Sari la conținut

Engelbert al III-lea, Conte de Gorizia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Engelbert al III-lea
Conte de Gorizia

Blazonul Casei de Gorizia
Date personale
Decedat1220[1] Modificați la Wikidata
PărințiEngelbert al II-lea[2]
Adelaida de Valley[*][3][2] Modificați la Wikidata
Frați și suroriMeinhard al II-lea[2] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMatilda de Andechs[*][2] Modificați la Wikidata
CopiiMeinhard I Modificați la Wikidata
Ocupațieadvocatus[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Gorizia
Conte de Gorizia
Domnie1191 – 1220

Engelbert al III-lea (d. 5 septembrie 1220) aparținând Casei de Gorizia, a fost conte de Gorizia din 1191 până la sfârșitul vieții.[4]

Engelbert al III-lea a fost fiul contelui Engelbert al II-lea de Gorizia (d. 1191) și al Adelaidei de Valley, fiica lui Otto I, conte de Dachau- Valley.[5] Familia conților de Valley a fost o ramură a familiei conților de Scheyern-Wittelsbach. Engelbert al III-lea de Gorizia și fratele său Meinhard al II-lea sunt menționați împreună pentru prima dată în 1177, la vârsta copilăriei, într-o donație făcută mănăstirii Neustift (lângă Brixen). Pe 5 septembrie 1186 Engelbert apare pentru prima dată într-un document emis de tatăl său.

Căsătorii și descendenți

[modificare | modificare sursă]

Soția lui Engelbert a fost Matilda de Andechs. Ea este menționată pe 17 ianuarie (anul necunoscut) în necrologul mănăstirii din Dießen care a fost fondată de familia Andechs. Căsătoria lor este evidențiată într-un act de donație (1239/1240) al fratelui ei vitreg, episcopul Poppo de Bamberg (conte de Andechs), care îl menționează pe fiul lui Engelbert, Meinhard al III-lea, nepotul său. Matilda era fiica margrafului Berthold al III-lea al Istriei, conte de Andechs.

Engelbert și Matilda au avut doi copii:

  • contele Meinhard al III-lea de Gorizia (înainte de 1194–1258);[4]
  • o fiică menționată (fără nume) doar într-un act de donație al episcopului Walther de Gurk din 1206.

Nu există nicio dovadă sigură a anului în care a murit Matilda de Andechs.

O posibilă a doua căsătorie a lui Engelbert al III-lea (care nu poate fi clar dovedită) este cea cu Matilda fiica lui Meinhard de Schwarzenburg, contele Istriei. Este de presupus că această căsătorie a existat deoarece funcția de Vogt a fost transferată de la contele de Istria, Casei de Gorizia. Contele Engelbert al III-lea a fost vogt în Aquileia. Engelbert a avut adesea conflicte cu patriarhul din Aquileia deoarece el și-a depășit atribuțiile de vogt.

Engelbert al III-lea a fost menționat ca fiind în viață ultima dată într-o cronică în august 1220. După o altă sursă care se referea la o problemă a orașului Treviso, contele murise deja în iulie 1221.

  1. ^ „Engelbert al III-lea”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Dizionario Biografico degli Italiani, accesat în  
  3. ^ Genealogics 
  4. ^ a b „Engelbert al III-lea”. www.manfred-hiebl.de. Accesat în . 
  5. ^ „Engelbert al II-lea”. www.manfred-hiebl.de. Accesat în . 
  • Hermann Wiesflecker: Die Regesten der Grafen von Görz und Tirol, Pfalzgrafen in Kärnten, vol. I, Editura Wagner, Innsbruck 1949, nr. 282 - p. 78 și nr. 395 - p. 107.
  • Wilhelm Baum: Die Grafen von Görz in der europäischen Politik des Mittelalters, Editura Kitab, Klagenfurt 2000, ISBN 978-3-902005-04-5.
  • Philipp Jedelhauser: Die Abstammung von Bischof Bruno von Brixen, Graf von Kirchberg (ILLER) mit Exkurs zu Mathilde von Andechs, Ehefrau von Engelbert III. von Görz sowie Stammtafel der Grafen von Görz, în: Adler, Zeitschrift für Genealogie und Heraldik, vol. 28, aprilie/septembrie 2016, Viena, pp. 277–341.