Esquillin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Colina Esquilina este cea mai amplă dintre toate cele Șapte Coline din Roma. În antichitatea timpurie, zona era folosită ca cimitir pentru săracii orașului. Reputația sa proastă printre localnicii din roma provenea și din faptul că rău făcătorii uciși pe Colina Esquilina erau lăsați neîngropați, corpurile acestora fiind lăsate pradă păsărilor și animalelor necrofage. În plus, deșeurile reziduale colectate din zonele învecinate erau deversate tot aici.

Soarta colinei, cu toate cele trei înălțimi ale sale (uneori numite dealuri, deși, de fapt, reprezintă doar vîrfuri ale Equilinului, anume, Cispianul, Oppianul și Fagutalul) s-a schimbat dramatic în primul secol îH, când renumitul Mecena a găsit că zona este potrivită pentru amenajarea grădinilor sale (Horti Marcenatis). Este foarte probabil ca o altă legendară grădină din Roma, anume, așa-zisele Horti Liciani, să fi fost amenajate tot aici. Singurele vestigii ale acestor grădini sunt reprezentate de un templu al nimfelor (despre care s-a crezut vreme îndelungată că era Templul Minervei Medica).

Esquilinul este și situl unde o replică a Discobolului lui Miron a fost descoperită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Adăugând faptul că Nero a dispus construirea somptuoasei și extravagantei Domus Aurea aici, precum și faptul că Traian a ordonat construirea băilor sale în zonă, devine evident că turiștii care își fac vacanța la Roma au toate motivele pentru a vizita Colina Esquilina.

Biserici pe Colina Esquilina: Bazilica Sfânta Maria Majoră

Atracții istorice pe Colina Esquilina: Băile lui Traian, Templul Nimfelor

Edificii în apropiere de Colina Esquilina: Colosseumul

Nume:
Colina Esquilina / Esquilinul (Collis Esquilinus)
Adresă:
Roma, Italia