Emma Nicholson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Emma Nicholson
Date personale
Născută (82 de ani)[4][5] Modificați la Wikidata
Oxford, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
PărințiSir Godfrey Nicholson, 1st Baronet[*][[Sir Godfrey Nicholson, 1st Baronet (politician britanic)|​]][6]
Lady Katharine Lindsay[*][[Lady Katharine Lindsay ((born 1912))|​]][6] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuMichael Harris Caine[*][[Michael Harris Caine (English businessman (1927-1999))|​]] (din ) Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiStrasbourg
Bruxelles
Londra Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Reprezentant al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
Europarlamentar Modificați la Wikidata
În funcție
 – [2]
CircumscripțiaAnglia de Sud-Est[*]
LegislaturăAl șaselea Parlament European
În funcție
 – [2]
CircumscripțiaAnglia de Sud-Est[*]
LegislaturăFifth European Parliament
Membru al Camerei Lorzilor Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
member of the 51st Parliament of the United Kingdom Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaTorridge and West Devon[*][[Torridge and West Devon (Parliamentary constituency in the United Kingdom, 1983 onwards)|​]]
Legislatură51st Parliament of the United Kingdom[*][[51st Parliament of the United Kingdom (Parliament of the United Kingdom, 1992-1997)|​]]
Membru supleant al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
member of the 51st Parliament of the United Kingdom Modificați la Wikidata
În funcție
 – [3]
CircumscripțiaTorridge and West Devon[*][[Torridge and West Devon (Parliamentary constituency in the United Kingdom, 1983 onwards)|​]]
Legislatură51st Parliament of the United Kingdom[*][[51st Parliament of the United Kingdom (Parliament of the United Kingdom, 1992-1997)|​]]
member of the 50th Parliament of the United Kingdom[*][[member of the 50th Parliament of the United Kingdom |​]] Modificați la Wikidata
În funcție
 – [3]
CircumscripțiaTorridge and West Devon[*][[Torridge and West Devon (Parliamentary constituency in the United Kingdom, 1983 onwards)|​]]
Legislatură50th Parliament of the United Kingdom[*][[50th Parliament of the United Kingdom (Parliament of the United Kingdom, 1987-1992)|​]]

Partid politicCon
Lib Dem
Alma materSt Mary's School, Wantage[*][[St Mary's School, Wantage (independent day and boarding school in Wantage, Oxfordshire, England)|​]]
Royal Academy of Music[*]
Heathfield School[*][[Heathfield School (school in Bracknell Forest, UK)|​]]
Prezență online

Emma Harriet Nicholson, Baronesa de Winterbourne (n. 16 octombrie 1941,[7] Oxford, Anglia) este o politiciană din Regatul Unit. Nicholson este membră liberal-democrată a Camerei Lorzilor și a reprezentat în Parlamentul European Anglia de Sud-Est (1999–2009). De asemenea, Nicholson a fost raportorul Uniunii Europene pentru România între 2000 și 2004.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În perioada 1962-1974 a fost programator și analist de sisteme.

În 1974, a devenit director al organizației Save the Children UK, poziție pe care a deținut-o până în 1985.

În 1979, Nicholson s-a înscris ca candidat în Parlament pentru circumscripția Blyth, iar în 1987 a devenit deputat pentru circumscripția West Devon și Torridge, poziție pe care a deținut-o până în 1997.

În decembrie 1995, Nicholson s-a alăturat Partidului Liberal Democrat.

În timpul carierei sale politice, Nicholson a lucrat ca secretar parlamentar personal al ministrului de interne, în cadrul Departamentului pentru agricultură, pescuit și alimentație și al Trezoreriei.

Unul dintre momentele notabile ale carierei sale a fost lupta pentru eliberarea lui Katiza Chebehulu, "martorul dispărut" în cazul morții lui Stompy Sapey. Nicholson s-a implicat în acest caz deoarece Chebehulu a făcut parte din așa-numitul club de fotbal Mandela United, gărzile de corp ale lui Winnie Mandela.

În plus, Nicholson s-a pronunțat adesea împotriva problemelor LGBT și a votat împotriva căsătoriilor între persoane de același sex, argumentând că acestea ar putea degrada "statutul femeilor și al fetelor".[8]

Parlamentul European[modificare | modificare sursă]

Emma Nicholson a continuat activitatea sa politică și în cadrul Parlamentului European, unde s-a alăturat Comisiei pentru afaceri externe. Între 2004 și 2007, a fost vicepreședinte al acestei comisii.

De asemenea, Nicholson a fost copreședintă a Comisiei pentru drepturile femeii din cadrul Adunării Parlamentare Euro-Mediteraneene și a fost membră a delegațiilor pentru relațiile cu Iranul și cu țările din Mashrek.

Pe parcursul carierei sale, Nicholson a fost o opozantă a adopției internaționale și a fost raportor pentru Irak și România.

În plus, Nicholson a fost implicată în misiuni de observare a alegerilor în diferite țări, în calitate de observator șef al misiunii de observare a alegerilor din Yemen în 2006 și membru al misiunilor de observare a alegerilor din Palestina (2005), Azerbaidjan (2005), Liban (2005 și 2009), Afganistan (2005), Armenia (2007) și Pakistan (2008).

Camera Lorzilor[modificare | modificare sursă]

După o pauză de câțiva ani, Emma Nicholson și-a reluat activitatea politică în 2009, când a revenit în Camera Lorzilor. În februarie 2010, a înființat Grupul parlamentar pentru dezvoltarea economică a Irakului și a regiunilor apropiate în Parlamentul britanic.

Nicholson a fost, de asemenea, membră a Grupului parlamentar pentru combaterea traficului de ființe umane și a Grupului parlamentar pentru afaceri externe.

În calitate de membră a Camerei Lorzilor, Nicholson a ridicat probleme importante cu privire la dezvoltarea economică și sănătatea în Orientul Mijlociu și în Europa de Est.

Alte activități[modificare | modificare sursă]

A fost director director executiv al Fundației AMAR, care se ocupă de reconstrucția vieților în regiunile afectate de război.

De asemenea, Nicholson a fost membru al Consiliului pentru Orientul Mijlociu și Africa al Asociației Baroului American și a ocupat poziția de vicepreședinte de onoare al Booker Prize.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://www.assembly.coe.int/nw/xml/AssemblyList/MP-Details-EN.asp?MemberID=3107  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b http://www.europarl.europa.eu/meps/en/4522  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b Hansard 1803–2005 
  4. ^ Baroness Nicholson of Winterbourne, Internet Speculative Fiction Database, accesat în  
  5. ^ Emma Harriet Nicholson, Baroness Nicholson of Winterbourne, The Peerage 
  6. ^ a b The Peerage 
  7. ^ „Summary Bibliography: Baroness Nicholson of Winterbourne”. www.isfdb.org. Accesat în . 
  8. ^ Smith, Reiss (). „Anti-trans Tory peer Baroness Nicholson condemned after launching astonishing attack on same-sex marriage” (în engleză). PinkNews | Latest lesbian, gay, bi and trans news | LGBTQ+ news. Accesat în .