Fantascienza. Povestiri italiene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Fantascienza)
Fantascienza
Informații generale
AutorEditori:
Gianfranco de Turris
și Ion Hobana
Ediția originală
EditurăEditura Albatros
IlustratorCiucă Simona
Țara primei aparițiiRomânia
Data primei apariții1973
Număr de pagini288
OCLC895289887

Fantascienza. Povestiri italiene este o culegere de povestiri științifico-fantastice din 1973 editată de Gianfranco de Turris și Ion Hobana. A apărut la Editura Albatros în Colecția Fantastic Club.

Context[modificare | modificare sursă]

Hobana a avut ideea realizării acestei antologii în timpul Convenției mondiale a științifico-fantasticului (a 38-a ediție) de la Heidelberg (20–24 august 1970). Acesta s-a întâlnit cu de Turris care i-a vorbit despre „fantascienza” - științifico-fantasticul italian. Ulterior de Turris i-a trimis lui Hobana mai multe cărți și periodice italiene. Conținutul antologiei a fost stabilit în 1971 de cei doi la al 9-lea Festival Internațional al Filmului Științifico-Fantastic de la Triest.

Cuprins[modificare | modificare sursă]

Analiză[modificare | modificare sursă]

Povestiri cu înclinații spre analize filozofice: Adevărul despre pilotul stelar, La pescuit pe lacul Qumran. Povestiri cu ingenioase speculații pseudoștiințifice: Stratagemă temporală, Hoțul transcendent. Sunt prezentate viziune grotești sau satirice amare ale viitorului în Burocratiland sau 37°. Întoarcerea zorilor este o narațiune cu final pozitiv. Valurile mării și Noaptea înfrângerii sunt povestiri realizate într-un stil clasic, în timp ce în Deșertul roșu se încearcă abordarea unui stil modern.

Stratagemă temporală este o tentativă inteligentă de a dezlega problemele călătoriei în timp și ale paradoxurilor celei de-a patra dimensiuni. Un paradis pentru Tursio dezvoltă în mod original problema inteligenței delfinilor.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]