Exercițiu fizic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Alergare în apă
Antrenament cu greutati

Exercițiul fizic este performanța unei activități de a dezvolta sau menține o condiție fizică bună și o sănătate generală pentru organism.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

Pentru fiecare exercițiu, mușchii sunt definiți ca fiind activi sau statici. Mușchii sunt considerați activi (sau principali), contractând și punând în mișcare o anumită structură a corpului. Sunt statice cele care fie ajută la contracție, fie încep să se miște, fac ca structura primară sau secundară să fie stabilă, ceea ce promovează mișcarea.

Există un număr mare de opțiuni pentru efectuarea unor exerciții fizice diferite - pentru oricare dintre ele există întotdeauna multe moduri diferite de a schimba mușchiul stimulator (prin schimbarea aderenței, poziția picioarelor, schimbarea vitezei de mișcare etc.).

Alegerea exercițiilor speciale, intensitatea acestora (greutatea aplicată atunci când sunt utilizate), volumul (numărul de abordări și repetări), durata și frecvența (numărul de lecții pe săptămână) sunt determinate pe baza abilităților și obiectivelor individuale ale unei persoane. Cea mai bună și mai eficientă modalitate de a decide cu privire la acest lucru este să consultați un specialist în domeniul sănătății (îmbunătățirea generală a sănătății, exerciții de rezistență) și să obțineți un program individual și recomandări care să țină cont de nevoile și oportunitățile individuale.

Tipuri de exerciții fizice[modificare | modificare sursă]

  • Exerciții de forță — tracțiunea este cea care urmărește creșterea masei musculare și dă o forță mai mare mușchilor.
  • Exercițiul cardiac — de exemplu, sărind pe loc, înotul este bun pentru inimă, îmbunătățește rezistența și reduce greutatea corporală.
  • Exercițiile de întindere a mușchilor vizează îmbunătățirea flexibilității corpului.

Nutriție și recuperare[modificare | modificare sursă]

Nutriția corectă este la fel de importantă pentru sănătate ca și exercițiile fizice. Atunci când se exercită, devine și mai important să existe o dietă bună pentru a se asigura că organismul are raportul corect de macronutrienți, oferind în același timp micronutrienți ampli, pentru a ajuta corpul cu procesul de recuperare în urma unui exercițiu intens[1].

Recuperarea activă este recomandată după participarea la exerciții fizice deoarece îndepărtează lactatul din sânge mai repede decât recuperarea inactivă. Îndepărtarea lactatului din circulație permite scăderea ușoară a temperaturii corpului, care poate aduce beneficii și sistemului imunitar, deoarece un individ poate fi vulnerabil la boli minore dacă temperatura corpului scade prea brusc după exercițiile fizice[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Kimber N.; Heigenhauser G.; Spriet L.; Dyck D. (). „Skeletal muscle fat and carbohydrate metabolism during recovery from glycogen-depleting exercise in humans”. American Journal of Lifestyle Medicine. 548 (3): 919–27. doi:10.1113/jphysiol.2002.031179. PMC 2342904Accesibil gratuit. 
  2. ^ Reilly T, Ekblom B (iunie 2005). „The use of recovery methods post-exercise”. J. Sports Sci. 23 (6): 619–27. doi:10.1080/02640410400021302. PMID 16195010. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Sports icon.png  Acest articol despre sport este un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui!