ani la aceasta școală, ia fost hărăzit norocul să se introducă în casa, în biblioteca lui Gheorghe Pop de Băsești. După eșire la penzie a înv. G. Andrei dela școala conf. din Bocșa, înv. Emil Pocola, candidatul poporului la postul de înv. din aceea comună a fost chemat și confirmat în acest post cu ziua de 1 Sept. 1900. A stat nentrerupt in acest post de invatator in Bocșa timp de 24 ani.

Sub presentia invatatorului Daniil Graur din Giurtelecu Șimleului, impreuna cu Ioan P. Lazăr si Simion Oros este fondator al saptamanalului Gazeta Învățătorilor in 1912. A fost membru, apoi vicepreședintele al Reuniunea Învățătorilor Români Sălăjeni, iar dupa razboi a fost președinte al Asociația Învățătorilor din Județul Sălaj, pe care a organizat'o în anul 1919.

Prezidenția Consiliul Dirigent, cu scripta No. 4274 Sibiu, la 10 Oct. 1919, îi exprimă învățătorului Emil Pocola recunoștința sa pentru munca sa culturală națională, iar Min. Instr. din București cu ordinul No. i4.911—1924 îl numește ca organ de control în învățământul primar din Județul Sălaj. Incepand cu 1 Ianuarie 1930, Emil Pocola a fost scos la pensie.
Dată anii 1920
date QS:P,+1920-00-00T00:00:00Z/8
Sursă Emil Pocola, de Simion Oros in "Scoala Noastra", Zalău 1-15 Noiembrie 1930, Nr. 16-17, Anul VII, p. 519.
Autor Scoala Noastra (Newspaper)

Licențiere

w:ro:Creative Commons
atribuind partajând în condiții identice
Sunteți liber:
  • să partajați cu alții – aveți dreptul de a copia, distribui și transmite opera
  • să adaptați – aveți dreptul de a adapta opera
În următoarele condiții:
  • atribuind – Trebuie să atribuiți opera corespunzător, introducând o legătură către licență și indicând dacă ați făcut schimbări. Puteți face asta prin orice metodă rezonabilă, dar nu într-un fel care ar sugera faptul că persoana ce a licențiat conținutul v-ar susține sau ar aproba folosirea de către dumneavoastră a operei sale.
  • partajând în condiții identice – Dacă modificați, transformați sau creați pe baza acestei opere, trebuie să distribuiți opera rezultată doar sub aceeași licență sau sub o licență similară acesteia.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

subiectul reprezentat

image/jpeg

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală28 septembrie 2011 06:28Miniatură pentru versiunea din 28 septembrie 2011 06:28678x782 (220 KB)Susanup

Următoarele pagini conțin această imagine:

Utilizarea globală a fișierului

Următoarele alte proiecte wiki folosesc acest fișier:

Informații