Festivalul Astra Film

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Festivalul Astra Film
Sala Thalia, Astra Film Festival 2019, Sibiu.png
Sala Thalia, octombrie 2019
LocSibiu, România România  Modificați la Wikidata
CategorieFilm Documentar
Data fondării1993
Data desfășurăriiAnual
Adresă webhttp://www.astrafilm.ro  Modificați la Wikidata

Festivalul Astra Film este un festival internațional de film documentar care are loc în fiecare an în Sibiu, România. Festivalul a fost fondat în 1993 de Dumitru Budrala și este primul festival internațional de film documentar din România. Astra Film are o competiție internațională structurată în patru categorii: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est, Romania Open și DocSchool. Pe lângă filmele din competiție, festivalul prezintă selecții curatoriale și programe tematice, portrete de cineaști și retrospective.

În 2009, festivalul a inaugurat secțiunea paralelă de educație prin film documentar Astra Film Junior[1], destinată elevilor din toate formele și nivelurile de învățământ preuniversitar.

Începând din 2016, Astra Film organizează DocumentaryTank@AFF[2], un program dedicat profesioniștilor din industria internațională a filmului documentar, prin care festivalul își asumă un rol proactiv în susținerea dezvoltării de proiecte și a întâlnirilor productive între realizatori de documentar consacrați sau la început de drum, producători, distribuitori, reprezentanți de festivaluri de film și alți experți.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Festivalul Astra Film a fost inițiat în 1993, din dorința de a redefini percepția publicului din România asupra genului cinematografic documentar cu numeroasele sale ramificații. Directorul-fondator al festivalului este Dumitru Budrala, regizor de film documentar și doctor în antropologie vizuală. În primii ani, programul Festivalului Astra Film s-a concentrat pe producții internaționale de antropologie vizuală, disciplină complet nouă în România în perioada respectivă. În egală măsură, festivalul a pus bazele unui spațiu fertil pentru cineaștii documentariști din România, oferindu-le șansa de a cunoaște filme și autori din toată lumea.

Festivalul a continuat să se dezvolte în prima decadă a secolului XXI, lărgind aria de programare către tipuri tot mai diverse de documentar. Totodată, structura festivalului a devenit din ce în ce mai complexă, prin extinderea categoriilor competiționale și introducerea programelor-portret, a unor secțiuni tematice și a programelor adiționale de tipul expozițiilor foto și multimedia, instalațiilor video și concertelor.

În 2008, Festivalul Astra Film a avut ediții itinerante internaționale, în Poznań, Polonia, la invitația Universității din Poznań, și la Novosibirsk, Federația Rusă, la invitația Festivalului internațional de film Meetings in Siberia[3].

În 2009, Festivalul Astra Film a inițiat programul Astra Film Junior,  program de educație prin film documentar destinat elevilor din toate ciclurile de învățământ preuniversitar din județul Sibiu.

În ultimii ani, Festivalul Astra Film și-a consolidat poziția în peisajul european al festivalurilor de film documentar, având un profil distinct, orientat către plasarea în context internațional a autorilor și producțiilor din regiunea central- și est-europeană.

.

Program[modificare | modificare sursă]

Competiție[modificare | modificare sursă]

Toate categoriile competiționale sunt internaționale.

Voci emergente ale documentarului  - documentare de lungmetraj semnate de autori aflați la primul, al doilea sau cel mult al treilea film.

Europa centrală & de est- documentare de lungmetraj care abordează problematici specifice zonei blocului ex-comunist.

Romania Open- documentare produse sau co-produse în România și producții / co-producții internaționale care abordează problematici specifice României, indiferent de durata acestora.

DocSchool - documentare produse sau co-produse de universități/institute de film sau în cadrul unor programe post-universitare de specializare în cinema, indiferent de durata acestora.

Portret[modificare | modificare sursă]

Mircea Săucan (stânga) la Festivalul Astra Film ediția 1998, împreună cu Dumitru Budrala, directorul-fondator al festivalului

Secțiunea "Portret"celebrează personalități ale cinematografiei documentare mondiale. Secțiunea a fost inaugurată în 1998, cu un program dedicat regizorului Mircea Săucan. Programul l-a readus pe Săucan în atenția publicului din România, după ani de cenzură comunistă și exil autoimpus în Israel. Secțiunea "Portret" a găzduit de-a lungul anilor programe speciale dedicate unor cineaști precum David MacDougall (2000), John Marshall (2004), Robert Gardner (2006), Bob Conolly (2007), Michael Yorke (2007), Leonard Helmrich (2009), Sergei Loznitsa (2014), Fred Wiseman (2016).

