FUD

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

FUD este un acronim al termenului englezesc "Fear, uncertainity and doubt" (în românește „Teamă, nesiguranță și îndoială”).

"Fear, uncertainity and doubt (FUD)" este o tactică folosită în vânzări, marketing, relații publice, politică și propagandă. În general, FUD este o încercare strategică de a influența percepția publică asupra unui anumit subiect prin diseminarea informațiilor dubioase și/sau false despre el, menite să submineze încrederea. De exemplu, o firmă poate folosi FUD pentru a determina publicul să exprime păreri și speculații negative asupra unui produs concurent, pentru a exagera estimarea costurilor de trecere la produse concurente sau pentru a minimaliza un posibil rival.

Mecanismul psihologic de propagare și care asigură priză la public se bazează pe două componente principale:

  1. Veștile proaste circulă repede, și se rețin cel mai repede
  2. Graba și fuga de efort. Răspunsurile automate pe care le dăm și suntem tentați să le adoptăm în situații în care nu dorim să facem un minim efort să discernem adevărul unor fapte. În acel moment recurgem la răspunsuri stereotip cu privire la subiectul în cauză, propagând o idee greșit auzită și preluată.

Citirea ulterioară[modificare | modificare sursă]

În timp ce utilizarea în mod obișnuit a termenului "FUD" este relativ recentă și oarecum limitată, practica de a acorda asistență neautorizată altor persoane, produse sau împrejurări pentru a-și îndeplini obiectivele proprii poate fi la fel de veche ca și umanitatea; exemplele din literatura clasică includ Iago în Othello al lui Shakespeare, iar termenii din secțiunea "Vezi și" de mai jos oferă multe alte exemple.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]