FC Farul Constanța

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la FC Farul Constanţa)
Salt la: Navigare, căutare

Pentru un monument istoric, vezi Farul genovez Constanța.

FC Farul Constanța
Fc farul constanta.png
Informații generale
Nume complet Fotbal Club Farul Constanța
Poreclă Rechinii, Marinarii
Nume precedent(e) SPM Constanța,
Locomotiva Constanța,
PCA Constanța,
FC Constanța
Data fondării 1949
Data desființării 2016 Refondat ca SSC Farul Constanta 2016
Culori         
Stadion Farul, Constanța
(15.500 locuri)
Campionat Liga a III-a
Finanțator România Suporterii
Președinte România Suproterii
Antrenor România Ion Barbu
Prezență online www.fcfarul.ro
Palmares
Național Finalista Cupa României 2004-2005
Internațional Finalista Uefa Intertoto 2006
Echipament
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Alternativ
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga a II-a 2014–2015

Fotbal Club Farul Constanța este un club de fotbal din Constanța, România. Singurele performanțe notabile ale clubului de la malul Mării Negre sunt finala Cupei Balcanice disputată în 1966 și pierdută în fața celor de la Rapid București, finala Cupei României din 2005, pierdută cu 1-0 în fața lui Dinamo București și finala UEFA Intertoto Cup din 2006, pierdută cu scorul de 4-1 la general în fața lui AJ Auxerre .

Istoria clubului[modificare | modificare sursă]

FC Farul Constanța este un club sportiv, persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ în sensul Legii nr. 69/2000 și OG nr. 26/2000.

Odată cu fuziunea dintre cele două echipe ale orașului - Dezrobirea și PCA - s-a creat o nouă formație, Locomotiva PCA, care a preluat locul în Divizia B. La sfârșitul ediției 1954, această echipă a promovat pentru prima dată în Divizia A, iar în anul 1958 denumirea echipei se schimbă în Farul Constanța și are sediul în Constanța, str. Primăverii nr. 2.

S-a clasat în primele patru echipe din țară, a câștigat de patru ori Campionatul național al ligii secunde, de două ori Campionatul de juniori al României, a fost în două rânduri semifinalistă a Cupei României și finalistă a Cupei Balcanice, participantă în 1995 la Cupa UEFA Intertoto, câștigând grupa. A susținut în ultimii 40 de ani (din 1959) peste 250 de întâlniri internaționale oficiale și amicale, în numeroase țări, participând la diferite competiții și turnee în 14 țări din Europa, Asia (Japonia), Africa, Orientul Mijlociu.

FC Farul Constanța a dat echipei naționale a României peste 50 de jucători numai la prima reprezentativă. Dintre ei, fotbaliști de mare valoare ca: Gheorghe Hagi, cel mai bun produs al fotbalului românesc, și alții, printre care: Tufan (autorul calificării României la Campionatul Mondial din Mexic, 1970), Antonescu, Sasu, Kallo, Koszka, Iancu, Munteanu, Carabaș, Curt, Petcu, Denis Șerban și alții.

În cadrul clubului, zilnic, sunt angrenați în pregătire, formare, promovare circa 300 de sportivi, începând cu vârsta de 9 ani, organizați pe grupe, în funcție de anul de naștere și absolut toate înscrise în competițiile organizate de FRF și Asociația Județeană de Fotbal Constanța, având bune rezultate:

 • Grupa 1981 - campioni ai României în 1996
 • Grupa 1984 - campioni la minifotbal
 • Grupa 1988 și 1989 - vicecampioni.

Aceste grupe beneficiază de un colectiv de antrenori bine cotați și pregătiți, foste glorii ale fotbalului românesc, cum ar fi: Mareș Constantin, Petcu Ștefan, Gârjoabă Constantin și alții, adevărați descoperitori și șlefuitori de talente, o certitudine a viitorului, o investiție de mare valoare, atât sportivă cât și materială.

Centrul de copii și juniori întreține o strânsă legătură cu cele peste 60 de școli și licee constănțene, inclusiv cu liceul specializat.

