Eoraptor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eoraptor
Fosilă: Triasic
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Sauropsida
Supraordin: Dinosauria
Ordin: Saurischia
Subordin: ?Theropoda
Gen: Eoraptor
Specie: E. lunensis
Nume binomial
Eoraptor lunensis
Sereno et al., 1993

Eoraptor poate fi considerat unul dintre teropodele mici și primitive, exact cum este de așteptat pentru una dintre primele "ramuri" ale încregăturii prădătorilor, din arborele evoluției dinozaurilor. Avea oase ușoare, goale pe dinăuntru, asemănătoare cu cele de la Coelophysis, care a trăit ceva mai târziu și este mult mai cunoscut.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • „Totul despre dinozauri” de Steve Parker

Istorie[modificare | modificare sursă]

În 1993,au fost publicate primele știri despre un schelet aproape complet,lung de un metru al unui dinozaur biped timpuriu. Acesta a fost Eoraptor lunensis , un carnivor de dimensiuni medii găsit în Formația Ischigualasto din nord-vestul Argentinei. Descoperirea are loc alături de alți dinozauri timpurii și rudele lor, cum ar fi Herrerasaurus și Pisanosaurus .Eoraptor nu are caracteristicile specializate ale oricăreia dintre grupurile majore de dinozauri și este destul de similar cu ceea ce ar fi de așteptat pentru strămoșii dinozaurilor. Acest lucru i-a determinat pe unii la concluzia că nu face parte din dinozauri propriu-zis, ci este un arhozaur strâns înrudit . Alții au indicat mâna funcțională cu trei degete ca un indiciu al legăturilor strânse cu dinozaurii teropode .

În orice caz, trăsăturile lui Eoraptor sugerează că primii dinozauri au fost prădători mici, bipezi. Luate împreună, descoperirile de la Ischigualasto demonstrează că dinozaurii au radiat până în Triasicul târziu .