Expediția Kon-Tiki (roman)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Expediția Kon-Tiki

Coperta ediției din 1968
Informații generale
AutorThor Heyerdahl
SubiectKon-Tiki expedition[*][[Kon-Tiki expedition (research expedition by Thor Heyerdahl)|​]]
Genmemorii, aventuri
Ediția originală
Titlu original
Kon-Tiki ekspedisjonen
Limbalimba norvegiană Modificați la Wikidata
EditurăGyldendal din Oslo
Țara primei aparițiiNorvegia Norvegia
Data primei apariții1948
Ediția în limba română
TraducătorȘerban Andronescu
Data apariției1958

Expediția Kon-Tiki (în norvegiană Kon-Tiki ekspedisjonen) este un roman memorialistic scris în 1948 de antropologul, arheologul și navigatorul norvegian Thor Heyerdahl, în care își relatează expediția maritimă cu pluta Kon-Tiki din 1947. Cartea a cunoscut un succes mondial.


Rezumat[modificare | modificare sursă]

Împreună cu cinci camarazi, Thor Heyerdahl a efectuat o expediție maritimă între Callao (Peru) din America de Sud și arhipelagul polinezian Tuamotu pe o plută cu numele de Kon-Tiki. Ei doreau să dovedească faptul că populațiile de pe continentul americandin puteau să navigheze până în Polinezia.

În acest scop, expediția a folosit tehnicile de navigație care puteau fi cunoscute în epoca civilizației inca: pluta era confecționată din trunchiuri din lemn de balsa, aflate din abundență în această regiune a Americii de Sud; pluta era propulsată de o velă, dar curentul Humboldt care o deplasa spre vest către insulele polineziene a jucat un rol major.

Călătoria de 6.000 km a durat trei luni și jumătate și a fost un succes; momentul cel mai periculos a fost naufragierea acestei ambarcațiuni nemanevrabile pe o insulă pustie din Tuamotu, apărată de o barieră de corali bătută de valuri.

Deși succesul acestei călătorii a dovedit că polinezienii ar fi putut să vină dinspre est, de pe continentul american, această teză este astăzi contestată de către comunitatea științifică.

Traduceri în limba română[modificare | modificare sursă]

  • Expediția Kon-Tiki: cu pluta pe Oceanul Pacific (Ed. Științifică, București, 1958), 243 p., [10] f. pl. il. - traducere de Șerban Andronescu
  • Expediția Kon-Tiki: cu pluta pe Oceanul Pacific (Ed. Științifică, București, 1968), 223 p.+12 f.pl. - traducere de Șerban Andronescu

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]