Afară de Centrul de copii și juniori, în cadrul clubului, mai are și echipa de tineret și echipa de seniori - participante în Divizia A. Toată această activitate nu ar putea exista fără o bază sportivă pe măsură și din acest punct de vedere putem spune că sunt privilegiați.

Baza sportivă FC Farul Constanța - proprietate publică a statului, aflată în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, a fost dată în folosință gratuit, pe o perioadă de 49 de ani, Clubului Sportiv FC Farul Constanța, conform HG nr. 666/12.07.2001. Transmiterea imobilului (bază sportivă) s-a făcut pe bază de protocol încheiat între Ministerul Tineretului și Sportului și Clubul Sportiv FC Farul Constanța la data de 17.08.2001.

Amplasat în vecinătatea unui mare lac pe care se practică sporturi nautice, într-un splendid complex de terenuri sportive și parcuri, în apropierea imediată a stațiunii Mamaia, are o priveliște panoramică încântătoare. Dispune de o instalație pentru nocturna inaugurată în anul 1970, renovată în anul 1999, aducând-o la parametri conform normelor FIFA și UEFA, pentru transmisiuni interne și internaționale, inclusiv prin satelit. Stadionul este prevăzut cu scaune și dotări pentru atletism, pretabil marilor concursuri, terenuri de antrenament, vestiare, cabine, săli de forță și recuperare, club, sediu administrativ, cabinete medicale, hotel sportiv pentru 30 de persoane, bufet-snack, cantină, restaurant și altele. Clubul de fotbal al orașului atrage în permanență un public numeros, la care se adaugă pe durata celor trei luni de vară zecile de mii de turiști români și străini veniți în vacanță pe litoralul românesc. În plus, Constanța prin poziția ei geografică poate găzdui importante turnee internaționale în perioada de vară.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Clubul de Fotbal Farul Constanța a luat ființă în primăvara anului 1958, prin preluarea formației portuare LOCOMOTIVA PCA, care abia promovase în prima divizie a țării. Până în anul 2002 a participat numai în primele două eșaloane naționale astfel:

În Divizia A de 36 ori, inclusiv sezonul 2000 - 2001, ocupând următoarele locuri în clasament:

 • câte o dată, locurile 5, 7, 12, 15 si 18
 • de câte 2 ori, locurile 6, 14, 16
 • de 3 ori, locul 4, 10
 • de 4 ori, locurile 8, 11, 13
 • de 5 ori, locul 9.

Cele mai bune locuri le-a ocupat în anii:

 • 1959/1960 - locul 4 cu formația: Ghibanescu, Marosi - antrenori, D. Botescu Strator, Ciuncan, Florescu, Corneanu, Toma, P. Comanita, Bibere, Pana, Datcu, Stancu, Moroianu, Ciosescu. Președinte Foti Foti, Niculescu, Sever, Olaru, Nunu
 • 1966/1967 - locul 4 cu formația: Utu, Manciu, Georgescu, Talvescu, Koska, Gref, Etem, Manolache, Plesa, Antonescu, Ologu, Tufan, Iancu, Kallo, Zamfir, Caraman, Bükössy, Mares, Dumbrava. Antrenori: V. Mardarascu - P. Comanita. Presedinte, Foti Foti.
 • 1962/1963 - locul 5 cu formația: Ghibanescu, Manciu, Firica, Branzei, Danciu, Florescu, Gref, Stoica, Plesa, Buzea, Vasilescu, Neacsu, Talvescu, Moroianu, Bükössy, Ciosescu, Munu, Dinulescu, Manescu, Ologu, Dumbrava. Antrenori: P: Steinbacu, P. Comanita. Presedinte, Foti Foti.
 • 1969/1970 - locul 6 cu formația: Stefanescu, Popa, Botea, Popescu, Tanase, Stancu, Tâlvescu, Mares, Antonescu, Stoica, Koska, Plesa, Mustafa, Sasu, Avram, Tufan, Kallo, Ologu, Constantinescu, Badea, Caraman. Antrenori: Bazil Marian, L. Florescu. Presedinte, E. Mocanu
 • 1993/1994 - 'locul 6 cu formația: Ni?u, Carabas, Curt, Popovici, Calin, Gh. Barbu, Dinu, Ciurea, Popa, Placinta, Serban, Arghir, Butoiu, Oprea, Banica. Antrenori: Gh. Constantin, C. Gache, F. Marin. Presedinte, P. Buduru.