Colecționarul de filme[modificare | modificare sursă]

În 2017, Festivalul Astra Film a inaugurat programul special "Colecționarul de filme", care invită personalități ale cinematografiei la o discuție deschisă despre filmele pe care le păstează în memoria cinefilă. Primul invitat a fost cineastul Cristi Puiu (2017). Au urmat regizorii Alexandru Solomon (2018) și Andrei Ujică (2019).

O viață în documentar[modificare | modificare sursă]

În 2019, Festivalul Astra Film a inaugurat programul special "O viață în documentar. Legende", în colaborare cu regizorul Liviu Tipuriță, nominalizat la Premiile BAFTA. Programul, care celebrează arta arta documentarului prin explorarea operei și filosofiei unor realizatori de film care au avut o contribuție majoră și distinctivă în dezvoltarea genului, i-a avut ca invitați pe regizorul și producătorul britanic Peter Dale[4] (2019) și editorul britanic Andrew C. Evans (2020)[5].

Dom Astra Film Festival 2018, Piața Mare, Sibiu

Viitorul e azi[modificare | modificare sursă]

În 2016, Festivalul Astra Film a inaugurat programul "Viitorul e azi", dedicat documentarelor realizate cu ajutorul tehnologiilor imersive. Programul prezintă documentare la 360 grade și realitate virtuală și proiecții în dom digital.

Notabilități[modificare | modificare sursă]

Festivalul Astra Film organizează întâlniri, conferințe și sesiuni de masterclass cu invitați de prestigiu. Printre personalitățile prezente la festival se numără regizorii Thomas Ciulei[6], Iosif Demian, David MacDougall[7], Mircea Săucan, John Marshall, Pawel Pawlikowski, Adina Pintilie, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Alexandru Solomon, fondatoarea IDFA (Festivalul internațional de film documentar de la Amsterdam) Ally Derks[8], producătorul francez Thierry Garrel[9], criticul și teoreticianul american Bill Nichols, antropologul și producătorul britanic Michael Stewart[10], scriitorul american Robert Kaplan, antropologul român Vintilă Mihăilescu.

Festivalul Astra Film a acordat Premiul de excelență pentru contribuții excepționale aduse cinematografiei documentare regizorului român Cristi Puiu (Premiul de excelență 2016[11]), regizorului român Iosif Demian (Premiul de excelență 2017[12]) și producătorului britanic, fondator al Open City Documentary Festival[13], Michael Stewart (Premiul de excelență 2018[14]).

Recunoașteri și distincții[modificare | modificare sursă]

Festivalul Astra Film a cîștigat Premiul Galei Societiății Civile în 2002 și 2007[15]. Astra Film Junior a câștigat Premiul Galei Societății Civile în 2012[16].

Festivalul International de Film de la Sibiu — Astra Film Festival a primit Marele Premiu la secțiunea „Proiecte culturale și festivaluri” în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Galei Premiilor Radio Romania Cultural 2014.

Ediția din 2015 s-a desfășurat sub egida  EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, o distincție acordată celor mai remarcabile festivaluri europene de către un juriu internațional format din experți în domeniu.

Din 2015 Festivalul Astra Film se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Astra Film - Junior”. Astra Film. Accesat în . 
 2. ^ „Despre DokTank”. Astra Film. Accesat în . 
 3. ^ „Meetings in Siberia | International Festival of Documentary Films”. docfest.ru. Accesat în . 
 4. ^ „Astra Film: Life in Documentaries (new series)” (în engleză). Astra Film. . Accesat în . 
 5. ^ „A LIFE IN THE CUTTING ROOM” (în engleză). Astra Film. . Accesat în . 
 6. ^ „Masterclass: THOMAS CIULEI”. old.astrafilm.ro. Accesat în . 
 7. ^ „David MacDougall”, Wikipedia (în engleză), , accesat în  
 8. ^ „Ally Derks in conversation with the AFF audience” (în engleză). Astra Film. . Accesat în . 
 9. ^ s.r.o, Appio Digital. „Thierry Garrel | DOKweb” (în engleză). dokweb.net. Accesat în . 
 10. ^ s.r.o, Appio Digital. „Michael Stewart | DOKweb” (în engleză). dokweb.net. Accesat în . 
 11. ^ „Premii”. old.astrafilm.ro. Accesat în . 
 12. ^ „Premii”. old.astrafilm.ro. Accesat în . 
 13. ^ „About us” (în engleză). Open City Documentary Festival. Accesat în . 
 14. ^ „2018 Astra Film Festival Awards” (în engleză). AstraFilm. . Accesat în . 
 15. ^ „Gala Societatii Civile - EDITIA a XIX-a - Gala Societatii Civile” (în engleză). www.galasocietatiicivile.ro. Accesat în . 
 16. ^ „Astra Film Junior, premiat la Gala Societăţii Civile”. cultura.sibiu.ro. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]