Sari la conținut

Fantastic (revistă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fantastic (revistă)
RedactorHoward Browne[*][[Howard Browne (scriitor american)|​]]  Modificați la Wikidata
Publicată deZiff Davis[*][[Ziff Davis (American publisher and Internet company)|​]]  Modificați la Wikidata
Primul număr  Modificați la Wikidata
Numărul final  Modificați la Wikidata
Limbălimba engleză  Modificați la Wikidata
ISSN0014-7508
Primul număr din vara anului 1952

Fantastic a fost o revistă americană de fantasy și science fiction care a fost lansată în 1952 de Ziff Davis. Ultimul număr a apărut în 1980. A fost fondată ca însoțitor de literatură de fantezie a revistei Amazing Stories. Vânzările timpurii au fost bune, iar compania a decis repede să înceteze publicarea celeilalte reviste de ficțiune fantastică, Fantastic Adventures. În câțiva ani, vânzările au scăzut, iar Howard Browne, editorul, a fost forțat să pună accentul pe science fiction mai degrabă decât pe fantasy. În consecință, Browne și-a pierdut interesul pentru revistă și, în general, revista a difuzat ficțiuni de slabă calitate la mijlocul anilor 1950, sub conducerea lui Browne și a succesorului său, Paul W. Fairman.

La sfârșitul anilor 1950, Cele Goldsmith Lalli a preluat funcția de redactor atât pentru Fantastic , cât și pentru Amazing Stories și a revigorat rapid revistele, aducând mulți scriitori noi și făcându-le, în cuvintele unui istoric de ficțiune, „cele mai arătoase și cele mai strălucitoare reviste din domeniu." Goldsmith a contribuit la dezvoltarea carierei timpurii a unor scriitori precum Roger Zelazny și Ursula K. Le Guin, dar nu a reușit să crească tirajul, iar în 1965 revistele au fost vândute lui Sol Cohen, care l-a angajat pe Joseph Wrzos ca editor și a trecut la o politica de republicări. Acest lucru a adus succes financiar, dar l-a adus pe Cohen în conflict cu nou-formații scriitori de ficțiune din America. După o perioadă turbulentă la sfârșitul anilor 1960, Ted White a devenit editor și reeditările au fost eliminate treptat.

White a muncit din greu pentru ca revista să aibă succes, introducând lucrări de artă de la artiști care și-au făcut un renume în benzi desenate și colaborând cu noi autori precum Gordon Eklund. Bugetul său pentru ficțiune era redus, dar ocazional găsea povești bune ale unor scriitori cunoscuți, care fuseseră respinși pe alte piețe. Tirajul a continuat să scadă, însă, în 1978, Cohen și-a vândut jumătatea din afaceri partenerului său, Arthur Bernhard. White a demisionat la scurt timp după aceea și a fost înlocuit de Elinor Mavor, dar în doi ani Bernhard a decis să închidă Fantastic, combinând-o cu Amazing Stories, care s-a bucurat întotdeauna de un tiraj puțin mai mare.

Cuprins[modificare | modificare sursă]

Primul număr a conținut povestirile:

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

 • Ashley, Mike (). The Time Machines: The Story of the Science-Fiction Pulp Magazines from the beginning to 1950. Liverpool: Liverpool University Press. ISBN 0-85323-865-0. 
 • Ashley, Mike (). Transformations: The Story of the Science Fiction Magazines from 1950 to 1970Necesită înregistrare gratuită. Liverpool: Liverpool University Press. ISBN 0-85323-779-4. 
 • Ashley, Mike (). Gateways to Forever: The Story of the Science-Fiction Magazines from 1970 to 1980Necesită înregistrare gratuită. Liverpool: Liverpool University Press. ISBN 978-1-84631-003-4. 
 • Atheling Jr., William (). The Issue at Hand. Chicago: Advent, Inc. 
 • Clute, John; Grant, John (). The Encyclopedia of FantasyNecesită înregistrare gratuită. New York: St. Martin's Press, Inc. ISBN 0-312-15897-1. 
 • Clute, John; Peter Nicholls (). The Encyclopedia of Science Fiction. New York: St. Martin's Press. ISBN 0-312-09618-6. 
 • de Camp, L. Sprague (). Science-Fiction Handbook: The Writing of Imaginative Fiction. New York: Hermitage House. 
 • del Rey, Lester (). The World of Science Fiction: 1926–1976: The History of a Subculture. New York: Ballantine Books. ISBN 0-345-25452-X. 
 • Kyle, David (). The Pictorial History of Science Fiction. London: Hamlyn. ISBN 0-600-38193-5. 
 • Pohl, Frederik (). The Way the Future Was. London: Gollancz. ISBN 0-575-02672-3. 
 • Tuck, Donald H. (). The Encyclopedia of Science Fiction and Fantasy: Volume 3. Chicago: Advent. ISBN 0-911682-26-0. 
 • Tymn, Marshall B.; Mike Ashley (). Science Fiction, Fantasy and Weird Fiction Magazines. West: Greenwood Press. ISBN 0-313-21221-X. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]