Espingolă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Espingolă engleză
Espingolă franceză din 1760.

Espingola este o armă de foc care este încărcată de bot, și a cărei țevi este ușor evazată. Această armă a fost folosită în secolul al XVII-lea și este considerată în mod obișnuit a fi un predecesor timpuriu al shotgun-ului modern, cu utilizare militară și defensivă similară.[1] Espingola era eficientă doar la distanță scurtă, lipsind de precizie la distanțe mai lungi. Un fel de espingolă mai mică, numită dragon, era folosită de către soldații dragoni.[2][3]

Țeava în formă de pâlnie limitează precizia și raza de acțiune a armei, dar permite tragerea mai multor proiectile la distanță apropiată. Această formă permite, de asemenea, încărcarea mai ușoară a muniției în țeavă. Acest lucru facilitează foarte mult rearmarea espingolei cu proiectile de tot felul (gloanțe de plumb dar și alice, bucăți de sticlă sau chiar sare grunjoasă), și fără a necesita o mare dexteritate.

Espingolele erau de obicei scurte, cu țevi lungi de mai puțin de 60 de centimetri, într-un moment în care o țeavă tipică de muschetă avea peste 90 cm lungime.[4]

În engleză, espingola a fost denumită inițial thunderbuss, derivat din olandeză donderbus (pușcă cu tunet), dar cuvântul a evoluat prin atracția blunder; în această limbă, blunder desemnează, prin urmare, și o persoană sau o acțiune stângace sau proastă.

Espingola este folosită mult ca armă comică în benzi desenate, unde forma țevii este adesea exagerată pentru a semăna cu o trompetă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Wikisource Chisholm, Hugh, ed. (). „Blunderbuss”. Encyclopædia Britannica (ed. 11). Cambridge University Press. 
  2. ^ Sibbald Mike Lier (). The British Army: Its Origin, Progress, and Equipment. Cassell, Petter, Galpin. pp. 33, 302–304. 
  3. ^ George Elliot Voyle, G. de Saint-Clair-Stevenson (). A Military Dictionary. W. Clowes & Sons. pp. 43, 114. 
  4. ^ Charles Francis Hoban (). Pennsylvania Archives. , pag. 324, dintr-o scrisoare din 7 martie 1778.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Espingolă