Festivalul Astra Film

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Astra Film Fest este un festival internațional de film documentar și antropologie vizuală anual, organizat de fundația Astra Film din Sibiu, România.

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Debutând în anul 1993, Astra Film Fest s-a bucurat de o explozie de entuziasm, atât din partea participanților cât și a publicului, astăzi fiind recunoscut ca unul dintre cele mai prestigioase și mai interesante festivaluri de film din Europa. Festivalul beneficiază de o audiență numeroasă reprezentată prin vârste și pregătiri profesionale variate. Spectatori din toată Europa și nu numai, dar mai ales tineri studenți la facultăți de antropologie, sociologie și etnologie iau cu asalt fiecare ediție a festivalului.

Astra Film Festival aduce în prim plan problematici contemporane de pretutindeni prezentate din perspectiva sensibilității antropologice, urmărind să creeze o pistă de comunicare și de înțelegere interculturală. Filmul documentar iese din sfera comercialului oferind spectatorilor portrete intime și detailate ale condiției umane. Festivalul are un caracter viu și inedit atât prin înlăturarea barierelor dintre culturi, cât și prin acelea dintre profesioniști și public. Spectatorii au șansa de a-și expune ideile, de a-și clarifica nelămuririle prin discuții cu regizorii și protagoniștii, oferind publicului o apropiere mai mare de realitățile umane.

Pe lângă fluxul de filme și prezentări, festivalul găzduiește spectacole de muzică și dans din diferite zone etnografice, expoziții de fotografie și nu în ultimul rând workshopuri susținute de profesioniști pentru cei interesați să aprofudeze procesul de creație al filmului documentar.

Ediția Astra Film Fest 2009 înseamnă totodată jubileul festivalului, are loc între 26 octombrie și 1 noiembrie. Printre invitații săi se numără profesioniști ai filmului documentar din întreaga lume: David MacDougall, Leondard Retel Helmrich, Michael Yorke, Maarten Roos și Alison Kahn, dar și cunoscuți regizori de film din România, Corneliu Porumboiu și Cristi Puiu.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Astra Film Festival a luat naștere în 1993, ca o primă încercare de promovare a filmului documentar în Romania, la inițiativa domnului Dumitru Budrala, doctor în antropologie vizuală, totodată fondator al Fundației Astra Film în 1991, precum și regizor, fotograf și director al Studioului Astra Film.

Prima ediție a festivalului a fost un eveniment cu proiecții de filme exclusiv românești.

Începând cu anul 1994, festivalul a devenit internațional și s-a instaurat ca un eveniment bienal. Cu toate că și a doua ediție a fost destul de limitată ca participare internațională, a fost o punte de legătură în stabilirea contactelor dintre centre importante producătoare de film documentar din vestul Europei și producatori ai aceluiași gen din Europa de Est.

În anul 1996, festivalul s-a concentrat în jurul dialogului dintre Est și Vest. Tot atunci au fost organizate pentru prima oară în cadrul unui festival din România, sesiuni de discuții cu publicul în urma vizionării filmelor.

Începând cu ediția din 1998, festivalul a încadrat filmele românești într-o secțiune specială. Structura festivalului s-a dezvoltat introducând evenimente adiționale, cum ar fi portretul de regizor de film documentar, respectiv antropologic , cu protagoniști ca : Mircea Saucan (1998), David MacDougall (2000), John Marshal (2004), Robert Gardner și Kim Longinotto (2006), Bob Connolly și Michael Yorke (2008), precum și teme sau secțiuni speciale, workshopuri etc..

În anul 2002, festivalul primește în cadrul Galei Societății Civile premiul de excelență pentru cel mai bun proiect cultural din România, iar în 2007 în cadrul aceleiași gale primește Marele Premiu la secțiunea "Artă și Cultură" pentru cel mai bun proiect cultural din România.

În anul 2008, o ediție specială Astra Film Festival a fost găzduită de Polonia, între 15 și 19 octombrie la Castelul regal Zamek din Poznań. Ediția 2009 va avea loc între 26 octombrie și 1 noiembrie la Sibiu.

Secțiuni și premii[modificare | modificare sursă]

Festivalul Astra Film cuprinde o gamă variată de secțiuni în concurs: secțiunea Internațional, secțiunea pentru film european, secțiunea pentru film românesc și secțiunea debut, precum și secțiuni tematice, portretele unor producători de film de prestigiu, concerte live, dezbateri, workshopuri și programe de training pentru tinerii producători de film, precum și o secțiune necompetitivă internațională intitulată Panorama. Anul 2009 aduce pentru prima dată în festival o secțiune specială de film dedicată copiilor, intitulată Diminețile lumii.

Premiile se acordă pentru fiecare secțiune în parte, având o valoare totală de 25.000 de euro. Pe lângă acestea, mai sunt acordate și alte premii speciale de către susținătorii și sponsorii ediției în curs.

De-a lungul anilor, filme prezentate în cadrul festivalului au câștigat numeroase premii precum Luxembourg Award, oferit de Ministerul Culturii Premiul Duna TV, Premiul TVR, Premiul Consiliului Național al Cinematografiei, Premiul Sibiu 2007 Capitală Culturală Europeană.

Fundația Astra Film[modificare | modificare sursă]

Fundația Astra Film e un centru pentru film documentar și antropologie vizuală localizată în România, inițiatoare a Festivalului internațional de film documentar și antropologie vizuală , numit Astra Film Festival. Fundația Astra Film produce filme documentare proprii, promovează filmul documentar românesc, organizează ședințe de training și seminarii de cercetare, publică articole și lucrări de specialitate și gestionează o impresionantă arhivă de filme deschisă cercetării și publicului larg. Misiunea fundației este de a furniza o bază de resurse și suport pentru producătorii de film, pentru studenți și experți în antropologie și științe sociale și pentru oricine interesat de a folosi tehnici vizuale în scopul de a înțelege, descrie, analizează și interpretează societatea și cultura.

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Aniversări