Enigma numărului 23

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Enigma numărului 23 se referă la convingerea că cele mai multe incidente și evenimente sunt conectate direct cu numărul 23, unele modificări cu privire la numărul 23 sau un număr cu privire la numărul 23.

Originile[modificare | modificare sursă]

Robert Anton Wilson îl citează pe William S. Burroughs ca fiind prima persoană care a crezut în enigma acestui număr. 23.[1][2][3] Wilson, într-un articol din Fortean Times, relatează următoarea poveste:

„am auzit prima dată de enigma numărului 23 de la William Burroughs, autor al Naked Lunch, Nova Express, etc. Potrivit lui Burroughs, el a cunoscut un anume căpitan Clark, în jur anului 1960 în Tangier, care o dată s-a lăudat că a navigat 23 ani fără niciun accident. Chiar în acea zi, nava lui Clark a avut un accident care a ucis pe toată lumea de la bord. În plus, în timp ce Burroughs se gândea la acest exemplu crud al ironiei zeilor, un buletin de știri la radio a anunțat prăbușirea unui avion de linie din Florida, SUA. Pilot a fost un alt căpitan Clark iar zborul era numărul 23..[4]

Discordianism[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Enigma numărului 23.

Principia Discordia afirmă că "Toate lucrurile se întâmplă în multipli de cinci sau sunt divizibile de către multiplii lui cinci, sau sunt cumva, direct sau indirect corespunzătoare cu 5 "[5]—acest lucru este menționat ca Legea lui Cinci. Enigma numărului 23 este privită ca un corolar al acestei legi. Acesta poate fi văzută în trilogia The Illuminatus! scrisă de Robert Anton Wilson și Robert Shea (acesta fiind numită "fenomenul 23/17"), în Cosmic Trigger I: The Final Secret of the Illuminati de Wilson (acesta fiind numită "Legea lui Cinci" și "Enigma numărului 23"), în Challenge of Chance de Arthur Koestler, precum și în Principia Discordia. În aceste lucrări, 23 este considerat norocos, ghinionist, sinistru, ciudat sau sacru la zeița Eris sau la zeii din Mitologia Cthulhu.

Ca și în cele mai multe revendicări ale numerologiei, această enigmă poate fi privită ca un exemplu de apofenie[6], efect de selecție sau de confirmare a prejudecăților. În interviuri, Wilson a recunoscut natura de auto-îndeplinire a enigmei, ceea ce presupune că valoarea reală a Legilor lui 5 și 23 constă în demonstrarea puterii minții de a percepe adevărul în aproape nimic.

„Când începi căutarea unui lucru ai tendința de a-l găsi. Acesta este asemănător cu faptele lui Simon Newcomb, un astronom mare, care a scris dovada matematică că zborul obiectelor mai grele decât aerul este imposibil și a publicat-o cu o zi înainte ca frații Wright să decoleze. Eu vorbesc despre oameni care au găsit un model în natură și au scris mai multe articole științifice acceptate de către o mare parte din comunitatea științifică înainte de a se demonstra, în general, că nu exista un astfel de model, totul era doar percepție selectivă.[7]

În trilogia Illuminatus!, el își exprimă același punct de vedere: că se poate găsi o semnificație numerologică la orice, cu condiția să existe „suficientă istețime”[8]

Referințe culturale[modificare | modificare sursă]

 • Filmul german din 1998 23, cu August Diehl, spune povestea din viața reală a unor hackeri de calculatoare inspirată de trilogia Illuminatus de Wilson.
 • Filmul din 2007 The Number 23, cu Jim Carrey, este povestea unui om care devine obsedat de numărul 23 în timp ce citește o carte cu același titlu care pare a fi despre viața lui.
 • Grupul de muzică industrială Throbbing Gristle a povestit în detaliu reuniunea dintre Burroughs și Clark și semnificația numărul 23, în balada "The Old Man Smiled."

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ boingboing.net article on Wilson and Burroughs
 2. ^ Article in the British newspaper The Mirror regarding the power of the number 23
 3. ^ "Going loco over 'El Becko'"
 4. ^ Robert Anton Wilson on the "23 Phenomena"
 5. ^ Principia Discordia, pag. 23
 6. ^ Apofenia este intenția de a face legături și conexiuni sau de a găsi tipare, șabloane sau modele chiar și acolo unde ele nu există
 7. ^ Robert Anton Wilson sees the clustering illusion everywhere, not just 23, Robert Anton Wilson Explains Everything (audiobook), December 2001.
 8. ^ Wilson, Robert Anton (). The Illuminatus! Trilogy.  Citare cu parametru depășit |coauthors= (help)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Enigma numărului 23.