Fabuloasa aventură a lui Marco Polo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fabuloasa aventură a lui Marco Polo
Rating
Titlu originalLa Fabuleuse Aventure de Marco Polo
Genfilm de aventuri[1]  Modificați la Wikidata
RegizorDenys de La Patellière[1]
Raoul Lévy[*][1]
Noël Howard[*][[Noël Howard (American film director (1920-1987))|​]]  Modificați la Wikidata
ScenaristJean-Paul Rappeneau
Jean Anouilh
Raoul Lévy[*]
Jacques Rémy[*][[Jacques Rémy (French film director, screenwriter and dialogue writer)|​]]  Modificați la Wikidata
StudioAvala Film  Modificați la Wikidata
DistribuitorTitanus  Modificați la Wikidata
Director de imagineArmand Thirard[*][[Armand Thirard (French cinematographer)|​]]
Claude Renoir[*][[Claude Renoir (French cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaGeorges Garvarentz[*][[Georges Garvarentz (Armenian-French composer, noted for his music for films and Charles Aznavour's songs)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieHorst Buchholz[*][[Horst Buchholz (actor german)|​]] (Marco Polo, Marco Polo)
Massimo Girotti (Niccolò Polo[*][[Niccolò Polo (explorator italian)|​]], Niccolò)
Anthony Quinn (Kublai, Kublai Khan)
Robert Hossein (Prince Nayam)
Orson Welles (Akerman)
Omar Sharif (Sheik Alla Hou)
Akim Tamiroff (Rașid al-Din Sinan, Old Man of the Mountain)
Elsa Martinelli (the woman with the whip)
Folco Lulli (Spinello)
Grégoire Aslan[*][[Grégoire Aslan (actor armean)|​]] (Ahmad Fanakati[*][[Ahmad Fanakati (Kublai Khan's finance minister)|​]], Achmed Abdullah)
Guido Alberti[*] (Papa Grigore al X-lea, Pope Gregory X)
Bruno Cremer (Guillaume de Tripoli)
Jacques Monod[*][[Jacques Monod (actor francez)|​]] (Nicolo de Vicenza)
Janez Vrhovec[*][2]
Dragomir Felba[*][[Dragomir Felba (Serbian actor, stage actor and film actor (1921-2006))|​]][2]
Lucille Soong[*][[Lucille Soong (actriță americană)|​]][2]  Modificați la Wikidata
Premiera  Modificați la Wikidata
Durata117 min.  Modificați la Wikidata
Țara Franța
 Italia  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiItalia  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba italiană
limba franceză  Modificați la Wikidata
Prezență online

Fabuloasa aventură a lui Marco Polo (în franceză La Fabuleuse Aventure de Marco Polo) este un film de aventuri din 1965 regizat de Raoul Lévy, Denys de La Patellière și Noël Howard după un scenariu de Jean-Paul Rappeneau. Este o coproducție francezo-iugoslavo-italiană în cooperare cu companii de producție din Egipt (Mounir Rafla) și Afganistan (Italaf). A fost produs de studiourile Avala Film și Cine Custodia și a avut premiera la , fiind distribuit de Titanus. Coloana sonoră este compusă de Georges Garvarentz[*][[Georges Garvarentz (Armenian-French composer, noted for his music for films and Charles Aznavour's songs)|​]]. Cheltuielile de producție s-au ridicat la 2,5 milioane $.

Caravana lui Marco Polo

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Povestea prezintă expediția tânărului Marco Polo, care a început în 1271. Tatăl și unchiul tânărului elev venețian Marco au adus un mesaj de la Kublai către Papa de la Roma dintr-o călătorie în jurul lumii. În mesaj, puternicul conducător mongol cere ca reprezentanți demni ai culturii occidentale să fie trimiși la curtea sa. Tânărul aventuros Marco va conduce expediția către Orientul Îndepărtat, însoțit de tatăl său, unchiul său și doi înalți reprezentanți spirituali ai Papei.

În călătoria extrem de dificilă și de lungă durată grupul trece prin Ierusalim și Siria, mai târziu ajung în deșertul Gobi și în întinderile nesfârșite ale stepei mongole. În cele din urmă, călătorii trec Himalaya și ajung în China. Marco trece prin nenumărate pericole pentru a face față provocărilor: cade în mâinile Bătrânului munților care îi torturează tovarășul de călătorie până la moarte. Prietenul său, șeicul Alla Hou, îl eliberează din temnița sa. Mai târziu, Marco are o relație scurtă, dar furtunoasă, cu o fată exotică, sălbatică, cu un bici care îl salvează dintr-o situație amenințătoare și îi arată calea cea bună. El își pierde prietenii după ce tatăl și unchiul său au fost răpiți și este ambuscat de oamenii prințului rebel mongol Nayam, fiul renegat și xenofob al lui Kublai Khan, de care Marco abia poate scăpa. Scopul lui Nayam este să stârnească un mare război între Est și Vest. Marco trece prin deșert cu dificultate. El este găsit pe jumătate mort de călugări la granița cu China care îl iau cu ei.

Marco Polo o întâlnește pe frumoasa prințesă Gogatine în mănăstirea ei budistă. De asemenea, vrea să călătorească la Kublai Khan, viitorul ei soț și se alătură venețianului. Amândoi se îndrăgostesc unul de celălalt în lunga călătorie. În cele din urmă ajunge la curtea puternicului conducător mongol, unde Marco Polo este primul încarcerat. Dar Gogatine îl informează pe soțul ei despre sosirea lui Marco Polo. Acest este foarte deschis cu străinii și se dovedește a fi un fel de despot luminat și jovial. Temerile inițiale ale lui Marcos, se dovedesc a fi greșite. Marco Polo devine mai deschis în fiecare zi la Curte și învață să aprecieze realizările culturale ale Extremului Orient. Dar, în curând, începe un plan secret împotriva „străinilor” deoarece prințul Nayam pune totul pe o singură carte și încearcă să-l răstoarne pe tatăl său cu propria sa armată de cavalerie. Nu reușește și Nayam moare în brațele lui Kublai.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Rolurile principale au fost interpretate de actorii:

Producție[modificare | modificare sursă]

Filmul este o coproducție francezo-iugoslavo-italiană în cooperare cu companii de producție din Egipt (Mounir Rafla) și Afganistan (Italaf).

A fost realizat în mod elaborat, cu numeroase vedete internaționale. Filmările au avut loc în decembrie 1963 în Titograd, Dubrovnik, Alexandria, Egipt și Nepal. Înregistrările în studio au fost realizate la Belgrad.

Filmul a costat în jur de 2,5 milioane dolari, ceea ce a reprezentat un preț rezonabil în aceea perioadă (datorită studiourilor ieftine iugoslave). Compania de stat iugoslavă Avala a contribuit cu aproximativ 1 milion de dolari din această sumă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0059429/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c Česko-Slovenská filmová databáze 

Legături externe[modificare | modificare sursă]