Farul Cape Palliser

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Farul Cape Palliser
Clădire
Tipfar
OrașCape Palliser
Insula de Nord
ȚarăNoua Zeelandă Noua Zeelandă
Coordonate41°36′43″S 175°17′24″E / 41.6119°S 175.29°E ({{PAGENAME}})
Construcție
Începută1897
Inauguratăiunie 1935
Înălțime18 m

Farul Cape Palliser este un far din Cape Palliser, din regiunea Wellington din Insula de Nord a Noii Zeelande.[1][2] Este deținut și operat de Marina Noii Zeelande.

Farul a fost construit în 1897 și a fost alimentată inițial pe bază de ulei. În 1954 lampa cu ulei a fost înlocuită cu una electrică alimentată de un generator local pe bază de motorină. Ulterior, aceasta a fost înlocuită cu o conexiune la rețeaua electrică din 1967, deși un generator diesel este menținut pentru alimentarea de urgență. Farul a fost complet automatizat în 1986 și este administrat acum dintr-o cameră de control din Wellington.

La baza farului se ajunge urcând 258 de trepte, pe o stâncă înaltă de 58 de metri. Această scară - construită în 1912 - a înlocuit o cărare murdară periculoasă.[1]

Farul Cape Palliser este unul dintre cele trei faruri din Noua Zeelandă vopsit în dungi; celelalte două sunt Farul Dog Island și Farul Cape Campbell, ambele având dungi albe și negre.[3][4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Cape Palliser Arhivat în , la Wayback Machine., Maritime New Zealand
  2. ^ Rowlett, Russ. „Lighthouses of New Zealand: North Island”. The Lighthouse Directory. University of North Carolina at Chapel Hill. Accesat în . 
  3. ^ „Dog Island Lighthouse”. Maritime New Zealand. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Cape Campbell Lighthouse”. Maritime New Zealand. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]