Eva Klein

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Eva Klein
Nci-vol-8175-300 George Klein.jpg
Eva Klein
Date personale
Născută (94 de ani) Modificați la Wikidata
Budapesta, Regatul Ungariei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuGeorge Klein[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Sweden.svg Suedia
Flag of Hungary.svg Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic Modificați la Wikidata
Activitate
InstituțieKarolinska Institute[*]  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia Regală Suedeză de Științe
Academia de Științe din Ungaria  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul William B. Coley[*] ()
Björkén Prize[*] ()
Eric K. Fernströms Nordiska Pris[*] ()[1]  Modificați la Wikidata

Eva Klein (născută Eva Fischer; n. , Budapesta, Regatul Ungariei) este un om de știință suedezo-maghiar, cel mai bine cunoscută pentru descoperirea în 1960 a celulelor NK și a liniilor de celule din limfomul Burkitt. Născută în Ungaria în 1925, Klein a lucrat la Institutul Karolinska de când a părăsit Ungaria în 1947. Fiind o evreică tânără, a suferit de pe urma discriminării și a supraviețuit ocupației germane, ascunzându-se. Medic cu un doctorat în biologie, ea a lucrat în domeniul imunologiei cancerului și în virusologie. Ea a colaborat cu soțul ei, George Klein. Ambii sunt considerați ca fiind fondatorii imunologiei cancerului. Au trei copii.

Viața timpurie și educație[modificare | modificare sursă]

Eva Fischer s-a născut pe 22 ianuarie 1925 la Budapesta, Ungaria,[2] într-o familie de evrei.[3] Ea a urmat cursurile unei școli private, fiind interesată de sport, teatru și știință (inspirată de viața și munca lui Marie Curie).[4] După ce a terminat liceul, alegerile privind cariera au fost constrânse de situația politică instabilă, care a dus la agravarea anti-semitismului și a persecuției evreilor după ce Ungaria a fost ocupată de Germania.

Fischer a urmat cursurile de medicină din cadrul Universității Pázmány Péter din Budapesta. Între 1944 și 1945 ea și mai mulți membri ai familiei ei au supraviețuit ascunzându-se la Institutul de Histologie de la Universitatea din Budapesta. Au fost ajutați de către János Szirmai, inclusiv cu falsificarea de documente. Szirmai a primit titlul de Drept între popoare din partea institutului Yad Vashem.[5] Fischer s-a oprit din ei studiile medicale pentru a urma o carieră în teatru, dar a revenit la medicină.[6]

Eva s-a căsătorit încă pe când era studentă la medicină cu George Klein, lăsând Ungaria pentru a trăi în Suedia în 1947. Ea și-a finalizat studiile la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, în 1955.

În plus, Klein a primit titluri onorifice din partea Universității din Nebraska (în 1993) și a Universității de Stat din Ohio (în 2003).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.med.lu.se/eric_k_fernstroems_stiftelse/fernstroemspriserna/pristagare/1979_1995, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Curriculum Vitae - Eva Klein” (PDF). Karolinska Institute. Accesat în . 
  3. ^ Hargittai, Magdolna (). Women Scientists: Reflections, Challenges, and Breaking Boundaries. Oxford University Press. pp. 44–48. ISBN 978-0199359981. 
  4. ^ Klein, Eva. „Self-Portrait”. Karolinska Institute. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last1= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |first1= și |first= (ajutor)
  5. ^ „Righteous Among the Nations - Hungary, 2015” (PDF). Yad Vashem. Accesat în . 
  6. ^ Klein, G; Klein, E (). „How one thing has led to another”. Annual Review of Immunology. 7: 1–33. doi:10.1146/annurev.iy.07.040189.000245. PMID 2653367. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |accessdate= și |access-date= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |pmid= și |PMID= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |DOI= și |doi= (ajutor)