A retrogradat în Divizia B de patru ori și a revenit tot de atâtea ori în anii:

 • 1961/1962 - cu formația: Ghibanescu, Catarama, Straton, Branzei, Florescu, Danciu, Buzea, Stacu, Bibere, Nunu, Moroianu, Olaru, Datcu, Ciosescu, Vasilescu, Manescu, Calin, Plesa. Antrenori: A. Botescu. P. Comanita. Presedinte, Foti Foti.
 • 1980/1981 - cu formația: Costas, Stancu, Mustafa, Borali, Antonescu, Nistor, Turcu, Caramalau, Drogeanu, Livliuc, Petcu, Gache, Purcarea, Enache, Buduru, Peniu, Marculescu, Manaila, Tararache, Badea. Antrenori, E. Hasoti, P. Comanita. Presedinte, Dumitru Sever.
 • 1987/1988 - cu formația: Garjoaba, Rautu, Tufan, Dinu, Popovici, Vanea Marian, Petcu, Zahiu, Iovanescu, Buduru, Rosu, Batrâneanu, C. Funda, Nedelcearu, Barbora, M. Dumitru. Antrenori: E. Hasoti, P. Comanita. Presedinte, T. Pilca.
 • 2000/2001 - cu formația: Curca, Lingurar, I. Barbu, Gh. Barbu, Abaluta, Chirea, Badescu, Senin, Lungu, Negru, Cristocea, Dicu, L. Mihai, Senin, Voicu. Antrenor, P. Grigoras. Presedinte, P. Peniu.

În Divizia B, Farul a jucat 10 sezoane. FC Farul a participat la toate edițiile Cupei României, obținând rezultate remarcabile. S-a calificat în 16-mi de 35 ori, în optimi de 24 ori, în sferturi de 11 ori, în semifinale de 2 ori și în finală, o dată în anii:

 • 1968/1969 - cu Steaua București, scor 2-5, cu formația: Stefanescu, Plesa, Mares, Talvescu, Dumbrava, Antonescu, Koska, Ologu, Sasu, Iancu, Kallo (Badea, Etem). Antrenori: R. Cosmoc, P. Comanita. Presedinte, Foti Foti.
 • 1991/1992 - cu Poli Timișoara, 0-1, cu formația: Anton, Ghisan, Dinu, Popovici, Moraru, Manaila, Moisescu, Barbora, Oprea, Grigoras, C. Funda. Antrenori: C. Radulescu, I. Buzoianu. Presedinte, P: Buduru.

Echipa de fotbal a Clubului Farul a susținut peste 130 de întâlniri amicale internaționale cu echipe din aproape toate țările lumii. A câștigat 89, a pierdut 13, iar 38 s-au terminat la egalitate. Cele mai multe s-au organizat în perioada 1965-1970 si cele mai puține între anii 1980-1992. Dintre cele mai importante, amintim:

Jucători celebri[modificare | modificare sursă]

Dintre numeroșii jucători care au evoluat în formațiile Clubului Farul, mulți au fost selectionați în echipele naționale.

Dintre constănțeni, amintim pe Dumitru Antonescu, selecționat în prima reprezentativă de 13 ori, Aurică Rădulescu de 6 ori, Mihai Mocanu (lansat la Petrolul Ploiești) de 33 ori, Marin Tufan, rămas în memoria spectatorilor prin contribuția sa la calificarea la Mondiale în 1970, iar dintre cei care au venit din alte orașe, pe Cadariu, Manolache, Ciosescu, Dinulescu, Iancu, Kallo, Koska, Olaru, Sasu și alții.

