Eucherius din Lyon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Eucherius din Lyon
Statue de Saint Eucher à Beaumont-de-Pertuis photo par Paul MUNHOVEN.JPG
Date importante
Născut , Lyon
Decedat , Lyon
Sărbătoare 19 noiembrie
Gloriole.svg Sfinți

Eucherius din Lyon (370-449) s-a născut într-o familie impunătoare de galo-romani, bogată, deținătoare de proprietăți în regiunea Aigues. Eucherius a fost senator în Aquæ Sextiæ, și apoi călugăr în Lerins, pustnic în Luberon și în cele din urmă episcop de Lyon, între 435 și  449. El este recunoscut ca sfânt de către Biserica catolică și Biserica ortodoxă.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cultivat și preocupat de cultura latină, senatorul Eucherius a fost căsătorit cu Galla, cu care a avut două fiice, Consorce (sau Consorția) și Tul (sau Tullia), și doi fii, Veran (Veranus), care l-a însoțit pe tatăl său la Lérins împreună cu un călugăr Ilarie și Salon (Salonius), episcop de Geneva.

Context istoric[modificare | modificare sursă]

În secolul V, Imperiul, în plină decadență, a început să fie zguduit de o succesiune de mari invazii care s-au revărsat asupra Europei occidentale. Obligați de învingători să adere la regula ospitalității-cesionarea obligatorie a unei părți a teritoriilor deținute-un număr important de nobili galo-romani au preferat să fugă din calea invaziei.

Note și referințe[modificare | modificare sursă]