Eva Klein

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Eva Klein
Nci-vol-8175-300 George Klein.jpg
Date personale
Nume la naștereFischer Éva Modificați la Wikidata
Născută (97 de ani) Modificați la Wikidata
Budapesta, Regatul Ungariei Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Klein György[*][[Klein György (Hungarian/swedish biologist (1925-2016))|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Sweden.svg Suedia[2]
Flag of Hungary.svg Ungaria[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic
biologă Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăStockholm  Modificați la Wikidata
Domeniubiologie  Modificați la Wikidata
InstituțieInstitutul Karolinska  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta
Institutul Karolinska  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia Regală Suedeză de Științe
Academia Maghiară de Științe  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul William B. Coley[*] ()
Premiul Björkén[*] ()
Eric K. Fernströms Nordiska Pris[*][[Eric K. Fernströms Nordiska Pris |​]] ()[1]  Modificați la Wikidata

Eva Klein (născută Eva Fischer; n. , Budapesta, Regatul Ungariei) este un om de știință suedezo-maghiar, cel mai bine cunoscută pentru descoperirea în 1960 a celulelor NK și a liniilor de celule din limfomul Burkitt. Născută în Ungaria în 1925, Klein a lucrat la Institutul Karolinska de când a părăsit Ungaria în 1947. Fiind o evreică tânără, a suferit de pe urma discriminării și a supraviețuit ocupației germane, ascunzându-se. Medic cu un doctorat în biologie, ea a lucrat în domeniul imunologiei cancerului și în virusologie. Ea a colaborat cu soțul ei, George Klein. Ambii sunt considerați ca fiind fondatorii imunologiei cancerului. Au trei copii.

Viața timpurie și educație[modificare | modificare sursă]

Eva Fischer s-a născut pe 22 ianuarie 1925 la Budapesta, Ungaria,[3] într-o familie de evrei.[4] Ea a urmat cursurile unei școli private, fiind interesată de sport, teatru și știință (inspirată de viața și munca lui Marie Curie).[5] După ce a terminat liceul, alegerile privind cariera au fost constrânse de situația politică instabilă, care a dus la agravarea anti-semitismului și a persecuției evreilor după ce Ungaria a fost ocupată de Germania.

Fischer a urmat cursurile de medicină din cadrul Universității Pázmány Péter din Budapesta. Între 1944 și 1945 ea și mai mulți membri ai familiei ei au supraviețuit ascunzându-se la Institutul de Histologie de la Universitatea din Budapesta. Au fost ajutați de către János Szirmai, inclusiv cu falsificarea de documente. Szirmai a primit titlul de Drept între popoare din partea institutului Yad Vashem.[6] Fischer s-a oprit din ei studiile medicale pentru a urma o carieră în teatru, dar a revenit la medicină.[7]

Eva s-a căsătorit încă pe când era studentă la medicină cu George Klein, lăsând Ungaria pentru a trăi în Suedia în 1947. Ea și-a finalizat studiile la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, în 1955.

În plus, Klein a primit titluri onorifice din partea Universității din Nebraska (în 1993) și a Universității de Stat din Ohio (în 2003).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pristagare 1979-1995 (în suedeză), Universitatea din Lund, accesat în  
  2. ^ a b LIBRIS, , accesat în  
  3. ^ „Curriculum Vitae - Eva Klein” (PDF). Karolinska Institute. Accesat în . 
  4. ^ Hargittai, Magdolna (). Women Scientists: Reflections, Challenges, and Breaking Boundaries. Oxford University Press. pp. 44–48. ISBN 978-0199359981. 
  5. ^ Klein, Eva. „Self-Portrait”. Karolinska Institute. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last1= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |first1= și |first= (ajutor)
  6. ^ „Righteous Among the Nations - Hungary, 2015” (PDF). Yad Vashem. Accesat în . 
  7. ^ Klein, G; Klein, E (). „How one thing has led to another”. Annual Review of Immunology. 7: 1–33. doi:10.1146/annurev.iy.07.040189.000245. PMID 2653367. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |accessdate= și |access-date= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |pmid= și |PMID= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |DOI= și |doi= (ajutor)