Ernst Litfaß

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ernst Litfaß
Date personale
Nume la naștereErnst Theodor Amandus Litfaß Modificați la Wikidata
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Berlin, Regatul Prusiei[3] Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Wiesbaden, Regatul Prusiei, Imperiul German[4] Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitirul din Dorotheenstadt[*] Modificați la Wikidata
PărințiErnst Litfaß[*][[Ernst Litfaß |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Ocupațieprinter[*][[printer (person involved in manufacturing printed materials; operator of a printing press)|​]]
editor[*]
inventator Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBerlin[5] Modificați la Wikidata
Piața Litfaß din Berlin-Mitte

Ernst Theodor Amandus Litfaß (n. , Berlin, Regatul Prusiei – d. , Wiesbaden, Regatul Prusiei, Imperiul German) a fost proprietar și editor al tipografiei. Litfaß este cunoscut drept inventatorul coloanei de publicitate numită după el, coloana Litfaß. Litfaß a organizat multe evenimente caritabile donații pentru soldații invalizi.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Educația[modificare | modificare sursă]

Ernst Theodor Amandus Litfaß a venit pe lume pe 11 februarie 1816 la Berlin ca fiu al lui Ernst Joseph Gregorius Litfaß și al lui Caroline Wilhelmine Litfaß, născută Klitzing [6]. La opt zile de la naștere, tatăl său, fondatorul tipografiei Litfass, a murit. Ernst Theodor Amandus a rămas orfan. Mama, rămasă văduvă s-a recăsătorit apoi cu binecunoscutul tipograf și librar din Berlin, Leopold Wilhelm Krause. Influențat de afacerea familiei, tânărul Litfaß a primit deja sugestii diverse.

După ce a urmat școala, Ernst Litfaß a finalizat o ucenicie ca librar în magazinul de carte și muzică Schlesinger. Cu toate acestea, el nu a practicat inițial această meserie, ci a mers în schimb în călătorii educaționale ample în Europa de Vest și a încercat în actorie. În acest timp el a fondat Teatrul Lätitia la Rosenthaler Tor din Berlin, care a fost redenumit Vorstädtische Theater. Abia în 1845 a intrat în activitatea librăriei.

Cariera profesională ca tipograf și distribuitor de cărți[modificare | modificare sursă]

După ce a intrat în tipografia și editura tatălui vitreg, Ernst Litfaß a preluat complet afacerea după moartea tatălui său vitreg, pe 16 ianuarie 1846. Odată cu publicarea Declamatoriului, care continuă să apară ca o „selecție de poezii serioase și vesele care să fie prezentate în companii publice și private”, compania a câștigat mulți clienți și a devenit o adevărată mină de aur.

În timpul Revoluției din martie, Litfaß a devenit editorul unor broșuri și ziare, cum ar fi Berliner Krakehlers, care a fost interzis șase luni mai târziu, Berliner Schnellpost (mai târziu redenumit Berliner Curier), Norddeutsche Frühlingsalmanachs, cotidianul Fogaro din Berlin, precum și Berliner Tagestelegraphen, care a apărut pentru prima dată în 1851 și a învățat publicul berlinez despre concerte, spectacole de teatru, precum și oferte de divertisment și gastronomie în oraș și care a avut o secțiune de publicitate extinsă (publicată din 1859 sub numele de Theater-Zwischen-Acts-Zeitung ). Ca editor, el a finalizat în 1856 prin editia 248. volumul Enciclopediei Economice fondat de Johann Georg Krünitz.

Litfaß nu a activat doar în sectorul editorial, dar a reformat și Officine : a introdus prese de mare viteză și imprimare colorată pe baza modelului francez-englez și a fost primul care a tipărit afișe gigant în format 20 × 30 picioare (6.28 × 9,42 m). În 1846, Litfaß devine popular peste tot odată cu mărirea formatului și a echipamentelor de reclame publicitare, care au fost numite ulterior notite Litfaß de publicitate. În 1856 a fondat o agenție internațională de artiști („Central-Kanzlei”), care a trebuit să înceteze să funcționeze trei ani mai târziu.

Datorită „loialității sale neîntrerupte față de casa regală”, a fost numit la „Comisioane-Rath” în 1861 și în 1863 la tipografia curtii regale. Mai târziu, a primit de la regele prusac singurul drept a publica trimiterile de război și rapoartele de victorie din războaiele din 1866 și 1870-1871. În 1867 i s-a acordat în cele din urmă titlul de „Geheimer Commissions Rath”.

Caritate în anii postbelici[modificare | modificare sursă]

Mormântul lui Ernst Litfaß în cimitirul Dorotheenstadt din Berlin

Prin angajamentul său de caritate, a ajutat soldați răniți și supraviețuitori în perioada postbelică a războaielor din 1864, 1866 și 1870-1871 pentru a atenua greutățile financiare. Acest lucru s-a realizat prin activități extinse, precum concerte, artificii și excursii cu barca, în mare parte pe cheltuiala lor. El a donat încasările acestor evenimente comisiilor în cauză.

Sfârșitul vieții[modificare | modificare sursă]

Ernst Litfaß a murit pe 27 decembrie 1874. Afacerea a fost predată moștenitorilor săi și a continuat să existe până în anii 1920. Ca „rege al reclamei” i s-a acordat un mormânt onorific în cimitirul Dorotheenstadt din Berlin-Mitte. În timpul vieții sale, viața și opera sa au fost înregistrate într-o publicație comemorativă a doamnei Tietz.


Stâlpul Litfaß[modificare | modificare sursă]

Monument Litfaß pe Münzstrasse, lângă Alexanderplatz

Ernst Litfaß a devenit cel mai cunoscut, însă, prin coloanele de publicitate pe care le-a introdus la Berlin, numite coloane de publicitate Litfaß în onoarea sa.

Monument publicitar, Litfaß-Platz 2, centrul Berlinului

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Ernst Litfaß”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Ernst Litfass, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ „Ernst Litfaß”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ „Ernst Litfaß”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  5. ^ „Ernst Litfaß”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ Vgl. Berlinische Nachrichten von Staats- und gelehrten Sachen Nr. 122, 10. Oktober 1812, Beilage.

Legături externe[modificare | modificare sursă]