FC Farul are și un puternic centru de copii și juniori, pregătiți de 10 antrenori, foști jucători ai echipelor ca Petcu, Funda, Iovanescu, Talvescu, Mares, Bükössy, Marinov, Gârjoabă.

De-a lungul anilor, centrul a produs jucători de mare valoare, în fruntea cărora se află Gheorghe Hagi, care a ajuns unul dintre cei mai buni jucători români din toate timpurile și mai amintim, de asemenea, pe St. Petcu, Carabas, Denis Serban, Curt, Zahiu, Axinciuc, Dorel Zamfir, Ignat, C. Gache, I. Moldovan și alții.

Două din echipele de juniori antrenate de legendarul Bibi Smarandescu au câștigat campionatul național astfel:

 • În anul 1962, cu formația: Argesanu, Vaileanu, Caraivan, Hula, Strambeanu, Teodorescu, Ologu, Manea, Vlad, Dragu, Precerita.
 • În anul 1963, cu formația: Argesanu, Ovezea, Stoica, Hula, Stelea, Melenco, Olteanu, Dragu, Vlad, I. Cojocaru, Chirez.

Mulți dintre juniorii centrului, care au depășit vârsta, au ajuns jucători de valoare și au evoluat sau evoluează în prezent în echipele divizionare din țară sau județ, sau în cele din campionatul local.

Centrul Clubului Farul are în evidență zeci de copii și juniori, care își însușesc ciclic măiestria jocului de fotbal, fiind o sursă sigură a schimbului de mâine.

De pregătirea loturilor de jucători ale clubului FARUL, de-a lungul timpului s-au ocupat tehnicieni de mare valoare, foști jucători reprezentativi ai fotbalului românesc.

În afara celor nominalizați cu prilejul prezentării unor formații în cuprinsul acestui scurt istoric îi mai amintim pe Miki Mihăilescu, fost jucător la Rapid, Costica Toma, la Steaua București, Gh. Ola, la Sportul Studențesc, Ion Voica, Ion Marin, de la Dinamo, iar din foștii jucători ai Farului pe C. Talvescu, T. Mares, C. Gache, I. Constantinescu, D. Antonescu și Petre Grigoraș.

FC Farul a avut și conducători pricepuți care au contribuit la menținerea echipelor în elita fotbalului românesc, unii dintre ei, ca Sever, Mareș, Pilca, Buduru, Peniu, I. Constantinescu, promovați din rândul foștilor jucători.

Jucători[modificare | modificare sursă]

La 5 martie 2016.
Nr. Poziție Jucător
1 România P Răzvan Began (împrumutat de la CFR Cluj)
2 România F Bogdan Meleandră
4 România F Tudor Țăranu
5 România F Doru Bratu
6 România M Adrian Ionescu
7 România M Cosmin Neagu
9 România A Sorin Chițu
10 România M Valentin Munteanu (împrumutat de la Pandurii Târgu Jiu)
11 România A Adrian Pătulea
12 România P Răzvan Negrilă (împrumutat de la Pandurii Târgu Jiu)
13 România F Florin Popa
14 România M Marius Tigoianu
15 România M Ninel Corcoveanu
16 România M Alexandru Vlăescu
Nr. Poziție Jucător
17 România A Mihai Zugravu
18 România A Vlad Suciu
22 România F Robert Băjan
23 România F Lucian Murgoci (împrumutat de la Oțelul)
24 România M Adelin Cristea
25 România M Ciprian Milea
27 România M Ovidiu Vezan
28 România M George Pungă
77 România F Florin Pătrașcu (căpitan)
97 România P Cristian Nanu
98 România P Iulian Dinu
România F Ciprian Benghea
România M Silviu Iacșa

Antrenori[modificare | modificare sursă]

 • Antrenor principal- România Ion Barbu
 • Antrenor secund - România Gica Mina

Legături externe[modificare | modificare sursă]