Prințesa Eugenie de York

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Prințesa Eugenie
Princess Eugenie of York.jpg
Eugenie la primul ei angajament regal, la deschiderea "Teenage Cancer Trust" în Leeds, octombrie  2008.
Date personale
Nume la naștere Eugenie Victoria Helena
Născută (28 de ani)
Spitalul Portland, Londra
Părinți Andrew, Duce de York
Sarah, Duchess of York[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Prințesa Beatrice de York Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Religie Biserica Anglicană Modificați la Wikidata
Ocupație director[*]
patron[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Windsor
Prezență online

Prințesa Eugenie de York (Eugenie Victoria Helena; n. 23 martie 1990) este fiica cea mai mică a Prințului Andrew, Duce de York și a lui Sarah, Ducesă de York. Este a opta persoană în linia de succesiune la tronul britanic.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Beatrice s-a născut la 23 martie 1990 la spitalul Portland din Londra, ca al doilea copil al Prințului Andrew, Duce de York și a lui Sarah, Ducesă de York. Este al șaselea nepot al reginei Elisabeta a II-a și a Ducelui de Edinburgh. De asemenea, este o verișoară îndepărtată a mătușii ei, Diana, prințesă de Wales.

A fost botezată la biserica St Mary Magdalene, Sandringham, de către episcopul de Norwich, la 23 decembrie 1990. A fost primul copil regal care a avut un botez public. Nașii ei au fost: James Ogilvy (vărul tatălui ei), căpitanul Alastair Ross (care nu a putut participa), Mrs Ronald Ferguson (a doua soție a bunicului matern), Mrs Patrick Dodd-Noble și Miss Louise Blacker.[1] A fost numită după Victoria Eugenie de Battenberg, fiica Prințesei Beatrice (fiica cea mică a reginei Victoria) și după Prințesa Helena, a treia fiică a reginei Victoria.[2]

Eugenie și sora ei mai mare Beatrice sunt singurele nepoate ale reginei care dețin titlul de Prințesă conform "Letters Patent" a regelui George al V-lea. Ca toți nepoții reginei, ea este descendentă a regelui Tudor Henric al VII-lea prin fiica lui Margareta. De asemenea, este descendentă a liniei Stuart prin strănepotul Margaretei, Iacob al VI-lea al Scoției (sau Iacob I al Angliei).

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]