Esther Salmovitz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Esther Salmovitz
Date personale
Născută (75 de ani)[1] Modificați la Wikidata
România Modificați la Wikidata
Cetățenie Israel
 România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
avocată
avocat[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiIerusalim Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[1]
limba maghiară[1]
limba ebraică Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]

Partid politicTzomet[*][[Tzomet (political party in Israel)|​]]
Atid[*][[Atid (political party in Israel)|​]]
Yiud[*][[Yiud (political party in Israel)|​]]
Likud

Esther Salmovitz (în ebraică אסתר סלמוביץ) (n. 8 aprilie 1948, România) este un politician israelian conservator, originar din România, care a deținut funcția de deputat în Knesset-ul (Parlamentul) statului Israel.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Esther Salmovitz s-a născut la data de 8 aprilie 1948 în România. A emigrat împreună cu familia sa în Israel în anul 1950. După absolvirea liceului, a efectuat stagiul militar obligatoriu pentru femei în Armata Israelului, obținând gradul de sergent.

Și-a continuat apoi educația în domeniul științelor juridice, perfecționându-se în legile afacerilor imobiliare. A urmat cursuri de istorie a poporului statului Israel la Universitatea Deschisă (Open University). A îndeplinit funcția de președinte al Băncii Naharia și de lider al consilierilor locali din Naharia. Aici, a făcut parte din Comitetul pentru Educație și Asimilare al Consiliului Municipal Naharia.

A intrat în politică, ca membră a Partidului laic de dreapta Tzomet, unde a îndeplinit funcția de membră a Secretariatului Mișcării Tzomet.

În anul 1992, Esther Salmovitz a fost aleasă ca deputat în Knesset (Parlamentul statului Israel), pe lista Partidului de dreapta Tzomet, care a obținut opt locuri în Parlament. Cum Partidul Muncii din Israel a obținut cele mai multe locuri în Knesset la alegerile din 1992, a format guvernul, iar Partidul Tzomet a rămas în opoziție. Salmovitz a fost membră în Comitetul Controlului de Stat, al Comitetului pentru statutul femeii și al Comitetului pentru Cultură și Educație.

La data de 7 februarie 1994, deputații Partidului Tzomet Alex Goldfarb, Gonen Segev și Esther Salmovitz s-au desprins din Tzomet și au format facțiunea parlamentară Yi-ud. În noiembrie 1995, împreună cu Alex Goldfarb (și el de origine română), a părăsit facțiunea Yi-ud și au format facțiunea Atid. În perioada 1992-1996, Salmovitz a îndeplinit funcția de vicepreședintă a Knesset-ului.

Pe lângă limba ebraică, Esther Salmovitz mai vorbește și limbile engleză și maghiară.

Funcții publice în Israel[modificare | modificare sursă]

Esther Salmovitz a deținut următoarele funcții publice:

  • deputat în Knesset din partea Partidului Tzomet (1992-1996)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d חה"כ אסתר סלמוביץ (în ebraică), Knesset