Expediția lui Lewis și Clark

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Expediţia lui Lewis şi Clark)
Lewis şi Clark

Expediția lui Lewis și Clark, întreprinsă în perioada 18041806, a fost prima expediție terestră efectuată de către Armata Statelor Unite în scopul traversării continentului american și explorării coastei Pacificului, dar și localizării de resurse naturale obținute prin achiziționarea teritoriului Louisiana. A fost condusă de ofițerii Armatei Statelor Unite Meriwether Lewis și William Clark, ajutați de către Sacajawea și Toussaint Charbonneau. Această expediție a stat la baza expansiunii către vest a Statelor Unite.

După cumpărarea provinciei Louisiana de la Franța, Statele Unite aveau un interes major în explorarea interiorului continentului și, eventual, în extinderea până la Oceanul Pacific.

Expediții anterioare[modificare | modificare sursă]

Expediția celor doi este a treia expediție de traversare a continentului american, fiind precedată de expediția din 20 iulie 1793 a lui Sir Alexander Mackenzie. Acesta traversase continentul și în 1789 dar acesta a ajuns până la cumpăna apelor din Munții Stâncoși, fiind totodată și primul european ce ajungea la Oceanul Arctic venind dinspre continent.

Cumpărarea Louisianei și expediția Lewis - Clark[modificare | modificare sursă]

Lewis and Clark on the Lower Columbia de Charles Marion Russell

Cumpărarea provinciei Louisiana în anul 1803 a aprins dorința de expansiune pe coasta de vest a continentului. Statele Unite nu erau sigure ce cumpăraseră iar Franța nu știa la acel timp cât pământ vânduse. La câteva săptămâni după cumpărare, președintele Thomas Jefferson, un susținător al expansiunii vestice, a convins congresul să aloce 2.500 de dolari pentru o expediție. În mesajul său către Congres, Jefferson a scris:

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Expediția lui Lewis și Clark