Fișier:“Judecata de apoi” (Etnografie) 3834 14.10.2016 Tezaur 6DC2377425E24986976967D1087014F0.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(1.347 × 1.525 pixeli, mărime fișier: 584 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Piesă alcătuită din icoana propriu-zisă, ramă și dos la ramă alcătuit din trei scânduri dispuse orizontal.Icoana reprezintă scena iconografică a “Judecății de apoi”, bazată pe credința în a doua venire a lui Iisus. Popularea icoanei cu o mulțime de personaje a fost posibilă prin folosirea perspectivei verticale. Personajele sunt rânduite pe trei registre suprapuse: registrul superior corespunde raiului, cel mijlociu, pământului iar cel inferior, iadului și descrierii chinurilor condamnaților.Icoana este împărțită în mai multe niveluri: în registrul superior, dominat de Ierusalim (Cetatea lui David). Deasupra acesteia apar îngeri cu trompete, carafe și făclii încadrați de soare și lună. La poarta raiului dreptcredincioșii sunt întâmpinați de Iisus, Ioan Botezătorul și Fecioara Maria. Registrul central, lat, cuprinde o întreagă narațiune: în stânga, pe Tronul Hetimasiei (așezat sub un copac) stă Dumnezeu Tatăl. Iisus apare în triplă ipostază – copil, purtând crucea și răstignit. Deasupra lor veghează triunghiul cu ochiul lui Dumnezeu în mijloc. În restul registrului central sunt desenate scene cu: cântărirea faptelor, drumurile dreptcredincioșilor și păcătoșilor. Ingeri și sfinți îi conduc spre rai pe cei buni, iar draci cu furci și monstrul Leviathan îi conduc spre “gura Iadului” pe păcătoși. În partea inferioară sunt plasate nouă casetecu flăcări care descrie chinurile celor condamnați: spânzurați în diferite moduri (de găt, cu capul în jos, în genunchi), înțepați cu furca. Interesantă este diferențierea celor două grupuri prin îmbrăcăminte și obiectele purtate: credincioșii sunt îmbrăcați cuviincios, cu făclii și cruci, păcătoșii în haine orășenești sau dezbrăcați cu instrumente muzicale, umbrele. Un chenar îngust, dublu conturat, separă scena de chenarul realizat de linii în zig-zag (dublu conturate) ce formează triunghiuri (alternate cromatic, pe segmente) dispuse pe un fond tricolor, alternat. Caracterul grafic al icoanelor lui Matei se manifestă si in completarea spatiilor goale cu elemente florale: flori în formă de stele. Desenului lui Matei ii lipseste verva si siguranta intalnite la Savu Moga. Linia e usor tremurata, cu intreruperi, neobtinuta dintr-o singura trasatura. Personajele desenate din imaginatie sunt lipsite de gratie, capetele se inscriu intr-un patrat, iar trupurile intr-un dreptunghi.

               Culoarea este folosita pentru alternarea suprafetelor, pentru a detasa personajele si decorul de fond, de obicei intr-un alb incalzit pe alocurea cu un roz in degradeu. Culoarea nu se valoreza, se așterne în tonuri plate, mai ales pe chipuri. 

Cromatica: alb, roz, roșu, bleu, ocru, verde, beige

Sursa

“Judecata de apoi”

Data

1893

Autor

Matei Purcariu zis Țimforea
Fișă: Georgeta Gavra

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală3 octombrie 2021 10:30Miniatură pentru versiunea din 3 octombrie 2021 10:301.347x1.525 (584 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă